Vyznanie učiteľky

  Ilustračné foto: Bigstock

Učiteľská práca ma naučila, že nie som učiteľom preto, aby som deti hodnotila a triedila podľa známok alebo ich správania. Som učiteľom najmä preto, aby som deti inšpirovala a deťom dávala najavo, že ich na tejto krásnej ceste objavovania sveta vediem za ruku. Každé jedno dieťa, ktoré stretnem, bude z mojich slov i skutkov vedieť, že mi na ňom záleží.

 

Drahé dieťa,

som tu pri Tebe a chcem ti niečo dôležité povedať: Škola nie je zlá. S vedomosťami sa treba hrať, treba sa ich "dotknúť", brať ich ako "kamarátov" a nie ako nejaký postrach. Preto tvorím rozprávky a rôzne aktivity, aby si z tohto sveta pochopilo čo najviac. Každý z Vás je v niečom JEDINEČNÝ. Ja to viem, a preto ma nikdy nemôžeš sklamať, ak v niečom nebudeš najlepšie.

 

Som tu pri Tebe, aby som ti povedala, že chyba je kamarátka. Nie je tu preto, aby ti ukázala, že si "hlúpe", ale že patrí k procesu učenia a je schodíkom k lepším a dokonalejším výsledkom. Je odrazom Tvojej vnútornej sily, pretože ak sa chýb nezľakneš a v živote ťa nezastavia, dostaneš sa najďalej. Preto do tvojho zošita nebudem písať červeným perom. Nechcem, aby si sa bál chýb, dospelých alebo života.

 

Som tu pri Tebe, aby som povedala DOSŤ, ak konáš ubližujúco voči sebe či druhým. Viem, že si sa narodilo preto, aby si išlo do sveta, aby si spoznávalo to, čo je vo tvojom vnútri i to, čo je okolo teba, aby si spoznávalo vzťahy. Občas narazíš na vnútorné, či vonkajšie prekážky a vo vzťahoch na hranice, ktoré ťa nepustia ďalej, ak tvoje konanie bude druhým ubližovať. Ukážem ti, kde ubližuješ sebe a druhým a ukážem ti iné možnosti, ako neublížiť a byť sám sebou, aby si na svojej ceste poznávania a sebapoznávania pokračovalo bez ubližovania.


Som tu pri Tebe, ak sa ti trasú prstíky a hlas, aby som ťa podržala tým, že tebe aj ostatným deťom poviem, že aj ja sa bojím.


Som tu pri Tebe, keď sa hneváš a hnev sa Ťa úplne zmocňuje, aby som ti nedovolila ublížiť druhým a tým aj sebe, pretože ťa druhí budú súdiť. Ale pozorne ťa počúvam a pomenúvam, čo cítiš. Vtedy Ti hovorím : „Chápem Ťa. V budúcnosti, keď sa ťa bude chcieť Tvoj vnútorný Hnevko zmocniť, skús zareagovať inak. Pomenuj napätie, aby Ti druhí porozumeli a nesúdili, udri vedľa, choď bokom, ak potrebuješ. Ja tu budem pre Teba, ak sa budeš chcieť o tom pozhovárať. Pamätaj vždy na to, že nie je silný človek, ktorý neovládne svojho Hnevka a pohnútky k ubližovaniu. Silný je ten, ktorý ho ovládne, a to čo ho hnevá, premení na slová, keď opíše svoje pocity. Budem Ti pomáhať byť práve týmto silným človekom."

 

Som pri Tebe, keď vidím, že sa uzatváraš, pretože viem, že Ty práve vtedy NAOPAK túžiš po mojej pozornosti a pozornosti ostatných. Spoločne sa naučíme to, že uzatvoriť sa znamená postaviť hradby okolo seba, kedy je nemožné budovať vzťahy, lebo si tam uzavreté, samé a tým si ubližuješ. Búrať hradby je náročné pre druhého človeka a veľa ľudí to odoženie. Radšej Ťa naučím napätie pomenúvať, aby som Ti ukázala, ako tie hradby búrať, ak chceš ostať s ostatnými v kontakte a dávať či prijímať pozornosť.

 

Som tu aj pre Tvojich rodičov.

Vážim si ich, pretože vďaka nim som dostala do rúk dary a poklady v podobe detských duší, ktoré učia aj mňa byť lepším človekom. Chápem, že aj Tvoji rodičia môžu byť vystrašení zo mňa,  z toho, že im môžem vyčítať mnohé chyby vo výchove alebo tvoje známky. Ja však vyčítať nechcem. Viem, že ich neistota a obavy často plynú iba z toho, že chcú mať z teba úspešného človeka, pretože už vedia, že v tomto svete nie je ľahké existovať. Chápem ich, budem sa im snažiť ukázať na tebe čo najviac dobrých vecí. Aj keď sa nechováš vždy vzorovo, si pre mňa vždy a v každej chvíli dôležité. Nechcem dokazovať sebe a ani im rôzne podoby pravdy, pretože to spôsobuje boje, chcem byť s nimi v rešpektujúcom kontakte a vo vzájomnej snahe porozumieť si. Nechcem šíriť strach, ale vzájomné pochopenie. Chcem, aby sme si vzájomne pomáhali.


Vieš, ani nám dospelým sa vždy nedarí robiť všetko dokonale. Spolu to ale všetko môžeme zvládnuť lepšie.

Zdieľať na facebooku