Ako si poradiť s detským mrnčaním a neustálym naliehaním?

Ak sa podvolíte, deti sa naučia, že ich nekonečné naliehanie funguje. 
Ak sa podvolíte, deti sa naučia, že ich nekonečné naliehanie funguje.  / Foto: Pexels

„Prosím, mami? Môžem? Prosííím!" Tieto slová opakujúce sa znova a znova môžu omrzieť aj toho najodhodlanejšieho a najtrpezlivejšieho rodiča. Pre deti je svet plný zaujímavých vecí. Sú ľahko ovplyvniteľné aj silným marketingom detských produktov, napríklad hračiek, sladkostí, či rôznych nezdravých potravín. Môže byť pre nich ťažké pochopiť, že niektoré pekné, lesklé alebo chutné vecičky nie sú pre nich dobré alebo sú to len vyhodené peniaze. Spôsob, akým reagujete na tento spôsob naliehania detí, je kľúčový. Ak si nedáte pozor, môžete ich neúmyselne povzbudiť, aby v tom pokračovali. Ak sa podvolíte, deti sa naučia, že nekonečné naliehanie funguje. A to znamená, že budú naďalej tlačiť, až pokiaľ nedosiahnu svoje. Spôsob, akým reagujete na ich požiadavky, učí ich dôležité lekcie o tom, ako ovplyvňovať, vyjednávať a komunikovať. Keď deti niečo žiadajú, je to príležitosť pomôcť im naučiť sa dobre komunikovať a zvládať emócie, a to bez ohľadu na to, akú odpoveď im dáte. 

 

Dôvod, prečo deti naliehajú

Existuje niekoľko dôvodov, prečo deti na nás neustále tlačia. Je dôležité poznamenať, že k tomuto správaniu dochádza veľmi rýchlo a bez vedomého rozhodnutia zo strany detí, pretože rovnako ako vy sa nesnažíte byť otravní, ani ony to neurobia naschvál.  Budú sa však snažiť naplniť svoje potreby v danej chvíli a žiaľ, mrnčanie a naliehanie sú zvyčajne veľmi účinnými spôsobmi. Deti potrebujú vašu vrúcnu, dôslednú pozornosť a keď nemajú dostatok, podvedomie ich prinúti, aby si ju získali akýmkoľvek spôsobom, ktorý je najjednoduchší, napokon, aj negatívna pozornosť je lepšia ako žiadna. Emocionálne centrum detí ešte nie je dostatočne rozvinuté a v stresovej situácii sa budú stále vo veľkej miere spoliehať na rodičov, ktorí im pomôžu regulovať emócie. Mrnčanie môže byť pre nich poslednou metódou, ako sa pokúsia vyrovnať sa s preťažením predtým, než úplne stratia sebaovládanie a dostanú sa „do amoku“. Aj keď je ľahké jednoducho tvrdiť, že deti mrnčia a naliehajú, aby dostali to, čo chcú, pravdou je, že je to zložitejšie. Pokiaľ ide o zlepšenie správania detí, pohľad pod povrch je vždy najlepší spôsob, ako dosiahnuť trvalú zmenu a nie je tomu inak ani v prípade tohto detského zlozvyku.

 

Ako môžete znížiť pravdepodobnosť detského tlaku na vás?

  1. Stanovte si základné pravidlá, ktoré budú platiť pri nákupoch. Porozprávajte sa s dieťaťom o tom, aké správanie očakávate a ako budete reagovať na akékoľvek mrnčanie. Chváľte ho za dobré nákupné správanie. 
     
  2. Venujte dieťaťu veľa pozitívnej pozornosti, aby vedelo, že ste si všimli jeho pozitívne správanie. Napríklad: „Som naozaj hrdá na to, ako si mi pomohol nakupovať a nežiadal si zbytočné veci“.
     
  3. Odmeňte dieťa za správanie. Ponúknite zdravé odmeny za dobré, dohodnuté správanie.
     
  4. Porozprávajte sa s dieťaťom o reklamách. Mohli by ste napríklad hovoriť o tom, ako bezplatné hračky môžu nútiť kúpiť si produkty rýchleho občerstvenia.
     
