Lesný kúpeľ - načerpajte pravidelne energiu v lese a podporíte tým svoje zdravie

Lesný kúpeľ pre turistov organizuje napríklad krajská organizácia Košice región turizmus v lesoch Vinianskeho jazera.
Lesný kúpeľ pre turistov organizuje napríklad krajská organizácia Košice región turizmus v lesoch Vinianskeho jazera. / Foto: TASR - Roman Hanc

Čo sú lesné kúpele a ako nám môžu pomáhať?

 

Les je výnimočné miesto, ku ktorému sa človek inštinktívne opakovane vracia. Blahodarné účinky lesného prostredia opätovne vyhľadáva takmer každý z nás, pretože v ňom nachádzame pokoj duše a zdravý vzduch. Samotná príroda je univerzálnym liekom na psychickú vyrovnanosť a množstvo vedeckých poznatkov potvrdzuje, že pobyt v prírode má blahodarný účinok na naše psychické aj fyzické zdravie. Práve v tomto prostredí sa aktivuje parasympatický nervový systém, ktorý je zodpovedný za regeneráciu celého organizmu a pomáha nám uvoľniť sa. V 80. rokoch začalo propagovať japonské ministerstvo lesníctva tzv. lesné kúpele pod názvom shirin-yoku.

 

Čo sú lesné kúpele?

Lesné kúpele, tzv. forest bathing (anglicky) alebo shirin-yoku (japonsky), pochádzajú z Japonska a ide o „ponorenie sa do atmosféry lesa“. Podstatou tejto „wellness“ aktivity je čas strávený medzi stromami. Nejde o turistiku, beh alebo nejakú inú fyzickú aktivitu, iba o pokojnú prechádzku, prípadne posedenie. Pri prechádzke si môžete všímať všetko naokolo, zapojiť všetky zmysly a užívať si čaro lesa, nabiť sa energiou a zregenerovať sa. V Japonsku a Kórei je oficiálne uznávanou metódou prevencie a liečby chorôb a je pacientom ordinovaná aj ako liečebná metóda. Lesný kúpeľ je navrhnutý tak, aby bol prístupný ľuďom s rôznou mierou fyzickej kondície. Trasa býva prispôsobená a všetky aktivity prebiehajú v pomalom tempe. Dôležité je zapojiť všetky zmysly:

  • Počúvajte spev vtákov, zvuk potoka či šumy v lese.
  • Pozerajte sa na všetky prítomné farby a slnečné svetlo, ktoré prechádza cez konáre stromov.
  • Dýchajte zhlboka a vnímajte príjemnú vôňu terpénov.
  • Položte ruky na kmeň stromu, ľahnite si na zem, spojte sa fyzicky s prírodou.
  • Prijmite chuť lesa a užívajte si radosť z nej.

 

Spojenie s prírodou je jednoduché. Môžete využiť niekoľko základných aktivít lesného kúpeľa:
 

  1. Hľadajte pokojné miesto. V závislosti od toho, kde sa nachádzate, nájdite dobrý zdroj prírody. Vyhľadajte akúkoľvek zelenú plochu. Môže to byť mestský park, prírodná rezervácia alebo chodník prímestských lesov. Lesy s ihličnanmi sa považujú za zvlášť výhodné. Pri tom počúvajte svoje telo a nechajte, aby vás zaviedlo tam, kde sa cíti najlepšie.
     
  2. Zapojte všetky svoje zmysly – uši, oči, nos, ústa, ruky a nohy. Aktívne počúvajte, cíťte, dotýkajte sa.
     
  3. Neponáhľajte sa – prechádzajte sa vlastným tempom. Začiatočníkom sa odporúča pomalá chôdza. A je dobré tráviť v prírode čo najviac času. Pozitívne účinky si všimnete už po 20 minútach.
     
  4. Vyskúšajte rôzne aktivity – jogu v lese, meditáciu. Urobte si piknik.
     
  5. Oceňte ticho – ticho je regeneračné a les môže mať svoj vlastný liečivý zvuk – šušťanie listov, pramienok vody, spev vtákov.

 

Lesný kúpeľ pôsobí blahodárne na psychiku i telo. / Foto: Unsplash

 

Ako nám môže lesný kúpeľ pomôcť?

Za pomoc môžeme vďačiť predovšetkým esenciálnym olejom fytoncídom. Ide o neviditeľnú látku, ktorá sa nachádza v lesnom vzduchu, v dreve, rastlinách aj v niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Produkujú ich stromy, aby sa predovšetkým chránili pred mikróbmi a hmyzom. Tieto látky nám zároveň zlepšujú aj fungovanie imunitného systému. Tieto fytoncídy sú mimoriadne voňavé a to vďaka rôznym terpénom, ktoré obsahujú, a práve táto vôňa je zodpovedná aj za zlepšenie nášho zdravotného stavu. Celkovo nám pomáhajú pri:

  • Posilnení imunitného systému.
  • Znižuje krvný tlak už po 15 minútach.
  • Znižuje hladinu stresových hormónov, redukuje stres.
  • Zmierňuje úzkosť a depresiu.
  • Zlepšuje koncentráciu a pozornosť.
  • Znižuje hladinu cukru v krvi.
  • Podporuje kvalitný spánok.
  • Podporuje zdravé dýchanie, čistí dýchaciu sústavu.
  • Prehlbuje fyzické uvoľnenie v dôsledku zvýšenej aktivity parasympatického systému.
  • Dodáva energiu.
  • Zlepšuje celkovú fyzickú a psychickú pohodu.

 

Lesný kúpeľ u ľudí zmierňuje úzkosť či depresiu alebo podporuje koncentráciu. / Foto: Unsplash

 

Rozdiel medzi lesným kúpeľom a terapiou lesom

Tieto dva pojmy sa v bežnom živote častokrát nerozlišujú, avšak medzinárodný Inštitút lesnej terapie poukazuje na rozdiel.

 

Lesný kúpeľ chápe ako akúsi wellness aktivitu, ktorej hlavným cieľom je zlepšiť duševnú pohodu a pomôcť v prevencii rôznych ochorení, ktoré sa spájajú so stresom. Lesné kúpele môžeme vyskúšať sami alebo pod vedením vyškoleného inštruktora.

 

Na rozdiel od neho sa terapia lesom zameriava na špecifické problémy v oblasti fyzického a psychického zdravia.  Táto terapia sa využíva ako doplnok k štandardnej liečbe a v procese rekonvalescencie.

 

Väčšina obyvateľstva na svete žije v mestách. Avšak počas svojho vývinu človek odjakživa žil v prírode. Naše fyziologické aj psychologické vybavenie je tak stále adaptované pre život v prírode. Na jednoduchú prechádzku nepotrebujeme nič špeciálne a zároveň nám upokojí nadmernú stimuláciu spôsobenú modernými technológiami a mestským prostredím a podporí relaxáciu.

 

Zdieľať na facebooku