6 tipov, ako pomôcť dieťaťu opustiť rolu problémového dieťaťa v rodine

Problémovému dieťaťu v rodine môžeme pomôcť vymaniť sa z tejto roly aj naším prístupom.
Problémovému dieťaťu v rodine môžeme pomôcť vymaniť sa z tejto roly aj naším prístupom. / Foto: Bigstock

Aj vo vašej rodine máte dieťa, ktoré sa večne ocitne v problémových situáciách? Klinická psychologička radí, ako pomôcť dieťaťu opustiť nechcenú rolu „čiernej ovce rodiny“.

 

Vo väčšine rodín sa nachádza jedno dieťa, ktoré sa za každých okolností dostane do nejakého problému. Nikto nevie ako, ale vždy je to práve ono, ktorému sa nalepí smola na päty. Možno je toto dieťa príliš senzitívne, príliš emocionálne otvorené či príliš aktívne a nevie obsedieť. Možné je aj to, že prechádza práve ťažším obdobím, či už v škole alebo doma, a nevie sa s tým vysporiadať. Dieťa, o ktorom hovoríme ako o „čiernej ovci rodiny“ alebo o „dieťati, s ktorým sú večne problémy“, však nie je v skutočnosti zlé. Dá sa však takémuto problémovému dieťaťu pomôcť vymaniť sa z tejto problémovej pozície v rámci jeho rodiny? Klinická psychologička Eileen Kennedy-Moore, Ph.D. rodičom radí využiť niekoľko špecifických stratégií, pomocou ktorých to zvládne každý rodič. 

 

1 | Vyhnite sa porovnávaniu s inými deťmi

Rodičia mávajú často pocit, že ak budú porovnávať svoje dieťa s jeho bezproblémovým súrodencom, dieťa sa začne správať lepšie. Faktom však je, že táto stratégia vôbec nefunguje. Porovnávanie bolí. Za akýchkoľvek podmienok, v akomkoľvek veku. Jediné, k čomu táto stratégia vedie, je utvrdenie dieťaťa, že je čiernou ovcou v rodine a navždy ostane jej „problémovým článkom“.

 

2 | Snažte sa porozumieť uhlu pohľadu vášho dieťaťa

Už ste asi počuli o tom, že deti zvyknú vyvádzať a správať sa neposlušne práve preto, lebo chcú, aby o nich rodičia a iní dospelí javili záujem. Aby si ich všimli a venovali im pozornosť. Do tohto cyklu správania dieťaťa skúste vstúpiť skôr, ako začne robiť veci, ktoré vám prekážajú. Opýtajte sa svojho dieťaťa, čo sa deje, čo mu vadí, čo prežíva alebo čo by chcelo. Snažte sa zistiť jeho pohľad na vec, vidieť situáciu jeho očami. Až vo chvíli, keď sa dieťa cíti vypočuté a pochopené, bude chcieť s vami spolupracovať na náprave jeho správania.

 

3 | Zdôraznite vo vašej rodine láskavosť

To, že sa jedno dieťa vo vašej rodiny dostáva častejšie do problémov ako iné neznamená, že jeho súrodenci do problému nie sú nejakým spôsobom zapojení. V praxi sa však stáva to, že súrodenci sa vzdajú svojho podielu viny na probléme, pretože vedia, že si to odnesie ich „problémový súrodenec“. Práve toto správanie ostatných detí v rodine ešte podporuje problémovému dieťaťu jeho pozíciu čiernej ovce rodiny. Tým, že budete v rodine podporovať a šíriť láskavosť a prijatie zabezpečíte, že sa deštruktívne vzorce správania u detí zmenia. Môžete sa napríklad porozprávať s ostatnými deťmi o tom, čím si asi ich problémový súrodenec prechádza a ako by ste mu všetci vedeli spoločne pomôcť. Tým tiež  zabezpečíte, aby sa všetci v rodine navzájom rešpektovali a pomáhali si. Automaticky, bez toho, aby si niekto pomoc od kohokoľvek vypýtal.

 

4 | Poskytnite dieťaťu viac dotykov

Autorka označuje práve dotyk ako najlepšiu možnú stratégiu, ako pomôcť a zároveň komunikovať s dieťaťom s problematickým správaním. Vo svojich prácach sa zvykne odvolávať aj na výskumy prinášajúce dôkazy, že deti, ktoré sa veľa dotýkajú so svojimi rodičmi, sú menej agresívne. Dotyk nestojí nič a pritom dokáže zmeniť tak veľa.

 

5 |  Poukážte na dobré správanie dieťaťa

Veľmi dobrou stratégiou je upozorňovať na momenty, kedy sa dieťa správalo dobre, správne, kedy neurobilo nič, čo by sa dalo označiť ako problematické. Zaujímavé je tiež vytvoriť pre dieťa nové podnety, rôzne situácie či úlohy, v ktorých by mohlo ukázať iné správanie. Bolo by to niečo, v čom by mohlo uspieť. Dieťa nemôže konať nejakým spôsobom bez toho, aby si to nevyskúšalo na vlastnej koži. Dajte mu priestor na to, aby mohlo byť zodpovedným, spoľahlivým spoločníkom a vedzte, že ho to motivuje k podobnému správaniu každý deň.

 

6 | Zápisníček s pochvalami

Vytvorte vášmu dieťaťu zápisník, ktorý bude slúžiť ako niečo pozitívne. Ako motivácia, ako pochvala. Každý deň do zošita zapíšte niečo pozitívne, čo platí o vašom dieťati. Nemusíte dieťaťu presne povedať, o čo ide. Nemusíte mu vravieť, čo do zošita píšete a prečo to robíte. Jednoducho tam zapíšte niečo pozitívne a nechajte zošit položený niekde v domácnosti, aby si ho vaše dieťa všimlo. Detská zvedavosť bude natoľko silná, že bude chcieť vedieť, čo sa v zošite nachádza. Alebo mu pokojne povedzte, nech si zošit občas prečíta. Keď si bude čítať pozitívne veci o sebe, bude ho to motivovať k lepšiemu správaniu a zároveň sa bude budovať jeho pozitívny sebaobraz. Je to veľmi dôležité, pretože dieťa, ktoré je stále označované ako problémové, má so svojim sebaobrazom veľký problém, ktorý môže pretrvať až do dospelosti.

 

Je užitočné urobiť čokoľvek preto, aby sa vaše dieťa cítilo milované a šťastné. Každý sme iný, jednému sa darí viac a inému zase menej. Ak je vaše dieťa neposedné, stále niekde lieta a vždy niečo vyvedie, snažte sa ho akceptovať také, aké je. Poprípade s využitím vyššie uvedených typov mu môžete pomôcť, aby sa naučilo reagovať viac primerane či zodpovedne. A hlavne, naučíte ho, že aj ono má svoje bezpečné miesto v rodine a každý ho má rád, nech vyvedie čokoľvek.

Zdieľať na facebooku