Predškolák nadáva? Takto ho to môžete odnaučiť

Keď dieťa použije hrubé nadávky, rodičov to môže zaskočiť.
Keď dieťa použije hrubé nadávky, rodičov to môže zaskočiť. / Foto: Pexels

Začalo vaše dieťa používať nadávky? Ako v takom prípade reagovať?

 

Malé dieťa neustále prekvapuje rodičov, ako veľmi je pozorné. Dáva to najavo novými myšlienkami, činmi, ale aj slovami. Niekedy sú tieto slová vtipné a pôsobivé. Inokedy však to, čo vychádza z jeho úst, nemusí byť vôbec rozkošné. Občas z dieťaťa vypadne nadávka, pričom s veľkou pravdepodobnosťou ani nevie, čo znamená. A vy netušíte odkiaľ ju má. Žiaľ, nechcený jazyk je všade okolo. Nemôžete zabrániť tomu, aby mu dieťa bolo vystavené. Napodobňovanie je dôležitou súčasťou jeho vývinu. Dieťa vidí a počuje, čo sa hovorí v situáciách, keď si niekto udrie palec na nohe alebo agresívne zakričí na iného vodiča, a rozhodne sa to vyskúšať tiež. Súčasťou toho je aj napodobňovanie súrodenca alebo rodiča, kedy ide nielen o reakciu, ale aj o pozornosť, ktorú tým získa. Predškolák nie vždy rozumie významu nadávok, ale dokáže pochopiť, že nadávky môžu ostatných zraniť alebo uraziť. Takže by ste mohli povedať: "Nepoužívame slová, ktoré ľudí rozčuľujú /ktoré ľuďom ubližujú." Môžete tiež povedať, že existujú slová, ktoré dieťa nemôže povedať, aj keď ich počuje hovoriť iných ľudí.

 

Kde sa dieťa učí nadávať?

Deti sa učia nadávky z rôznych zdrojov. A hoci si to možno nechcete priznať, jedným z najčastejších miest, kde tieto slová dieťa počuje, je domov. Aj rodičia, ktorí robia všetko pre to, aby na verejnosti nenadávali, doma sa často uvoľnia a aj nároky na svoj slovník znížia. Dieťa môže tiež počuť nadávky v televízii a vo filmoch. Mnoho relácii dokonca obsahuje jazyk, ktorý by ste nechceli, aby dieťa používalo. To je ďalší dôvod, prečo je dôležité mať prehľad o tom, čo vaše dieťa sleduje. A ako dieťa dospieva, aj jeho priatelia a rovesníci ovplyvnia jeho slovník.

 

Ako reagovať, keď deti začnú nadávať?

Pri rozhodovaní o tom, ako reagovať na nadávky, budú určite hrať veľkú rolu vaše rodinné hodnoty. Pre niektoré rodiny nie sú nadávky veľkým problémom, iní rodičia zase akceptujú, že dieťa občas používa nadávky. Pre rodiny, ktoré nadávky jednoznačne odmietajú, je dôležité problém riešiť ihneď. V prvom rade je vhodné zistiť dôvod, prečo dieťa nadáva, a tiež ako a kde bola nadávka použitá. Napríklad keď 5-ročné dieťa opakuje slovo, ktoré počulo vo vlaku, je úplne iná situácia ako keď 13-ročné dieťa nadáva pedagógovi. Ak viete, prečo vaše dieťa nadáva, môže vám to pomôcť rozhodnúť sa, ako najlepšie reagovať. 

 

  • Ak dieťa nadáva, aby získalo vašu pozornosť je najlepšie reagovať tak, že nadávky úplne ignorujete. Buďte pokojní a nereagujte. Vyhnite sa očnému kontaktu, smiechu, hnevu. To môže zastaviť nadávky a zabrániť ďalším nadávkam. Môžete tiež dať svojmu dieťaťu veľa pozitívnej pozornosti a pochvaly, keď použije zdvorilý jazyk. 

