Cítite sa stále unavení? Môžu za to zvyčajne tieto dôvody

  Foto: Pexels

Snažíte sa využiť dokonale čas spánku, odchádzate do postele skoro a napriek tomu sa budíte ráno unavení? Alebo nemáte energiu na to, aby ste robili veci tak ako kedysi? Únava a nedostatok energie trápia mnohých ľudí. Ak patríte k nim, tieto problémy vyriešite iba vtedy, ak zistíte, čo je ich príčinou. Únava je bežným symptómom viacerých stavov aj závažných chorôb, ale vo väčšine prípadov je spôsobená zlým životným štýlom.

 

Čo najčastejšie spôsobuje únavu a vyčerpanie?

Nedostatok spánku

Nedostatok spánku býva častou príčinou chronickej únavy. Každodenný stres a zaneprázdnenosť mnohým ľuďom nedovoľujú, aby spomalili, vyspali sa do sýta a cítili sa dobre. Na začiatok je užitočné určiť si spánok ako prioritu. Vymedzte si dĺžku spánku, ktorú chcete dodržiavať a doprajte tak vášmu telu dostatočnú regeneráciu. Dospelý človek potrebuje zhruba osem hodín za noc. 

 

Spánkové apnoe

Prebúdzate sa unavení, bez ohľadu na to, koľko ste spali? Možno máte spánkovú apnoe. Ide o poruchu, charakterizovanú krátkymi prerušeniami dýchania počas spánku. Najčastejším typom je obštrukčné spánkové apnoe, pri ktorom sa uzavrú horné dýchacie cesty, alebo na niekoľko sekúnd prestanete dýchať, čo upozorní váš mozog, aby ste sa prebudili. Niektorí s touto poruchou môžu prestať dýchať desiatky alebo dokonca stovky ráz počas spánku.

 

Zlé stravovanie

Ak chcete zlepšiť svoje zdravie, získať všetky potrebné živiny a tiež odstrániť únavu, je nevyhnutné vybrať si zdravú kombináciu potravín z piatich skupín potravín, ktorými sú ovocie, zelenina, obilniny, bielkoviny a mliečne výrobky. Jedzte správne množstvo kalórií pre svoje pohlavie, vek, hmotnosť a úroveň aktivity. Pokiaľ budete jesť buď príliš veľa alebo príliš málo, môže to spôsobiť, že sa budete cítiť bez energie. Pozor však na cukor. Ten vám môže rýchlo dodať energiu, ale rýchlo sa míňa a môže vás unaviť. Vyhnite sa jedlám a nápojom, ktoré majú veľa pridaného cukru. Nikdy nevynechávajte raňajky. Pravidelné vynechávanie raňajok môže viesť k tomu, že stratíte kľúčové živiny a energiu, ktorú potrebujete na naštartovanie dňa. Snažte sa jesť v pravidelných intervaloch. Udržujte svoju energetickú hladinu tým, že budete jesť tri jedlá denne a obmedzíte nezdravé občerstvenie počas dňa. Pite dostatok vody. Pitná voda môže zabrániť dehydratácii, ktorá má tiež za následok únavu, nejasné myslenie aj zmeny nálady.

 

Sedavý životný štýl

Ak sa vám zdá, že nemáte dostatok energie, môže to byť spôsobené aj tým, že nemáte dostatok fyzickej aktivity. Keď nastupuje únava, zdá sa, že jedinou možnosťou je sedieť na gauči a relaxovať. Vstávanie a pohyb je však najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, aby ste načerpali novú energiu a odstránili únavu. Začnite svižnou 10-minútovou prechádzkou každý deň a pokračujte v rýchlej chôdzi 30 minút 5 dní v týždni. Rýchla chôdza, vodný aerobik, jazda na bicykli, tenis a dokonca aj tlačenie kosačky sa môžu započítať do vášho času stráveného cvičením strednej intenzity.

 

Nadmerný stres

Chronický stres môže mať zásadný vplyv na vašu energetickú hladinu a kvalitu života. Nadmerný, dlhotrvajúci stres môže spôsobiť fyzické a emocionálne vyčerpanie a viesť aj k chorobe. 

 

Zdravotné problémy

Ak ste urobili zmenu životného štýlu spojenú s vašou fyzickou aktivitou, stravou, úrovňou stresu a spánkom, ale stále sa cítite unavení, môže ísť o zdravotný problém. K niektorým z najčastejších stavov, ktoré hlásia únavu ako kľúčový príznak, patria: anémia, nedostatočná činnosť štítnej žľazy, cukrovka, depresia, úzkosť, syndróm chronickej únavy, potravinová intolerancia.

 

Nedostatok vitamínov a minerálov

Neustála únava môže byť tiež znakom nedostatku vitamínov. To môže zahŕňať nízke hladiny vitamínu D, vitamínu B-12, železa, horčíka alebo draslíka. Rutinný krvný test môže pomôcť identifikovať nedostatok.

 

Nadváha

Nadváha môže tiež spôsobiť únavu. Čím väčšiu váhu nosíte, tým ťažšie musí vaše telo pracovať, aby zvládlo každodenné úlohy, ako je chôdza po schodoch alebo upratovanie. Vymyslite plán, ako schudnúť a zlepšiť svoju energetickú hladinu. Začnite s ľahkou aktivitou, ako je chôdza alebo plávanie, a postupne zvyšujte intenzitu, ako vám to vaša vytrvalosť dovolí.

 

Lieky

Niekedy môžu spôsobiť pocity únavy aj lieky. Spomeňte si na to, keď ste si prvýkrát všimli dennú ospalosť. Bolo to zhruba v čase, keď ste začínali s novým liekom? Skontrolujte príbalový leták, či je únava bežným vedľajším účinkom. Ak je to tak, porozprávajte sa so svojim lekárom.

 

Niektoré dni sú únavnejšie ako ostatné. Je dôležité rozpoznať bežnú ospalosť od nadmernej únavy. Existuje mnoho možných príčin chronickej únavy. Je dôležité najskôr vylúčiť zdravotný problém, pretože chorobu často sprevádza únava. Pocit nadmernej únavy však môže súvisieť s tým, čo jete a pijete, koľko aktivity vykonávate alebo ako zvládate stres. Dobrou správou je, že aj drobné zmeny životného štýlu môže veľmi dobre zlepšiť vašu energetickú hladinu a celkovú kvalitu života.

Zdieľať na facebooku