10 tipov, ako podporiť súrodenecký vzťah

Súrodenecký vzťah rodičia môžu podporiť viacerými spôsobmi.
Súrodenecký vzťah rodičia môžu podporiť viacerými spôsobmi. / Foto: Bigstock

Majú vaše deti dobrý súrodenecký vzťah? Alebo je pravdepodobnejšie, že budú bojovať, než aby si užívali spoločnosť toho druhého? Bez ohľadu na to, ako sa vaše deti navzájom líšia, súrodenecké zväzky sú dôležité  významnú rolu v nich hrá aj rodič.

 

Rodičia môžu hrať kľúčovú úlohu pri budovaní dobrých súrodeneckých vzťahov a znižovaní súrodeneckej rivality a konfliktov. Podporou aktivít, ktoré podporujú tímovú prácu, nastavením detí na spoločnú zábavu a poskytnutím nástrojov na riešenie konfliktov konštruktívnym a úctivým spôsobom, môžu rodičia pomôcť súrodencom vytvoriť si dobrý vzťah, ktorý ich prevedie po celý život. Svet môže byť chladný a tvrdý. Deti musia byť schopné počítať s tým, že ich rodina bude chrániť a povzbudzovať - ​​vrátane svojich bratov a sestier. Ako však podporujete tento typ väzby? Môže to byť výzva, keď majú deti veľmi odlišnú povahu alebo veľký vekový rozdiel. Je to však dôvod, ktorý stojí za to sledovať. Priatelia prichádzajú a odchádzajú, ale rodina je na celý život. Naučte svoje deti milovať sa navzájom a budujte pevné vzťahy.

 

1 | Od začiatku si nastavte tón blízkosti

Keď privediete do rodiny nový prírastok, pokušenie je povedať zvedavým súrodencom, aby to ustáli. Ale v skutočnosti je dieťa silnejšie, ako si myslíte, a tie nemotorné objatia a bozky bratov a sestier vytvárajú vzájomné puto a výrazný pocit spolupatričnosti. Nechajte ich preto maznať sa s malou pomocou a ukážte im aj niektoré základné úlohy starostlivosti o dieťa, ktoré môžu vykonávať pri starostlivosti o dieťa. Tým môžete zmierniť neskoršiu súrodeneckú rivalitu.  

 

2 | Budujte silné súrodenecké vzťahy pomocou jednoty rodiny

Všetko sa začína touto jednou vecou. Vaša rodina je taká silná ako vaša schopnosť tešiť sa navzájom. To však nepríde prirodzene. V skutočnosti sú to práve ľudia, s ktorými trávite najviac času, a ktorých užívanie je často najťažšie. Niekedy vám každá malá chybička lezie na nervy. Je to do veľkej miery preto, že sme ľudia zameraní skôr na seba. Ak sa chystáte budovať jednotu rodiny, musíte byť veľmi zámerní. Napríklad môžete realizovať rodinnou zábavnou večerou.  Ide o jednu noc, ktorú spolu strávite bez ohľadu na to, čo sa deje. Táto noc zábavy vám pomôže znovu postaviť vašu rodinu z jednej z najničivejších skúšok života. A pomôže vám to priblížiť sa k sebe. Toto puto je niečo, čo potrebujete, aby ste sa navzájom povzbudzovali a podporovali v každodennom živote. 

 

3 | Dajte svojim deťom „úlohy“, aby sa navzájom starali

Deti majú radi pocit, že majú čím prispieť. Aj malé deti sa môžu cítiť zapojené do výchovy súrodenca tým, že ho „naučia“ napríklad stavať LEGO, šliapať okolo trojkolky po príjazdovej ceste alebo čítať jeden druhému. 

 

4 | Naučte ich vážiť si alebo aspoň rešpektovať rozdiely

Aj keď porovnanie nie je nikdy dobrá vec, poukázanie na silné stránky každého dieťaťa je vynikajúci spôsob, ako nechať svoje deti rozpoznať a oceniť pozitívnu stránku rozdielov a všimnúť si úžasné veci na ich súrodencovi. Snažíme sa poukazovať na pozitíva vždy, keď je to možné.

 

5 | Pomôžte svojim deťom rozvíjať spoločné vášne a záujmy

Keď narazíte na spoločný záujem medzi dvoma alebo viacerými vašimi deťmi, maximalizujte potenciál. Ak dve z vašich dievčat milujú tanec, nechajte ich spolu absolvovať nejaké kurzy. Ak je to hudba, požiadajte ich, aby sa naučili nejaké vianočné piesne na svojich nástrojoch, ktoré si vybrali, a vystúpili pre rodinu. Zdieľané záujmy vytvárajú hlbšie spojenie.

 

6 |Vyčleňte deťom vlastný špeciálny čas 

Určte denný 10-minútový časový úsek, ktorý budú dve deti tráviť spolu. To je obzvlášť užitočné, ak sú vaše deti vekovo veľmi rozložené alebo ak sa jedno menej zaujíma o spoločné hranie ako druhé, pretože to štruktúruje čas spoločne do pravidelnej rutiny a udržuje spojenie. 

 

7 | Pomôžte deťom vyriešiť problémy bez toho, aby sa pohádali 

Konflikt je súčasťou každého medziľudského vzťahu a deti sa stále učia, ako zvládnuť svoje silné emócie. Môžete teda očakávať, že vaše deti budú medzi sebou bojovať. Vašou úlohou ako rodičov je odolávať stránkam, čo zvyšuje súrodeneckú rivalitu. Namiesto toho naučte deti zdravým zručnostiam pri riešení konfliktov, ako je počúvanie, vyjadrovanie svojich vlastných potrieb bez toho, aby útočili na druhú osobu, a hľadanie riešení prospešných pre obe strany. 

 

8 | Nechajte ich, nech si vyriešia svoje vlastné hádky

Je bolestivé počúvať, ako sa občas hádajú, a je lákavé iba zakročiť, rozísť sa a skončiť s tým. Dôležité je naučiť sa, že ak si zahryznete do jazyk počas ich hádok, často prídu na to, ako sa k tomu dopracovať sami. Povedať im, že ste tu ako sprostredkovateľ, ak chcú pomôcť pri riešení situácie. Neustále povzbudzujte deti, aby riešili problémy a hádky.

 

9 | Poskytnite im aj vlastný priestor

Niekedy príliš veľa spoločného času podporuje boj. Keď si súrodenci oddýchnu od seba a môžu tráviť čas osamote alebo s priateľmi, pri opätovnom pripojení sa navzájom viac vážia vzájomnú spoločnosť. Čas strávený vlastnými aktivitami tak isto dáva súťaživým deťom spôsob, ako skúmať a experimentovať bez toho, aby sa porovnávali so svojím súrodencom.

 

10 | Hovorte o svojich vlastných súrodeneckých vzťahoch so svojimi deťmi

Nech už máte akékoľvek obľúbené spomienky na svojich vlastných súrodencov, zdieľajte ich so svojimi deťmi.

Čítajte viac o téme: Súrodenci
Zdieľať na facebooku