Aj krátke, no pravidelné športovanie je lepšie ako žiadne

Aj pri cvičení platí, že pravidelnosť sa vypláca.
Aj pri cvičení platí, že pravidelnosť sa vypláca. / Foto: Bigstock

Aj pri cvičení platí, že pravidelnosť sa vypláca.

 

Pre niektorých ľudí je nájsť si čas na cvičenie skutočne ťažké. Medzi prácou a skutočným životom jednoducho nie je čas vtesnať sa do tréningu. Pre mnohých to jednoducho znamená, že cvičenie zostane pozadu. Ak dokážete cvičiť iba päť minút, aký to má zmysel? Niekedy máte 1 hodinu, niekedy nie. Namiesto toho, aby ste sa hnevali na seba za to, že ste nedosiahli svojich 30 minút alebo hodinu denne, prečo sa so sebou nedohodnúť na tom, že budete cvičiť každý deň aspoň trochu, nech už sa deje čokoľvek? Keď vás tlačí čas, je dobré mať na pamäti, že aj rýchly tréning je lepší ako žiadny tréning.

 

Aké benefity majú rýchle, krátke tréningy na zdravie?

1. Budete šťastnejší

Ukázalo sa, že cvičenie zlepšuje vašu náladu a znižuje pocity depresie, úzkosti a stresu. Cvičenie môže navyše zvýšiť produkciu endorfínov, o ktorých je známe, že pomáhajú vytvárať pozitívne pocity a znižujú vnímanie bolesti. Ďalej sa ukázalo, že cvičenie zmierňuje príznaky u ľudí trpiacich úzkosťou. Môže im tiež pomôcť lepšie si uvedomiť svoj duševný stav a precvičiť rozptýlenie od svojich obáv.

 

2. Môže pomôcť pri chudnutí

Nečinnosť je jedným z hlavných faktorov pri zvyšovaní hmotnosti a obezite. Aby sme pochopili vplyv cvičenia na redukciu hmotnosti, je dôležité pochopiť vzťah medzi cvičením a výdajom energie. Vaše telo vydáva energiu tromi spôsobmi: trávením jedla, cvičením a udržiavaním funkcií tela, ako je tlkot srdca a dýchanie. Počas diéty znížený príjem kalórií zníži váš metabolizmus, čo oddiali chudnutie. Naopak, preukázalo sa, že pravidelné cvičenie zvyšuje vašu rýchlosť metabolizmu, čo spáli viac kalórií a pomôže vám schudnúť.  
 

3. Prospieva svalom a kostiam

Cvičenie hrá zásadnú úlohu pri budovaní a udržiavaní silných svalov a kostí. Fyzická aktivita, ako napríklad zdvíhanie závažia, môže stimulovať budovanie svalov, ak je spárovaná s dostatočným príjmom bielkovín. Môže tiež pomôcť predchádzať osteoporóze.

 

4. Môže zvýšiť energetickú úroveň

Cvičenie môže byť skutočným posilňovačom energie pre zdravých ľudí aj pre ľudí trpiacich rôznymi zdravotnými problémami. Jedna štúdia zistila, že šesť týždňov pravidelného cvičenia znížilo pocity únavy u 36 zdravých ľudí, ktorí hlásili pretrvávajúcu únavu.

 

5. Môže znížiť riziko chronických chorôb

Práve nedostatok pravidelnej fyzickej aktivity je primárnou príčinou chronických chorôb. Ukázalo sa, že pravidelné cvičenie zlepšuje citlivosť na inzulín, kardiovaskulárnu zdatnosť a stavbu tela, a zároveň znižuje krvný tlak a hladinu tukov v krvi.

 

6. Môže prispieť k zdravšej pokožke

Pokožka môže byť ovplyvnená množstvom oxidačného stresu v tele. Oxidačný stres nastáva, keď antioxidačná obrana tela nedokáže úplne napraviť poškodenie, ktoré pôsobia voľné radikály na bunky. Môže to poškodiť ich vnútorné štruktúry a poškodiť pokožku. Aj keď intenzívna a vyčerpávajúca fyzická aktivita môže prispieť k oxidačnému poškodeniu, pravidelné mierne cvičenie môže zvýšiť produkciu prírodných antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky. Rovnakým spôsobom môže cvičenie stimulovať prietok krvi a vyvolať adaptáciu kožných buniek, ktoré môžu pomôcť oddialiť výskyt starnutia pokožky.

 

7. Podporuje funkciu mozgu a pamäti

Cvičenie môže zlepšiť funkciu mozgu a chrániť pamäť a myslenie. Na začiatok zvyšuje vašu srdcovú frekvenciu, ktorá podporuje prietok krvi a kyslíka do mozgu. Môže tiež stimulovať produkciu hormónov, ktoré môžu zvýšiť rast mozgových buniek.

 

8. Pomáha zrelaxovať a zvyšuje kvalitu spánku

Pravidelné cvičenie vám môže pomôcť lepšie relaxovať a spať. Pokiaľ ide o kvalitu spánku, vyčerpanie energie, ku ktorému dochádza počas cvičenia, stimuluje rekuperačné procesy počas spánku.

 

Tipy, ktoré vám pomôžu v ďalšom pohybe 

  1. Začnite v malom. Pamätajte, že všetko je lepšie ako nič! Ako ukazujú výskumy, niektoré cvičenia sú prospešné pre vaše zdravie. Stanovte si realistické ciele - aj päť minút chôdze môže byť rozdiel. 
     
  2. Vyberte si radostný pohyb. Aké formy cvičenia vlastne rád robíte? Pustite čokoľvek, z čoho sa cítite nútení, a chopte sa pohybu, ktorý máte radi. Šance na dodržanie pravidelného cvičebného režimu sú oveľa lepšie, keď sa na tom bavíte, ako keď máte pocit, že vás trestajú. Ak nemôžete prísť na to, čo vás baví, zamyslite sa nad tým, čo ste mali radi, keď ste boli dieťa, a preniknite do svojho vnútra.
     
  3. Vyskúšajte niečo nové! Vykročte zo svojej komfortnej zóny a vyskúšajte kurz tanca alebo jogy. Neustále skúšajte nové formy pohybu, kým sa nenaučíte, čo vám je najlepšie. 

 

10-minútové denné cvičenia, ktoré môžete prispôsobiť svojej fyzickej zdatnosti:

  • švihadlo
  • schody
  • chodiť okolo bytu, domu
  • domáci mini okruh (premýšľajte o drepoch, doskách, výpadoch a brušákoch)
  • tanečné cvičenie
  • hrať so svojimi deťmi futbal
  • krátka jazda na bicykli

 

Cvičenie ponúka neuveriteľné výhody, ktoré môžu zlepšiť takmer každý aspekt vášho zdravia zvnútra. Pravidelná fyzická aktivita môže zvýšiť produkciu hormónov, vďaka ktorým sa budete cítiť šťastnejšie a pomôžete lepšie spať. Môže tiež zlepšiť vzhľad vašej pokožky, pomôcť vám schudnúť a zabrániť jej chudnutiu, znížiť riziko chronických chorôb a zlepšiť váš život.

Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku