7 praktických darčekov, ktoré podporia samostatnosť dieťaťa v kuchyni

Dieťa môžeme podporiť v samostatnosti v kuchyni aj vhodným náradím.
Dieťa môžeme podporiť v samostatnosti v kuchyni aj vhodným náradím. / Foto: Bigstock

Deti chcú od narodenia patriť do nášho dospelého sveta a byť nám nápomocné. Vhodným náradím im môžeme pomôcť cítiť sa užitočné, napríklad aj pri prácach v kuchyni. Čo by mohlo vaše dieťa ako darček oceniť?

 

Deti nás od raného detstva pozorujú pri práci. Vidia nás variť, upratovať. Ich najväčšou túžbou v detskom veku je napodobňovať nás a vedieť robiť veci bez našej pomoci. Svet, do ktorého sa deti rodia, je ale svet dospelých. Deti sú už odmala od nás závislé. Ani po tom, čo prekonajú prvý ťažký životný mýľnik a naučia sa chodiť, ešte nie sú samostatné. Vypínače na svetlo sú vysoko. Umývadlo tiež. Na linku nedočiahnu, nevedia si samy nabrať vodu. Nástroje dospelých na varenie a upratovanie nie sú vhodné pre detské ruky. Posielame deti k hračkám so slovami: "Na toto si ešte malý". "Ja to poupratujem, choď sa hrať“.

 

 

Keď prispôsobíme prostredie dieťaťu, pomôžeme mu tým získať samostatnosť, nezávislosť a sebadôveru. Učí sa prostredníctvom vlastných chýb. Dovoľme dieťaťu skúsiť nové veci v našej prítomnosti. Máme tak možnosť naučiť ho pracovať bezpečne. Budujeme si tak vzájomnú dôveru. Keď dieťa často počúva slovo „nie“, snaží sa vyhovieť svojmu vnútornému volaniu a robiť veci vtedy, keď tam nie sme. O dôležitosti zapájania detí do činností každodenného života sme písali aj v predchádzajúcom článku.

 

Práve Vianoce sú čas, kedy môžeme prostredníctvom praktických darčekov urobiť dieťaťu radosť a napomôžeme mu aj k jeho samostatnosti.

 

1. Strúhadlo

Bežné strúhadlo je pre detské ruky veľké. Môžeme dieťaťu kúpiť menšie strúhadlo, ktoré si bude vedieť dobre chytiť. Zo začiatku ponúkneme na strúhanie niečo väčšie. Pokiaľ stojíme pri ňom, vieme dať pozor, ako strúha a na ostré dierky ho vopred upozorniť. Áno, môže sa stať, že sa poreže. Väčšinou je to len malá oškretá koža, ktorá sa rýchlo zalepí. A dieťa je nabudúce opatrnejšie.  Teší sa, že je samostatné a pomáha v kuchyni.

 

Detské strúhadlo do kuchyne / Zdroj: howwemontessori.com

2. Vlnkovací nôž 

Výborný nôž na prvé krájanie (približne od 15 – 18. mes.) je tzv. vlnkovaný. Vďaka tomu, že dieťa ho drží oboma rukami zhora za čepeľ, je naozaj bezpečný.  Dobré je začať s mäkkými potravinami – napr. banán. Neskôr zemiaky, jablko. Na krájanie mäkkých potravín môžeme ponúknuť aj klasický príborový nožík.

 

Vlnkovací nôž / Zdroj: howwemontessori.com

3. Kuchynská veža 

Dieťa túži robiť veci s nami. Vidieť, akú činnosť práve robíme. Nechce sa hrať samé. Výborná pomôcka, vďaka ktorej aj menšie dieťa nám môže asistovať v kuchyni, je tzv. učiaca veža. Dieťaťu môžeme dať jednoduché umývanie zeleniny, či krájanie si banánu vedľa nás na kuchynskej linke.  Dôležité je, že nás môže pozorovať pri práci a cíti sa zapojené do našej aktivity.

 

Učiaca veža / Zdroj: Zoody.sk
Zdroj: zoody.sk

4. Malé džbániky, tanieriky a poháriky

Keď  zveríme deťom naozajstné taniere a poháre v detskej veľkosti, učíme ich opatrnosti a sebakontrole. Pri plastových tanierikoch deti vedia, že nemusia byť opatrné. Pri porcelánovom tanieriku sa naučia, že ho musia držať oboma rukami. Môže sa stať, že im spadne na zem. Upozorní ich tak na chybu, z ktorej sa môžu veľa naučiť.  Ich ľútosť bude väčšia, než naša a aj tento zážitok im dá dôležitú skúsenosť do života. 

 

Ak dieťa chce nalievať, pre jeho rúčky je vhodný malý džbánik.

 

Džbán pre dieťa / Zdroj: montessorimaterials.com

 

5. Detská metla, metlička a  lopatka

Nenahraditeľná vec v kuchyni. Často sa nám alebo dieťaťu stane, že rozsypeme. Deti veľmi láka zametanie. Je to perfektná príležitosť, ako dieťa naučiť, že zametáme všetky smeti na jedno miesto. Ak máte doma samolepky, práve teraz ich môžete použiť. Dieťa nalepí jednu samolepku na podlahu. Všetko zametá smerom k samolepke.  Takto vie pozametané dať na jedno miesto a neporozhadzovať po kuchyni. Po tom, čo dieťa dá pozametané na lopatku, náročné je aj nerozsypať  cestou ku košu. Pomáha, keď si malou metličkou na lopatke dieťa pridrží špinu  - zablokuje ju. Dieťaťu to treba samozrejme aj viackrát ukázať.

 

Metlička pre dieťa / Zdroj: Bigstock

 

6. Pomôcky na pečenie

Pečenie je perfektná príležitosť pre spoločné trávenie času s dieťaťom. Pri pečení si dieťa vie vyskúšať veľmi veľa aktivít, presýpanie, prelievanie, miešanie, vaľkanie cesta, atď. Takto sa učí postupnosti – veci majú svoje logické poradie a zmysluplnost.

 

Pomôcky na pečenie pre dieťa / Zdoj: howwemontessori.com

 

7. Krájač jabĺk

Ak si dieťa túži samo pripravovať desiatu či olovrant, krájač jabĺk je perfektná pomôcka. Pre detské ruky ešte môže byť ťažké pokrájať celé jablko. Riešením je prekrojiť ho na polovicu. Dieťa pracuje vždy len s polovicou jablka. Nakrájané kúsky dá do dózy a bude hrdé, že ono pripravilo občerstvenie na prechádzku.

 

Krájač jablka pre dieťa
Zdieľať na facebooku