Použite svojich 5 zmyslov na zvládnutie stresu

Mať súbor nástrojov stratégií zvládania stresu nám môže pomôcť prekonať tieto situácie.
Mať súbor nástrojov stratégií zvládania stresu nám môže pomôcť prekonať tieto situácie. / Foto: Pexels

Všetci zažívame stres pomerne pravidelne, od mierneho obťažovania až po úplné vyhorenie. Mať súbor nástrojov stratégií zvládania stresu nám môže pomôcť prekonať tieto situácie. 

 

Našťastie sú naše telá dobre vybavené na zmiernenie stresujúcich pocitov. Päť zmyslov nám poskytuje priame cesty do nášho mozgu na vstup upokojujúcich stimulov. Každý človek je iný, takže experimentujte s tým, ktorý zmysel vám najviac vyhovuje. Existuje mnoho spôsobov, ako zmierniť stres a medzi ne patrí aj to, čo niekedy nazývame „sebaupokojujúce“ techniky. Sú to jednoduché veci, ktoré môžete robiť kdekoľvek a bez pomoci niekoho iného a ktoré môžu priniesť upokojenie vašej mysle a tela. Stratégie zvládania sú zamerané na naše emócie a často sa opisujú, ako stratégie zvládania sebaupokojovania alebo starostlivosti o seba. Môžete skúsiť zapojiť jeden alebo viacero z piatich zmyslov – dotyk, chuť, čuch, zrak a zvuk. 

 

Zrak

Nájdite krásu v živote, hľadajte ju v tom, čo vás obklopuje. Skvelým miestom, kde začať, je príroda, užiť si nádherný západ slnka, túru k vodopádu alebo len krátku prechádzku lesom alebo mestom, kde sa cielene pozriete na život iným spôsobom. Možno vás prekvapí, ako môže zmena perspektívy drasticky zmeniť vaše myšlienky a znížiť stres. Ozdobte svoj priestor, či už doma alebo v kancelárii. Ak môžete, vymaľujte steny upokojujúcou farbou a pomocou rastlín rozžiarte jednotlivé miestnosti. Niekedy stačí na chvíľu zavrieť oči a použiť vizualizačné techniky, vďaka ktorým sa budete cítiť pokojnejšie a sviežejšie. Pozrite si fotografie alebo vzácne spomienky. Veselé spomienky zlepšujú náladu a znižujú stres. Zatvorte oči a predstavte si seba v upokojujúcom priestore. Dokonca aj krátka meditácia môže byť užitočná. Zapojte svoje vizuálne zmysly prostredníctvom kreatívnych aktivít, ako je maľovanie alebo fotografovanie. 

 

Zvuk

Hudba a zvuk sú veľmi účinným nástrojom pri nastavovaní pozitívneho emocionálneho stavu. Muzikoterapia sa stala odporúčanou liečbou pre ľudí s depresiou, úzkosťou a stresom. Bez ohľadu na to, kde sa nachádzate, tieto účinky môžete pocítiť pri počúvaní relaxačnej hudby alebo pri speve. Venujte pozornosť zvukom okolo vás. Naozaj počúvajte. Trávenie času a počúvanie zvukov v prírode môže byť veľmi relaxačným zážitkom. Zistite, aké zvuky vám pomôžu upokojiť sa. Stiahnite si ich do svojho smartfónu, ak môžete. Noste so sebou malé slúchadlá, aby ste si mohli nastaviť tempo svojho života, keď potrebujete hudobnú dávku. Vypočujte si podcast, ktorý je motivačný alebo upokojujúci. Skúste tzv. „včelie dýchanie“. Nájdite si pokojné miesto a pohodlne sa usaďte. Teraz uvoľnite tvár a so zatvorenými ústami a zubami mierne od seba vydajte zvuk „hmm“. Cieľom je vytvoriť upokojujúce vibrácie vo vašej tvári a hlave. Nezabudnite zhlboka dýchať a uvoľniť telo.

 

Hmat

Pokožka je najväčším orgánom ľudského tela a je veľmi citlivá na vonkajšie podnety. Vďaka tomu je silným nástrojom pri schopnosti relaxovať, uvoľniť sa a nájsť úľavu od stresu, ktorý pociťujete. Masáže sú jedným z obľúbených prostriedkov na uvoľnenie stresu, najlepšie od niekoho iného, ​​ale ak nemôžete získať iných, dobrou alternatívou je masáž rúk alebo krku. Veľkým pomocníkom môže byť aj pohyb a malá joga alebo strečing. Zostať v kontakte so svojím svetom a ľuďmi okolo vás pomáha udržiavať pocit pokoja a drží vás pri zemi. Niekedy je objatie od dobrého priateľa tým najlepším liekom. Skúste tiež vyrábať niečo vlastnoručne, vyskúšajte nejaké remeslá. 

 

Čuch

Množstvo výskumných štúdií skúmalo pozitívne prínosy aromaterapie. Často je to jedna z odporúčaných prírodných terapií pre ľudí, ktorí sa trápia stresom, úzkosťou, depresiou a problémami so spánkom. Čuch je najsilnejší zmysel spojený s pamäťou. Využite to vo svoj prospech a nájdite vône, ktoré vám pripomenú šťastné obdobie. Zhlboka dýchať je skvelý prostriedok na zníženie stresu. Ľudia sa dokážu tak zamotať do chaosu života, že úplne zabudnú na nádych a výdych (našťastie sa o to postará naše podvedomie). Niektoré vône môžu byť povzbudzujúce. Nadýchnite sa čerstvého vzduchu. Zhlboka sa nadýchnite a sústreďte sa na vôňu kvetov, stromov alebo vody, ktorá vás upokojí. Noste pri sebe kus látky s parfumom milovanej osoby. Použite difuzér esenciálnych olejov a experimentujte s vôňami, ktoré vás najviac upokojujú. 

 

Chuť

Jedlo, ktoré jeme, má obrovský vplyv na to, ako vyzeráte a ako sa cítite. Nemalo by byť preto prekvapujúce, že niektoré potraviny môžu tiež pomôcť znížiť hladinu stresu. Venujte pozornosť tomu, čo jete, vždy by ste mali brať do úvahy nielen chuť, ale aj vôňu, štruktúru, vzhľad a porcie. Experimentujte s rôznymi jedlami, korením aj kuchyňami. Jedzte pomaly a vychutnávajte si to. Vyhnite sa „stresovému jedeniu“, teda jedeniu bezhlavo, aby ste len naplnili potrebu. Začnite deň správne vychutnaním si čerstvého ovocia a džúsov s celozrnnými výrobkami. Čerstvé alebo sušené ovocie, orechy a tekvicové alebo slnečnicové semienka sú tiež skvelými možnosťami občerstvenia počas dňa na zníženie stresu. Na obed skúste niečo ľahké. Ryby sú skvelým odbúravačom stresu. Káva, pohár vína, tmavá čokoláda môžu tiež zmierniť stres, ale dôležité je zapamätať si, že by sa mali konzumovať s mierou.

Čítajte viac o téme: Stres, Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku