Ako naučiť deti zodpovednosti?

  Foto: Pexels

Schopnosť, že dieťa je prirodzene zodpovedné za veci, nie je vrodená – nedeje sa to samo od seba. Treba ich to učiť a trénovať to. 

 

V niektorých ohľadoch to nie je žiadna záhada: deti sa rodia bez zodpovednosti a všetko, čo robia, je inštinkt. Plačú, keď sú hladné alebo niečo chcú, a na toaletu idú, keď si musia urobiť potrebu. Nie je tam žiadna zodpovednosť, všetko je to inštinkt a príčina a následok. Takže zodpovednosť nie je vrodená, a byť zodpovedným tiež nie je príliš zábavné. Väčšina povinností je pre dieťa časovo náročná a nudná. Výsledkom je, že deti prirodzene hľadajú vzrušenie a snažia sa držať ďalej od nudných vecí, ako sú napríklad upratovanie, robenie si domácich úloh, ustielanie postele a podobne. Zodpovednosť zahŕňa rozhodovanie, dôveru a učenie sa oceniť svoje činy – či už dobré alebo zlé. Prevzatie zodpovednosti nie je len o tom, ako ju ovplyvňujú rozhodnutia, ktoré robia deti, ale aj o tom, ako ich voľby a činy ovplyvňujú ostatných. Zodpovednosť im môže pomôcť cítiť sa dôležito a byť prínosom pre rodinu aj pre komunitu. 

 

Ako ich naučiť zodpovednosti?

1. Presadzujte zodpovednosť

Zodpovednosť sa musí presadzovať. Musíte brať deti na zodpovednosť za to, že si neplnia svoje povinnosti. Mnoho rodičov buď neberie svoje deti na zodpovednosť, alebo neuplatňujú dôsledky, keď ich nastolia, čo zase len podporuje väčšiu nezodpovednosť. Dieťa sa opäť učí, že jeho výhovorky, klamstvá a ospravedlňovanie sa mu fungujú v snahe vyhnúť sa zodpovednosti za seba či svoje správanie.

 

2. Buďte dobrým príkladom

Jedným z najlepších, a zároveň najťažších spôsobov, ako podnietiť zodpovedné správanie, je byť dobrým vzorom. Dajte kľúče od auta na háčik, kam patria, namiesto na stôl a pozbierajte oblečenie z podlahy vašej spálne. Vysvetlite, prečo to robíte aj vy, aby sa dieťa naučilo, prečo je dôležité byť zodpovedný. Napríklad: "Dám si kľúče od auta na správne miesto, aby som ich mohol znova ľahko nájsť, keď pôjdeme von."

 

3. Dajte mu priestor

Aj keď ste možno v pokušení chytiť oblečenie svojho školáka a sami ho poriadne poskladať, skúste odolať. Namiesto toho sa sústreďte viac na jeho úsilie ako na jeho skutočné úspechy. Možno neodvádza dokonalú prácu, ale kritizovať jeho prácu len potlačí jeho túžbu byť zodpovedný. 

 

4. Nechajte ho niesť dôsledky

Naučiť sa starať o svoje veci tiež pomáha dieťaťu rozvíjať zmysel pre zodpovednosť za svoje činy. Ak chcete, aby vaše dieťa napríklad po umeleckom projekte upratalo, povedzte mu, že ak odíde od neporiadneho stola, nebude sa môcť hrať s legom do nasledujúceho dňa. Potom ho musíte sledovať a odobrať mu skladačky, ak sa zbaví zodpovednosti. Čím viac budete presadzovať pravidlá, tým je pravdepodobnejšie, že uprace bez toho, aby o to bolo požiadané, alebo aspoň bez toho, aby nad tým príliš nariekalo. Neupratať hračky je v konečnom dôsledku na rozhodnutí vášho dieťaťa. Rodičia sa boja nechať deti trpieť, byť smutné alebo nahnevané, ale ak vždy riešime problémy detí, nenaučia sa byť zodpovedné, keď vyrastú.

