Spoznávame s deťmi počasie - dážď a vyparovanie (2.časť)

Kolobeh vody v prírode
Kolobeh vody v prírode / Lady Birds International Montessori school

Pre deti je počasie veľmi dôležité. Ovplyvňuje ich každodenné aktivity vonku. V slnečnom počasí sa môžu šmýkať a hrať na ihrisku, vychutnávať si teplé lúče slnka. V daždi behajú po mlákach, chytajú kvapky dažďa.

 

Prečo sa ale vlastne tieto zmeny dejú? Prečo sa mení počasie? Prečo prší a ako vznikajú oblaky? Čo odpovieme na detské otázky? Skúsme spomínané prírodné javy vysvetliť deťom prostredníctvom zážitku. Deti si najlepšie pamätajú konkrétne ukážky. Aktivity, ktoré môžu vykonávať samostatne, prípadne sa na nich podielať. Osobná skúsenosť sa dlhšie uchováva v pamäti.
 

Dážď - vysvetlenie javu

Oblak plný vody

Jednoduchá aktivita, ktorou si dieťa pretrénuje jemnú motoriku a zároveň si niečo povieme o daždi. Pripravíme dieťaťu do poličky dve misky. Jedna je naplnená vodou. Vodu môžeme nechať čistú, prípadne ju zafarbiť modrým potravinárskym farbivom. V druhej miske je vložený kúsok vaty. Medzi miskami je položená pipeta. Dieťa pipetou kvapká vodu na vatu. Keď je plná vody, stlačíme ju. Voda z nej vyteká do misky. Presne ako dážď, keď prší. Táto aktivita je vhodná skôr pre menšie deti, 3 – 4 roky. Rátajme s tým, že budú mať veľký záujem o kvapkanie vody a následné stláčanie. Pripravme si teda veľa vaty. Ak chceme aktivitu urobiť ekologickejšou (nevyhadzovať vatu), použiť môžeme aj biely látkový odličovací tampón. Funguje rovnako, ale nepôsobí tak nadýchane „oblakovito“ ako vata.

 

Trénujeme jemnú motoriku. Zdroj: pinterest.com

Ale ako sa tá voda do toho oblaku dostane? Pri tejto otázke je vhodné spomenúť vodný cyklus.

 

Vodný cyklus a dinosaury

Niekedy najrýchlejší spôsob ako zaujať deti v predškolskom veku, je spomenúť dinosaury. Tým, že existuje vodný cyklus a voda na planéte Zem sa točí stale dokola (recykluje sa) – pijeme tú istú vodu, ktorú pili aj dinosaury? Skúsme deťom nabrať do pohárika vodu a spýtať sa - „ pili túto vodu dinoaury?“ A tým sa dostávame k diskusii o vodnom cykle.

 

Tvoríme

Dieťaťu ukážme obrázok vodného cyklu a porozprávajme sa o ňom. Následne si vodný cyklus spoločne vyrobme. Použiť na to môžeme napr. kartón v tvare kruhu, nakresliť naň slnko, jazero, lesy. Ako oblak môžu deti nalepiť vatu. Model vodného cyklu sa dá vyrobiť aj z plastelíny.

 

Vodný cyklus z plastelíny. Zdroj: pinterest.com

Pomocou samolepiaceho suchého zipsu môžeme deťom do poličky vyrobiť aktivitu, kde si pripevňujú obrázky. Kolobeh vody v prírode si takto môžu veľakrát sami zopakovať. Opakovanie je dôležité pri procese učenia sa. Deťom môžeme ponúknuť aj vymaľovanku.

 

Vyparovanie - vysvetlenie javu

Veľa prírodných javov sa výborne vysvetľuje prostredníctvom pokusov. O tom, ako s deťmi robiť pokusy, čo je treba si pripraviť, sme písali pri jesenných pokusoch s jablkami. Ako sme zistili pri aktivitách s vodným cyklom, dážď je vlastne vyparovanie vody a následné stekanie dole. Na pochopenie vyparovania môžeme použiť viacero pokusov.

 

Pohár s ľadom

Výborný pokus, na ktorom si môžeme ukázať vyparovanie, je spohár s ľadom. Do pohára si naberieme vrelú vodu. Stačí do jednej tretiny. Vrch pohára zakryjeme tanierikom. Naň položíme kocky ľadu. Horúca voda sa odparuje a vyzráža sa na spodku tanierika. Kvaplá dole alebo steká po stenách. Podobne je to aj s dažďom. Keď je voda teplá, vyparí sa hore, kde sa ochladí a spadne znova dole v podobe dažďa alebo snehu.

 

Vyparovanie. Zdroj: learnplayimagine.com

 

Rozprašovavanie v lete

Vyparovanie vody sa výborne ukazuje hlavne v horúcom lete. Na chodník rozprašovačom nastriekajme vodu. Pozorujme, ako voda z chodníka mizne. Vyparuje sa, chodník je opäť suchý.

 

Plastová fľaša alebo plastový sáčik na okne

Vyparovanie vody a dážď si môžeme ukázať aj pomocou plastovej priesvitnej fľaše alebo uzatvárateľného vrecka. Do jednej tretiny nalejme horúcu, namodro zafarbenú vodu. Vrecko prilepme na okno, alebo fľašu položme na parapet. Pozorujme, aklo sa voda ochladzuje, vyparuje a steká dole. Pre lepšiu detskú predstavu môžeme aj namaľovať na fľašu oblaky, slnko, stromy, jazero.

 

Vyparená voda. Zdroj: littlebinsforlittlehands.com

 

Odkvap

Túto aktivitu môžete skúsiť s deťmi počas daždivej jari. Pripevnite si s deťmi von na stenu rôzne rúrky, na spodu prederavené plastové fľaše či iné nádoby. Môže byť spolu prepojené, aby voda stekala z jednej do druhej. Pozorjte, ako voda prší a odkvap vodu odvádza preč. Následne môžete ísť na výlet do okolia a pozorovať odkvapy. Povedať si, na čo fungujú.

 

Ako funguje dažďový odkvap. Zdroj: learnwithplayathome.com


Aktivity s vodným cyklom sú vhodné počas celého roka. Na jar a v lete sa môžeme rozprávať o daždi. V lete si vieme priamo v prírode pozrieť vyparovanie. V zime sa vám možno zráža voda na okne a steká dole na parapet. Padá na zem v podobe snehu. Stále sa okolo nás dejú aktivity, ktoré sú pre deti zaujímavé a z ktorých sa vedia veľa naučiť.

Zdieľať na facebooku