Zábavné aktivity s ovocím a zeleninou pre deti

Učte deti spoznávať zeleninu a ovocie aj pomocou hier.
Učte deti spoznávať zeleninu a ovocie aj pomocou hier. / Foto: Bigstock

Existuje veľa rôznych aktivít, ktoré môžete robiť s deťmi, aby ste ich naučili všetko o ovocí, zelenine a zdravom stravovaní. Deti sa najlepšie učia prostredníctvom aktívnej hry, preto využite niektoré z aktivít, ktoré im pomôžu spoznať zdravé stravovanie.

 

  1. Ovocné pečiatky - nakrájajte jablká alebo hrušky na polovicu, ponorte rezanú stranu do farby a urobte rôzne odtlačky, pokiaľ sa nevytvorí hotové umelecké dielo.
     
  2. Triedenie zeleniny - nakúpte sortiment čerstvej zeleniny a nechajte deti triediť ju podľa farby, veľkosti, textúry a podobne.
     
  3. Ochutnávka zeleniny či ovocia - nakrájajte si rôzne druhy zeleniny alebo ovocia, vrátane tých neobvyklých, ktoré deti pravdepodobne predtým neochutnali. Dovoľte im ochutnať, ktoré z nich chcú. 
     
  4. Kartičky - Vyrábajte kartičky, ktoré vašim deťom pomôžu spoznať rôzne druhy ovocia. Pomocou klipartového programu vytlačte rôzne druhy ovocia a nechajte svoje deti vyfarbiť obrázky. Potom ich môžete laminovať alebo prilepiť na kúsok lepenky a nakrájať na štvorce.
     
  5. Farmársky trh - Premeňte svoju kuchyňu na miestny farmársky trh. Nezabudnite odstrániť všetky potraviny, ktoré nie sú ovocím a zeleninou. Porozprávajte sa so svojimi deťmi o tom, ako poľnohospodári pestujú tieto potraviny a potom ich predávajú na trhu. Môžete si tiež naplánovať cestu na miestny trh poľnohospodárov.
     
  6. Môj zdravý tanier - Nechajte svoje deti vystrihnúť obrázky ovocia a zeleniny z časopisov a pomôžte im tieto obrázky lepiť na papierové taniere. Diskutujte so svojimi deťmi, ako vyzerá zdravý tanier. Porozprávajte sa o druhoch jedál a veľkostiach porcií.

 

Zahrňte do spoznávania aj chuť

Všetci používame pri spracovaní informácií všetky zmysly. Preto je dôležité zahrnúť niektoré činnosti, ktoré vašim deťom umožnia skutočne ochutnať tieto vynikajúce jedlá.

 

  1. Jedlo týždňa - Každý týždeň svojim deťom predstavujte nové ovocie a zeleninu. Diskutujte o rôznych spôsoboch ich varenia a jedenia a nechajte deti preskúmať toto ovocie dotykom, vôňou a jedením.
     
  2. Malý kuchár - Deti milujú pobyt v kuchyni a je to ideálne prostredie pre výučbu zdravých stravovacích návykov. Naučte svoje deti pripravovať zdravé jedlá, ako je zeleninová polievka, ovocný šalát alebo zdravé občerstvenie.
     
  3. Výlet do ovocného sadu -naplánujte si výlet do miestneho sadu, aby vaše deti mohli na vlastnej koži vidieť, ako tieto potraviny rastú. Ak je to možné, nezabudnite si nazbierať vlastné ovocie, ako sú jablká, čučoriedky, broskyne alebo jahody. Zavolajte dopredu, aby ste zistili, aké plody sú v sezóne a či sú pripravené na zber.
     
  4. Moja záhrada - môžete si tiež vypestovať vlastnú zeleninu priamo doma. Vysaďte vnútornú alebo vonkajšiu záhradu, aby ste sa deti naučili sadiť, ošetrovať a pestovať rôzne druhy zeleniny.
     
  5. Pestujte klíčky - klíčky sú jednoduchý projekt s malým počtom zásob a rýchlymi výsledkami. Deti môžu každý deň sledovať, ako sa klíčky menia! 

 

 

Senzorické aktivity s ovocím pre tie najmenšie

  1. Ovocné mydlá a krém na ruky - zakúpte si tekuté mydlo s ovocnou vôňou a používajte ho na umývanie detských rúk. Akonáhle majú ruky suché, natrite ich ovocným krémom na ruky. Držte ich ruky pri nose, aby cítili vôňu ovocia.
     
  2. Vonné nádoby - nákup sviečok s ovocnou vôňou. Každú sviečku vložte do malej plastovej nádoby. Na viečku každej nádoby urobte otvory, aby deti cítili vôňu sviečok. Na každú nádobu nalepte obrázok zodpovedajúceho ovocia.
     
  3. Rôzne textúry, rovnaké jablko - položte na stôl malú misku naplnenú jablkovou omáčkou. Naplňte druhú misku kúskami jabĺk. Povzbuďte deti, aby pri skúmaní týchto dvoch textúr používali svoje ruky a ústa. Variácia: Nakrájajte jablko, ale rôznymi spôsobmi (nastrúhané, nakrájané na plátky, na štvrtky a podobne.). Nechajte ich preskúmať, dotknúť sa a preskúmať jednotlivé kúsky skôr, ako ich zjedia.
     
  4. Ako sa vyrába ovocie? - často sa ponáhľame a deťom podávame rezané ovocie. Môže byť zaujímavé ukázať im, ako vyzerajú rôzne druhy ovocia, zvnútra aj zvonka. Povzbuďte ich, aby sa dotkli ovocia, cítili textúru jeho šupky a pomenovali farby, ktoré vidia. Nakrájajte pred nimi ovocie a nechajte ich pozorovať, čo je vo vnútri. Môžete im ukázať, ako je melón zvonka zelený, ale vo vnútri ružový alebo červený. Sledujte jadro jablka a pomôžte im všimnúť si, koľko semien je tam. Vyšetrenie jamy s broskyňou alebo čerešňou je tiež celkom zaujímavé pre malé deti. 
     
  5. Ovocný džús - aby ste deťom pomohli pochopiť, odkiaľ ovocný džús pochádza, umiestnite na ich pohár vždy, keď budete dávať džús, štítok predstavujúci zodpovedajúci druh ovocia (napríklad pomaranč na pohár pomarančového džúsu). Pri používaní nálepiek s malými deťmi je potrebný dohľad. 

 

Pri všetkých týchto hrách alebo činnostiach nezabudnite so svojimi deťmi hovoriť o rôznych druhoch ovocia a zeleniny a opýtajte sa ich, aké druhy ovocia a zeleniny majú najradšej. Na záver nechajte svojim deťom dostatok času na to, aby sa pýtali, koľko chcú. 

Čítajte viac o téme: Zdravé stravovanie
Zdieľať na facebooku