Aktivity na prejav vďačnosti pre deti

Vďačnosť má v našom živote nenahraditeľnú úlohu. Aj deti môžeme viesť rôznymi aktivitami k vyjadrovaniu vďačnosti. 
Vďačnosť má v našom živote nenahraditeľnú úlohu. Aj deti môžeme viesť rôznymi aktivitami k vyjadrovaniu vďačnosti.  / Foto: Bigstock

Vďačnosť má v našom živote nenahraditeľnú úlohu. Aj deti môžeme viesť rôznymi aktivitami k vyjadrovaniu vďačnosti. 

 

Vďačnosť je najzdravšia zo všetkých ľudských emócii. Vďačnosť je, keď vyjadrujeme uznanie a vďaku za dobré veci v našom živote. Môžeme byť vďační za veci, ktoré dostávame, za ľudí, ktorí nás obklopujú a za zábavné veci, ktoré zažívame a robíme. Znamená oveľa viac, ako len povedať, prosím a ďakujem, je to spôsob myslenia, ktorý môžeme rozvíjať a kultivovať. Umožňuje nám rozptýliť negatívne emócie, vybudovať väčšiu odolnosť a väčší zmysel pre vlastnú hodnotu. Výchova šťastných detí nie je o tom, že im dáme chvíľkové potešenie alebo okamžité uspokojenie. V skutočnosti je to úplne naopak.  Šťastné deti majú sadu zručností, ktorá im umožňuje tešiť sa z dlhodobého šťastia v živote. Sú schopné odložiť okamžité uspokojenie v snahe dosiahnuť svoje ciele. Osvojením zdravých a celoživotných návykov môžeme svojim deťom pomôcť rozvíjať tieto zručnosti.

 

Vďačné aktivity pre deti, ktoré už vedia písať

1. Časopisy vďačnosti

Bežným spôsobom, ako prinútiť deti vyjadriť vďačnosť, je denník vďačnosti. Ak musia deti každý deň premýšľať o tom, čo oceňujú, dostanú koncepciu všímavosti.  Ak si nechcú nájsť čas, aby si napísali svoju vďačnosť, rovnako efektívnym spôsobom, ako začať s praxou, je požiadať ich, aby sa podelili o 3 dobré veci, ktoré sa stali za posledných 24 hodín. Okrem 3 dobrých vecí ich požiadajte, aby sa podelili o to, ako prispeli k týmto 3 dobrým veciam. Zdieľanie vytvára tak úžasnú príležitosť spojiť sa s vašimi deťmi. To je obzvlášť užitočné, keď sa deti priblížia a vstúpia do dospievania.

 

2. Ďakujem

Povzbudzujte deti, aby písali poďakovania dôležitým ľuďom v ich živote bez toho, aby dostali darček. Je to pre nich silná aktivita, aby sa spojili so svojimi blízkymi hlboko zmysluplným spôsobom. 

 

3. Poháre na zaváranie

Nádoba s vďačnosťou je skvelý spôsob, ako vliať vďačnosť do skupinového rodinného projektu. Spoločne ozdobte nádobu. Potom nechajte každého člena rodiny vložiť denné záznamy, vďačnosti do nádoby. Na konci mesiaca sa môžete všetci zapojiť a vychutnať si to, čo bolo spoločne ocenené.

 

4. Kamene vďačnosti

Sú zábavnou a umeleckou činnosťou, vďaka ktorej vaše deti budú nadšené z ocenenia. Nechajte ich namaľovať niekoľko kameňov so slovom vďačnosť. Keď sú vonku vo svojom svete a vidia niekoho robiť niečo, za čo sú vďační, požiadajte ho, aby tejto osobe odovzdali kameň.