  5. Rozhodujte spoločne ako rodina o tom, čo si kúpite. Tieto rozhodnutia môžete dieťaťu pripomenúť, keď budete nakupovať. Napríklad: „Pamätáš sa, že sme sa na chvíľu rozhodli nekupovať sladené nápoje? Takto sa všetci lepšie staráme o svoje zuby“.

 

Ak dieťa napriek tomu nalieha, môžete vyskúšať nasledovné:

 

  1. Pripomeňte mu základné pravidlá, o ktorých ste hovorili.
     
  2. Nikdy sa nevzdávajte. Väčšina detí sa už od útleho veku učí, že tlak na rodičov, aby sa podriadili, je jednou z najlepších zbraní, ktoré majú. Dajte im jasne najavo, že nekonečné mrnčanie nebude fungovať. Ak ste povedali nie,  dlhšie mrnčanie nezmení váš názor. Poddať sa tlaku dieťaťa môže ho naučiť robiť to viac. Ak poviete nie a potom sa vzdáte, vaše dieťa pochopí, že takáto stratégia nefunguje.
     
  3. Po vyslovení nie, skúste dieťa rozptýliť niečím iným. Napríklad: „Potrebujeme upiecť koláč. Môžeš mi s tým pomôcť?'
     
  4. Zostaňte v pokoji. Obťažovanie môže byť frustrujúce a otravné. Obťažovanie môže byť obzvlášť stresujúce, keď vedie k záchvatu hnevu na verejnom mieste. Nepodliehajte len preto, že sa na vás pozerajú cudzí ľudia. Zostaňte pokojní a zabudnite na svoje publikum. Je pravdepodobné, že väčšina bude pozerať s empatiou a že si tým pravdepodobne tiež prešli.
     
  5. Varujte dieťa len raz. Ak správanie prekročí hranicu niečoho, čo nemôžete ignorovať, napríklad, že hlasno kričí na verejnom mieste dajte mu jedno varovanie. Použite vetu „ak... tak“ a buďte pripravení postupovať ďalej. Skúste niečo ako: „Ak neprestaneš kričať, pôjdeme domov, bez toho, aby si sa tu pohral.“ Na začiatku sa uistite, že ste vybrali dôsledok, ktorý ste pripravení použiť a dodržte to.
     
  6. Naučte dieťa zdravým spôsobom, ako sa vysporiadať s pocitmi. Deti naliehajú na rodičov z dvoch hlavných dôvodov, buď chcú dosiahnuť svoje alebo len sa nechcú cítiť zle. V snahe vyhnúť sa smútku alebo sklamaniu môžu skĺzať k tomuto negatívnemu správaniu, aby ste urobili čokoľvek, čo chcú. Naučte ich, ako sa vysporiadať s nepríjemnými emóciami, ako je smútok či hnev. Regulácia emócií je dôležitá zručnosť, ktorá je v živote človeka veľmi dôležitá. Aktívne ich učte zdravým zručnostiam pri zvládaní, ktoré im pomôžu zvládať svoje pocity spoločensky prijateľným spôsobom. Naučte ich napríklad vyfarbovať obrázky, keď sú smutní, alebo ich naučte písať si do denníka, keď sú nahnevaní, či cvičiť. Môžu sa naučiť nejaké dychové cvičenia už aj v predškolskom veku. 
     
  7. Učte dieťa vďačnosti. Podniknite kroky na podporu vďačnosti a naučte dieťa byť vďačné za to, čo už v živote má. Potom bude menej pravdepodobné alebo časté, že bude tlačiť na to, že vždy potrebuje viac. Hovorte aj o potrebách a túžbach. Aby pochopilo, že kým jedlo je potreba, zmrzlina je len túžba. Dajte mu jasne najavo, že občas musíme svoje túžby aj potlačiť a mrnčanie to nezmení.
Zdieľať na facebooku