     
  • Ak sú nadávky spôsobené hnevom alebo frustráciou, môžete svojmu dieťaťu pomôcť pomenovať svoje emócie, napríklad: „Vidím, že si veľmi nahnevaná“. Je dôležité, aby vedelo, že cítiť tieto emócie je úplne v poriadku, ale je lepšie ich vyjadriť vhodnejšími slovami. Možno budete musieť pomôcť svojmu dieťaťu upokojiť sa. V tom prípade je vhodný čas ho naučiť iné spôsoby, ako zvládať tieto pocity. Môžete ho tiež povzbudiť, aby používalo v takejto situácii iné slová, ktoré nie sú urážlivé. Môžete navrhnúť nejaké vtipné slová, ktoré vy a vaše dieťa vymyslíte spolu. 

     
  • Ak dôjde k nadávke v čase, keď sa snaží povedať nejaké nové slovo, v tejto situácii je dobré jemne opraviť výslovnosť dieťaťa. Vyhnite sa tomu, aby ste skomolenému slovu venovali príliš veľa pozornosti alebo sa na ňom smiali, pretože ho to môže povzbudiť, aby ho povedalo znova. 

     

Stanovte si pravidlá o nadávkach

Ak sa nadávky stanú problémom, možno bude potrebné vytvoriť pravidlá domácnosti, ktoré to vyriešia. Pomôcť môže pravidlo, ktoré hovorí: „Použi vhodný jazyk“.  Dieťa môže potrebovať usmerniť v tom, čo je „vhodné“. Niektorým rodičom možno skôr bude vyhovovať iné pravidlo: „Nadávať sa dá len potichu v tvojej izbe, a tak, aby to nikto nepočul.“

 

Uplatnite dôsledky

Ak ste si vytvorili pravidlo o nadávkach a stále ich dieťa používa, môže byť nevyhnutný nejaký negatívny dôsledok. Napríklad ak dieťa nadáva, keď je nahnevané, oddychový čas môže byť dobrým spôsobom, ako ho naučiť upokojiť sa predtým, než povie niečo, čo ho dostane do problémov.

 

Nereagujte prehnane

Ak urobíte veľkú scénu, keď vaše dieťa vysloví škaredé slovo, je veľká šanca, že to posilní jeho správanie. Môže to slovo použiť znova, keď túži po pozornosti, alebo sa môže rozhodnúť, že je to dobré slovo, keď vás bude chcieť nahnevať. 

 

Pochváľte ho

Pochváľte ho, keď si všimnete, že správne zaobchádza s hnevom alebo frustráciou. Napríklad, ak vám povie, že jeho kamarát použil nadávky, aby ho provokoval, pochváľte ho za to, že odišlo zo situácie a samo tieto slová nepoužilo.

 

Buďte konkrétni

Mladšie dieťa nerozumie narážkam, ale rozumie dobru/zlu, áno/nie. Aj pri používaní nevhodných slov preto musíte byť konkrétni. Napríklad, nadávanie je niečo, čo robia dospelí. Robí sa to doma, nie v obchode, u priateľa alebo v ordinácii lekára. Uveďte príklady pravidiel v škôlke, ktoré už poznajú, aby lepšie pochopili kontext.

 

Vaším dlhodobým cieľom by malo byť naučiť dieťa, že jeho jazyk ovplyvňuje aj ostatných. Či už to považujete za zábavné alebo zakázanú vec, posledné, čo chcete, je, aby vaše dieťa hovorilo nadávky v nevhodnej chvíli. A väčšina rodičov súhlasí s tým, že nadávanie je hrozný a urážlivý zvyk, ktorý nechcú, aby si ich dieťa rozvinulo. Chcete, aby dieťa bolo schopné reflektovať a hovoriť o svojich emóciách a správaní a aby bolo taktiež schopné zvážiť emócie a správanie iných ľudí. Spolu s obmedzením zlého jazyka vytvárate prostredie na rozprávanie o pocitoch a budovanie jeho sociálneho a emocionálneho učenia. Sú to oblasti, ktoré sa mnohokrát zanedbávajú, aj keď sú nevyhnutné pre budúci úspech.

Zdieľať na facebooku