 

Vďačné výkresy a výzvy

Mladšie deti ešte nemusia vedieť napísať svoje vďačnosti slovami. Vyjadriť vďaku pomocou kresby môže byť pre nich vhodnou aktivitou. Malé deti radi tvoria a je to zábavný spôsob, ako ich naučiť, čo znamená byť vďačný. Tie najmenšie deti sa veľmi vzrušujú a nemôžu sa dočkať, až budú zdieľať svoje majstrovské diela.

 

5. Nakresli niečo…

  1. Čo ťa teší
  2. Bez toho by si nemohol žiť
  3. Niekto, kto ti pomôže
  4. To ťa rozosmeje
  5. Rád robíš
  6. Si vďační za
  7. Niekto koho miluješ
  8. Myslíš si, že je to zábava
  9. Vďaka tomu sa cítiš dobre
  10. To ťa rozosmeje

 

6. Omaľovánky

Odkazy na rôzne stránky, ktoré ponúkajú omaľovánky vďačnosti pre deti:

a. www.supercoloring.com

b. speechfoodie.com

c. savorgratitude.blog

 

7. Kvety vďačnosti

K tejto aktivite budete potrebovať farebný papier na vyrezávanie kvetinových častí, lepidlo, nožnice, vďačné srdiečka. Začnite tým, že vystrihnete kruh do stredu kvetu a napíšete svoje meno (alebo meno svojho dieťaťa). Vytvorte ho dostatočne veľký, aby ste mali dostatok priestoru na písanie. Ďalej vyrežte veľké okvetné lístky pre kvetinu. Buďte kreatívni a experimentujte s farbami. Na lupene si zapíšte alebo nakreslite veci, za ktoré ste vďační. Ak je vaše dieťa už dosť staré, môže písať svoje vlastné, ak nie, tak mu s tým môžete pomôcť. Môžete tiež kresliť obrázky. Prilepte okvetné lístky do stredu kvetu a máte hotový prvý kvet vďačnosti. Môžete si urobiť celú kvetinovú záhradu alebo dokonca umiestniť kvety na stenu a vytvoriť tak úžasnú „vnútornú záhradu“, do ktorej sa môžete vrátiť, aby ste získali podporu vďačnosti.

 

8. Fotografická výzva vďačnosti

K tejto aktivite budete potrebovať len fotoaparát alebo telefón s fotoaparátom. Aktivita je vhodnejšia pre staršie deti. Ak je vaše dieťa už dosť staré na to, aby zvládlo fotoaparát alebo telefón s fotoaparátom, vyzvite ho, aby strávilo týždeň fotografovaním vecí, za ktoré je vďačné. Začnite vysvetlením, čo je to vďačnosť, a vytvorte zoznam vecí, za ktoré ste obaja vďační, aby ste dieťaťu pomohli pochopiť tento pojem. Potom si pozrite zoznam potenciálnych tém, ktoré môžete preskúmať počas celého týždňa - napríklad jednu tému za deň.

 

Témy na celý týždeň môžu vyzerať takto:

Pondelok:      priatelia a rodina
utorok:           jedlo
streda:            príroda
štvrtok:           hudba
piatok:            krása
sobota:           hračky a technika
nedeľa:           pohodlie

 

Môžete sledovať každý deň po večeri a venovať nejaký čas zdieľaniu svojich fotografií a rozhovorom o dobrých veciach. Po uplynutí sedemdňovej lehoty sa stretnite a zdieľajte svoje fotografie a hovorte o nich podrobne. Spýtajte sa svojho dieťaťa, či bolo ten týždeň o niečo šťastnejšie so zameraním na dobré veci. Nakoniec fotografie vytlačte a vytvorte album vďačnosti alebo zábavnú dosku, ktorú vaše dieťa môže umiestniť niekam, kde často vidí. Ak vás oboch táto výzva baví, opakujte ju raz alebo dvakrát ročne a zakaždým si ich pridajte do albumu vďačnosti. Je to veľká zábava znovu navštíviť album, najmä ak k nemu stále pribúdate.

Čítajte viac o téme: Vďačnosť
Zdieľať na facebooku