 

5. Rešpektujte svoje dieťa

S deťmi sa často zaobchádza ako so závislými bytosťami a nie sú rešpektované ako jednotlivci. To spôsobuje, že sa dieťa cíti vzdorovito a často odmieta vykonávať svoje povinnosti podľa očakávania. Základným pravidlom, ako urobiť vaše dieťa zodpovednejším, je správať sa k nemu s rešpektom. Uznajte skutočnosť, že je to jednotlivec s vlastným rozumom, bez ohľadu na to, aký mladý je. Opýtajte sa ho na názor. Počúvaj ho. Reagujte na neho s rešpektom. Nesnažte sa ho „šikanovať“ ani mu prikazovať, aby niečo robilo. Keď sa k nemu ako rodičia správate s rešpektom, bude si vážiť vaše pokyny a pociťovať zodpovednosť za vykonanie úlohy, ktorá mu bola pridelená.

 

6. Delegujte konkrétne úlohy

Ak chcete, aby vaše dieťa bolo zodpovedné, začnite tým, že mu dáte jednoduché úlohy, ktoré musí robiť bežne. Nechajte mu napríklad pred obedom naplniť džbán s vodou a priniesť ho na jedálenský stôl. Mohli by ste ho požiadať, aby si samo upratalo svoju posteľ a aj jeho malého súrodenca. Vďaka tomu sa bude cítiť dôležito, čo povedie k pocitu zodpovednosti.

 

7. Používajte pozitívny jazyk

Namiesto toho, aby ste hovorili o tom, čo vaše dieťa urobilo zle, skúste zdôrazniť veci, ktoré urobilo správne. 

 

8. Berte do úvahy temperament dieťaťa

Ak si neustále neplní svoje povinnosti, ustúpte a popremýšľajte, či nepotrebuje ďalšiu pomoc. Uistite sa, že sú vaše pokyny veľmi jasné. 

 

Najčastejšie úlohy pre deti podľa veku, ktoré podnecujú zodpovednosť:

Predškolák: vo veku 3-5 rokov sa môže začať učiť zodpovednosti tým, že odloží svoje hračky po tom, čo ich použije, odloží svoje špinavé oblečenie na správne miesto a pomôže nabrať krmivo pre domáce zvieratá a podobne jednoduché úlohy. 

Škôlkar: vo veku 5-6 rokov môže pomáhať s varením, prestieraním a upratovaním stola, trhaním buriny v záhrade, polievaním kvetov a nakladaním/vykladaním umývačky riadu.

Dieťa v základnej škole: vo veku 6-11 rokov môže robiť všetko, čo predškolák, ale s minimálnym alebo žiadnym dohľadom. Okrem toho môže vyniesť smeti a prevziať väčšiu zodpovednosť v kuchyni. Už je aj určite pripravené udržiavať svoju izbu čisto, a aj keď rodičia stále cítia, že je to ich úlohou, dieťa v tomto veku je pripravené naučiť sa prať, sušiť a skladať vlastnú bielizeň.

Stredný a stredoškolský vek: od strednej školy aj mimo nej je dieťa pripravené robiť väčšinu vecí, ktoré robia dospelí. So správnymi inštrukciami je pripravené na domáce práce, ako je varenie, pranie, vysávanie, taktiež na prácu na dvore, ako je kosenie trávy, hrabanie lístia či starostlivosť o záhradu.

 

Naučiť sa plniť povinnosti je jednou z najdôležitejších zručností, ktoré sa môže dieťa naučiť, keď je malé. Vždy, keď sa vaše dieťa snaží správať zodpovedne, aj keď sa mu to nedarí, venujte mu veľa chvály a pozornosti. To ukazuje vášmu dieťaťu, že jeho úsilie je dôležité a oceňované.

Zdieľať na facebooku