Tipy na darčeky na zlepšenie nálady pre ľudí s úzkosťou

Tipy na darčeky na zlepšenie nálady pre ľudí s úzkosťou
Tipy na darčeky na zlepšenie nálady pre ľudí s úzkosťou / Foto: Bigstock

Keď niekto, na kom vám záleží, bojuje s problémom, ako je depresia, alebo čelí stresu či úzkosti, sviatky alebo iná udalosť môžu byť skvelou príležitosťou na jeho obdarovanie. Môžete ponúknuť nielen svoju podporu, ale aj hmatateľný predmet, ktorý danej osobe pomôže vyrovnať sa so svojou náladou, zlým stavom. Nasledujúce nápady na darčeky by mali podporiť psychiku, ale zároveň slúžiť aj ako krásne, láskyplné darčeky. Všetky tieto dary majú vlastnosti, ktoré môžu pomôcť upokojiť úzkostné pocity. Ktoré sú to?

 

Vážené prikrývky

Tieto prikrývky znižujú úzkosť, pretože váha prikrývky vyvíja tlak na telo, ako by to urobil ľudský kontakt (ako objatie alebo maznanie), čo môže pomôcť telu uvoľniť sa. Zaťažené prikrývky tak ponúkajú upokojujúci komfort pocitu objatia. Sú nápomocné pre nepokojných alebo úzkostných spáčov. 

 

Vážená prikrývka / Zdroj: Dormeo

Esenciálne oleje a difuzér

Zdá sa, že niektoré vône majú pozitívny vplyv na náladu a prebehlo množstvo výskumov, ktoré skúmali hodnotu aromaterapie ako súčasti liečby pre depresiu. Je dôležité poznamenať, že esenciálne oleje nie sú liekom na depresiu. Ide o možnosť bez liekov, ktorá môže pomôcť zmierniť niektoré z príznakov a pomôcť zvládnuť tento stav. Vo väčšine prípadov sú pri správnom a opatrnom používaní esenciálne oleje bezpečné. Esenciálny olej, ktorý môže byť účinný pre jednu osobu, nemusí mať žiadny vplyv na druhú. Dôležité je vyskúšať si čo vám „vonia“ a čo nie, teda riadiť sa pocitom.

 

Umelecké potreby

Existuje toľko rôznych spôsobov, ako podporiť kreativitu. Remeslo akéhokoľvek druhu môže v človeku vyvolať pocit hrdosti a úspechu, ale je to aj spôsob, ako sa zbaviť nudy počas zimných mesiacov. Umenie, jeho prezeranie a rozprávanie o ňom poskytuje ľuďom spôsob, ako sa vyrovnať s emocionálnymi konfliktmi. Umožňuje im tiež vyjadriť nevyslovené a často nevedomé obavy z ich choroby. Darujte napríklad omaľovánky pre dospelých, aby mohli zmysluplne tráviť čas osamote alebo farby a štetce na maľovanie. Môžete prekvapiť aj s puzzle, sprievodca kaligrafiou, kniha a perá na nasávanie nových zručností a kreatívne trávenie času.

 

Pomôcky na maľovanie / Zdroj: Pexels

Denník

Prázdna kniha s lákavou obálkou môže byť dokonalým povznášajúcim darčekom. Zapisovanie do denníka je technika, ktorú niekedy používajú terapeuti, aby pomohli pacientom usporiadať si myšlienky a prepracovať sa cez problémy, o ktorých môžu uvažovať. Je to tiež dobrý nástroj na riešenie problémov; často sa dá problém vyriešiť a nájsť riešenia jednoduchšie na papieri. Niektorí ľudia si vedú denný denník vďačnosti, kde uvádzajú tri alebo viac aspektov každého dňa, za ktoré sú vďační. Toto je vysoko efektívna stratégia na zmiernenie stresu, pretože vám pomáha sústrediť sa na zdroje, ktoré už vo svojom živote máte, a vytvárať momentálne pozitívnejšiu náladu, pričom oboje preukázateľne buduje dlhodobú odolnosť.

