Prečo deti narodené na jeseň v športe vyhrávajú? Vedci tvrdia, že sa sú fyzicky zdatnejšie

Jesenné deti označili vedci za fyzicky zdatnejšie a silnejšie.
Jesenné deti označili vedci za fyzicky zdatnejšie a silnejšie. / Foto. Shutterstock

Vedci tvrdia, že „jesenné deti“ sú fyzicky zdatnejšie a silnejšie ako deti narodené v iných mesiacoch.

 

Štúdia pod vedením jedného z najvýznamnejších britských odborníkov na detskú fyzickú aktivitu dokázala, že deti narodené v mesiacoch október a november sú viac fyzicky zdatnejšie ako ktokoľvek iný z ich triedy. Októbrové a novembrové deti sa vo výskume ukázali ako omnoho silnejšie, zdatnejšie a šikovnejšie než ich spolužiaci, najmä tí, ktorí boli narodení v mesiacoch apríl alebo jún. Dr. Gavin Sandercock z Vedeckého centra pre šport a cvičenie na Essexskej univerzite a jeho kolegovia zistili, že deti narodené na jeseň profitujú z jednej fyzickej výhody, a tá im umožňuje byť úspešnejší ako ich spolužiaci.

 

Jesenné deti majú výhodu

Do štúdie bolo zapojených 8550 chlapcov a dievčat vo veku od 10 - 16 rokov z 26 štátnych škôl v anglickom Essexe. Všetky deti boli testované v rozpätí rokov 2007 a 2010, pričom meranie prebiehalo na troch úrovniach zdravia a fyzickej spôsobilosti – merala sa vytrvalosť, stisk päste a telesná sila. Výsledky štúdie poukázali na fakt, že mesiac, v ktorom sa dieťa narodilo, mohlo spôsobiť signifikantný rozdiel v jeho kardiovaskulárnom systéme, sile svalov či schopnosti zrýchliť tempo. Všetky tieto faktory sú pritom základnými predpokladmi nakoľko bude dieťa zdatné v športe, pri ktorom sa všetky atribúty zohľadňujú vo veľkej miere. Novembrové deti boli najzdatnejšie zo všetkých, mali najviac sily a vytrvalosti a v porovnaní s ostatnými deťmi boli druhé najsilnejšie. Deti narodené v októbri sa vo výsledkoch doťahovali na deti novembrové, avšak oni najvyššie skórovali práve v sile. V tesnom závese za nimi boli radené decembrové deti.

 

Rozdiely vo fyzickej zdatnosti medzi deťmi z tej istej triedy, avšak narodenými v iných mesiacoch roka, boli veľmi veľké. Napríklad, výskumníci zistili, že chlapec narodený v novembri dokázal bežať o 10 % rýchlejšie, skákať o 12 % vyššie a mal o 15 % väčšiu silu ako jeho spolužiak narodený v apríli. Pričom je dôležité pripomenúť, že ide o rovnako staré deti. Ako povedal Sandercock pre portál Guardian, práve toto je tá obrovská fyzická výhoda u detí narodených na jeseň, na ktorú spolu s kolegami poukázali. „Takéto rozdiely by mohli v konečnom dôsledku rozhodnúť, kto sa stane vrcholovým športovcom či kapitánom školského športového tímu. Pretože platí, že výber medzi elitných športovcov môže často závisieť od veľmi malých rozdielov, najmä vo fyzickej výkonnosti jednotlivca“, tvrdí Dr. Sandercock. Štúdia, ktorá bola publikovaná v International Journal of Sports Medicine, ďalej poukazuje na fakt, že ak sa skombinujú 3 úrovne merania, podľa ktorých sa posudzovalo zdravie a fyzická spôsobilosť, výsledok bude jasný– najhoršie sú na tom, čo sa fyzickej zdatnosti týka, deti narodené v apríli. Tesne za nimi nasledujú deti narodené v júni. Práve tieto deti majú podľa Dr. Sandercocka najväčšiu pravdepodobnosť zanevrieť na šport, zlenivieť a nevenovať sa mu v dospelosti.


Foto: Bigstock

Dôvodom je vitamín D

Výsledky štúdie odborníkov poukazujú tiež na fakt, že deti narodené na začiatku školského roka majú akúsi „dvojitú výhodu“. Ukázalo sa totiž, že tieto deti majú nielen dobré fyzické zdatnosti a spôsobilosti, ale sú úspešné aj čo sa akademických záležitostí týka.

Kde ale deti narodené na jeseň došli k tomu, že sú fyzicky zdatnejšie? Autori na túto otázku odpovedajú tým, ich veľkou výhodou bolo prijatie veľkého množstva vitamínu D do tela matky počas tehotenstva. Vitamín D, alebo tzv. slnečný vitamín, je spojený s radom zdravotných výhod.

 

Dôležitejšia je podpora dieťaťa v pohybe

John Steele, výkonný riaditeľ organizácie Youth Sport Trust, ale tvrdí, že nie je až tak dôležité baviť sa o tom, v akom mesiaci je dieťa narodené, keď hovoríme o jeho fyzickom výkone. Ide skôr o to, že čím skôr je dieťa zapojené do fyzických aktivít, tým skôr získa fyzickú gramotnosť, tým skôr sa zlepší jeho koordinácia, sila a jeho možnosť rozvinúť sa a vyniknúť v športe v budúcnosti.

Podobný názor deklaruje aj organizácia UK Sport, ktorá zastrešuje atlétov Veľkej Británie. Tvrdí, že nedokáže potvrdiť, či sa niektorý alebo aspoň väčšina z počtu 1300 atlétov narodil počas mesiacov október alebo november. Natalie Dunman, jedna z vedúcich žien v danej organizácii hovorí, že je pravda, že medzi juniorskými súťažiacimi sa rozdiely vo fyzickej zdatnosti vzhľadom na mesiac narodenia ukázali. Dodáva však, že tento stav nepretrváva do dospelosti. Aj keď teda juniorskí pretekári víťazili v tých časoch, v dospelosti podobné úspechy dosahovať nemusia. „Keď sa pozeráme na elitu dospelých atlétov, existuje množstvo faktorov, ktoré prispievajú alebo prispeli k tomu, prečo sú v súťažiach tak úspešní. Avšak počas našej práce sme ani raz neprišli k možnosti, že by za tým mohol stáť mesiac ich narodenia,“ dodáva Dunman.

 


Zdroj: theguardian.com
Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku