Silvestrovské aktivity s deťmi

Silvestrovské aktivity s deťmi
Silvestrovské aktivity s deťmi / Foto: Pexels

Pred nami je oslava Silvestra. Deti vidia, že sa deje niečo významné. Možno si ešte nevedia predstaviť, čo to znamená nový rok. Ale vnímajú, že niečo oslavujeme. Ako ich môžeme zapojiť do osláv a zároveň  s nimi stráviť príjemný spoločný čas? Čo nového sa deti môžu naučiť v rámci spoločnej hry? 

 

Novoročné predsavzatia

Na Silvestra si veľa dospelých zvykne robiť novoročné predsavzatia. Čo nového by sa budúci rok chceli naučiť. Čo by chceli zmeniť. Zapojme aj deti. Možno sa chcú naučiť plávať, korčulovať, alebo bicyklovať. Spýtajme sa ich a je možné, že budeme prekvapení odpoveďami. Vyrobme si karty, kde si predsavzatie napíšeme/nakreslíme. Môžeme vyrobiť pekný rámik, ozdobiť ho a v strede bude napísané / nakreslené detské predsavzatie. Pripevnime si kartu na chladničku, aby sme ju mali behom roka na očiach. Nemusíme to dieťaťu pripomínať. Nie je podstatné, či predsavzatie dodrží. Dôležité je, že sa učí plánovať si veci do budúcnosti. Rozmýšľa, čo by chcelo dokázať. Môžeme sa porozprávať, čo potrebuje k splneniu danej veci.

 

Možno deti povedia, že chcú plávať v mori, či ísť niekam na návštevu. Nie je to predsavzatie v pravom slova zmysle, ale to nevadí. Je to detská túžba, ktorá sa týka ďalšieho roka. Dôležité je naše počúvanie a následne spoločná komunikácia.

 

Novoročný pohľad späť – ďakovacia karta

Rozprávanie sa o ďalšom roku môže byť pre menšie deti ešte dosť náročné. Alternatívou je pozrieť sa späť na rok, ktorý práve končí. Porozprávať si, čo sme zažili a čo si dieťa pamätá. Použiť k tomu môžeme rôzne fotografie, lístky z MHD, vstupenky z vlaku, múzea, atď.

 

Takéto rozprávanie posilňuje detskú pamäť, pomáha im rozpamätať sa na rôzne zážitky. Okrem toho si s deťmi môžeme nakresliť, za čo sme vďační, prípadne čo sa nám za posledný rok podarilo. Zameriavať sa s deťmi na pozitívnu stránku vecí podporuje v deťoch pozitívne myslenie. Učia sa oceniť svoje šťastie a veci, ktoré majú, či zažívajú. Šťastný človek nie je ten, kto rozmýšľa, čo všetko nemá. Šťastní sme, keď uvažujeme, čo všetko sme zažili a čo máme. Podporujme to v deťoch už od mala. Je to tiež spôsob, ako sa dozvedieť, čo je pre naše deti dôležité a ako vnímajú svet okolo seba.

 

Ak chceme povzbudiť dieťa, povedzme mu my, čo dokázalo za minulý rok. Čo sme na ňom obdivovali, čo sa nám na ňom páčilo. Pomôže to dieťaťu k uvedomeniu si vlastnej sebahodnoty. Deti si mnohokrát neuvedomujú svoje dobré vlastnosti. Hovoríme im, keď niečo pokazili, rozliali, nestihli. Práve toto je možnosť povedať dieťaťu veci, ktoré na ňom obdivujeme. Že je štedré a rado sa podelí. Že myslí na druhých a chce im spraviť radosť. Pomáha mladším. Je veselé a všetkým okolo seba zlepšuje náladu. Atď.

 

Časová kapsula

Pri rozprávaní sa o spoločne strávenom roku, môžeme si založiť tzv.“ časovú kapsulu“. Je to zbieranie si spoločných zážitkov a spomienok. Ide o krabicu alebo nádobu, kde budete celý budúci rok odkladať už spomínané lístky, vstupenky. Veci, ktoré si chcete odložiť a na konci roka na ne spomínať. Materiál na spomínanie takto zbierame postupne ceý rok. Baví to hlavne deti, ktoré sa tešia, že si môžu pre ne hodnotné veci odložiť. Zo silvestrovského spomínania sa časom stane tradícia. Predmety si vždy na konci roka môžete dať do obálky a označiť rokom, v ktorom sa udiali. A odložiť. A neskôr sa k nim s deťmi vracať. Podľa viacerách psychológov (napr. Dr. Álvaro Bilbao - Detský mozog vysvetlený rodičom), je rozprávanie si príbehov najlepší spôsob, ako si zapamätať minulosť. Tým, že dieťaťu rozprávame príbeh, o tom, čo sme zažili, kde sme boli, mu pomáhame jasnejšie si pamätať veci. Usporiadať si v hlave zážitky.

 

 

Aktivity praktického života

Možno si na Silvestrovský večer chystáte slané pochutenie alebo špeciálne nápoje. Zapojte deti do prípravy. Môžu vykrajovať cesto na pagáčiky, či posýpať ich semiačkami. Deti sa veľmi radi zapájajú do prác v kuchyni. Pomáhanie pri aktivitách praktického života napomáha nielen jemnej motorike. Detri takto získavajú rôzne nové poznatky napr. aj z matematiky. Vážiť množstvá, či počítať lyžice.

 

Ak si plánujete robiť detský punč, deti Vám doň môžu pripraviť ovocie. Našúpať mandarínky a rozdeliť na mesiačiky, príborovým alebo vrúbkovaným nožom nakrájať jablko.

 

 

Tvorenie

Ak Vaše deti radi tvoria, pripravte si s nimi niečo na privítanie Nového roka.

 

Čelenka alebo korunka

Na čelenku budete potrebovať papier, ktorý vystrihnete do tvaru korunky alebo obdĺžnika a na oboch koncoch zalepíte lepidlom. Následne si ju môžete vyzdobiť a napísať číslo nového roku. Na internete sú aj rôzne predlohy čeleniek na vytlačenie.

 

Bublifuk

Deti môžu nový rok osláviť robením bubliniek z domáceho bubllifuku.

 

    Kolobeh roka, ročné obdobia

    Dieťa vníma hlavne prítomný čas. Budúcnosť je preň čosi abstraktné. Zmenu času vníma hlavne na základe meniacich sa ročných období. Všíma si zmeny v prírode. Isté udalosti sa dejú v lete, iné v zime. Na konci starého a začiatku nového roka je vhodná chvíľa rozobrať s deťmi kolobeh roka. Môžeme si na kus kartónu spraviť kruh a rozdeliť ho na 4 rovnaké časti. Jar, leto, jeseň, zima. Ku každej časti vytlačiť a nalepiť hodiaci sa obrázok. Možno máte doma v časopise a stačí vystrihnúť. Následne hľadajte a pridávajte ku každému ročnému obdobiu hodiace sa predmety.

     

    Čo patrí k zime? Rukavice, čiapka, sánky, vianočná ozdoba, atď. K jari môžete dať gumáky, kvetinky (napr. z lega), atď. K letu slnečné okuliare, obrázok zmrzliny. Použite predmety, ktoré máte aktuálne pri sebe v byte. Dieťa takto rozmýšľa a zatrieďuje si svet okolo seba. Dáva si ho do kategórií. Peichádza s rôznymi nápadmi, ktoré možno aj nás prekvapia.

     

    Na stránke našedetičky.sk nájdete aj viacero úloh na vytlačenie, kde sa s deťmi rozprávate o ročných obdobiach, prípadne vyfarbujete či lepíte.

    Zdieľať na facebooku