 

Darčekový poukaz na relaxačnú masáž tela a mysle

Asi najlepší darček pre niekoho s depresiou ako dobrá masáž na 30-60 minút dokáže zázraky nielen s telesnými svalmi, ale aj s duševným zdravím. Dar v podobe masáže a starostlivosti o seba je skvelý spôsob, ako pomôcť milovanej osobe vyrovnať sa s úzkosťou a zároveň ju rozmaznávať. Masáž pomáha zmierniť svalové napätie a napomáha relaxácii. Či už skombinujete masážnu darčekovú poukážku s košíkom na starostlivosť o seba, alebo si vyberiete len jeden z nich, určite pomôžu vášmu blízkemu alebo uvoľniť sa

 

Relaxačná masáž / Zdroj: Pexels

Samomasážne prístroje

Samomasážne prístroje prešli za posledné roky dlhú cestu a sú perfektným nápadom na darček, ktorý pomôže priateľom a rodine zbaviť sa stresu. V čase, keď nemusí byť bezpečné ísť do kúpeľov, prineste si relax domov. 

 

Stresové loptičky

Tieto loptičky sú skvelým darčekom pre kolegu, priateľa alebo člena rodiny. Sú dobré na zmiernenie stresu a úzkosti ľahko použiteľným spôsobom pre ľudí všetkých vekových kategórii. Uvoľňujú svalové napätie, odvádzajú pozornosť od stresujúcich alebo úzkostných myšlienok a u niektorých ľudí dokonca zlepšujú sústredenie a koncentráciu

 

Čaje na zmiernenie stresu

Jednoduchý akt, že si na chvíľu pripravíte šálku čaju a spomalíte, vám môže pomôcť zmierniť stres, znížiť úzkosť a zanechať vám trochu vyrovnanejší pocit. Ritualizovaná relaxácia je jednou z mnohých výhod čaju. Bol by to skvelý nápad na darčekový kôš s kombináciou hrnčeka a ak vy alebo váš obdarovaný uprednostňujete sypané čaje, čajový lúhovač je skvelým doplnkom.

 

Bylinkové čaje na relax / Zdroj: Pexels

 

Darčekový poukaz na kurzy jogy

Existuje dostatok dôkazov, že cvičenie jogy môže znížiť stres a úzkosť. Keďže existuje toľko druhov jogy, urobte si malý prieskum predtým, ako niekomu dáte lekciu, najmä ak viete, že je v tejto praxi nováčikom. Nájdite si štúdio s dobrou začiatočníckou alebo základnou triedou alebo štúdio, ktoré ponúka regeneračnú jogu – formu jogy, ktorá sa zameriava výlučne na uvedenie tela do úplne uvoľnených póz. 

 

Domáce zvieratko

Domáce zviera môže zobrať všetky trápenia a zasypať svoju lásku natoľko, že medzi nimi nie je priestor na depresie alebo stres. Tento darček pre niekoho v depresii je doslova blaženosťou. Môže zabudnúť na svoje vlastné starosti a byť s domácim miláčikom, okúpať ho, nakŕmiť a celý deň sa hrať. Uistite sa ale vopred, že sa obdarovaný dokáže o zvieratko postarať a má skutočný záujem si ho nechať. Musí byť schopný krátkodobo alebo dlhodobo sa o domáce zviera starať.

 

Domáci miláčik dokáže ľuďom s depresiou či úzkosťou zahnať prirodzene najhoršie stavy. / Zdroj: Pexels

 

Existuje veľa vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste podporili milovaného človeka s depresiou alebo úzkosťou. Darčeky na zlepšenie nálady môžu pomôcť, ale aj obyčajne každodenné veci, ako je napríklad pomoc v domácnosti a porozprávanie sa. Byť stálym zdrojom lásky a podpory je dôležitý spôsob, ako dať niekomu vedieť, že vám na ňom záleží.

Čítajte viac o téme: Úzkosť
Zdieľať na facebooku