Cherofóbia - strach zo šťastia. Aj niečo také sa u ľudí vyskytuje

Cherofóbia - strach zo šťastia
Cherofóbia - strach zo šťastia / Foto: Pexels

Sú ľudia, ktorí majú problém aj so šťastím. Obávajú sa, že ak by si ho reálne užili, stane sa im vzápätí niečo zlé. 

 

Väčšina z nás pozná ten pocit, keď sa niečo zdá byť príliš dobré na to, aby to bola pravda. Keď to vyzerá, že sa v poslednej dobe toho stalo priveľa v náš prospech, až to je akési podozrivé. Niektorí z nás majú ale obavy dopriať a užiť si pocit radosti z toho. Tento pocit nedokážu prekonať a ich šťastie naberie v ich mysli zlovestný smer. Pravdou je, že mnohí z nás hľadajú šťastie celý život, či už v úspešných a láskyplných vzťahoch, spokojnosti v kariére, alebo v pohodlí domova. Takže predstava, že niekto môže trpieť strachom zo šťastia, sa zdá takmer neuveriteľná. V skutočnosti však existujú ľudia, ktorí sa úplne vyhýbajú pocitom šťastia a skutočne sa obávajú následkov radosti. Nie sú to aktivity, ktoré sú pre nich strašidelné, ale samotný strach, že ak sa uvoľnia a budú šťastní a bezstarostní, stane sa niečo hrozné. V tomto prípade môžeme hovoriť o takzvanej cherofóbii

 

Čo je cherofóbia?

Cherophobia je fóbia, pri ktorej má človek iracionálnu averziu byť šťastný. Termín pochádza z gréckeho slova „chero“, čo znamená „radovať sa“. Keď človek zažije cherofóbiu, často sa bojí zúčastňovať sa na činnostiach, ktoré by mnohí charakterizovali ako zábavu alebo radosť. Niektorí odborníci v oblasti medicíny klasifikujú cherofóbiu ako formu úzkostnej poruchy. Úzkosť je iracionálny alebo zvýšený pocit strachu súvisiaci s vnímanou hrozbou. V prípade cherofóbie úzkosť súvisí s účasťou na činnostiach, ktoré by nás mohli potešiť.

 

Niektoré z kľúčových myšlienok, ktoré môže človek, ktorý prežíva cherofóbiu vyjadriť, zahŕňajú:

  • Byť šťastný bude znamenať, že sa mi stane niečo zlé.
  • Šťastie z vás robí zlého alebo horšieho človeka.
  • Ukazovať, že ste šťastní, je zlé pre vás alebo pre vašich priateľov a rodinu.
  • Snaha byť šťastná je strata času a úsilia.

 

Môže, ale nemusí, mať jednu jednoznačnú príčinu. Môže v ňom hrať úlohu niekoľko faktorov:

 

  • Incident v minulosti, najmä v detstve. Ako dieťa mohol človek zažiť veľkú radosť alebo šťastie, po ktorom nasledovala traumatizujúca udalosť, ako napríklad strata blízkeho.
     
  • Fóbia je tiež naučenou reakciou. Rodič, opatrovateľ alebo starší súrodenec môžu varovať človeka pred prílišnou radosťou, pretože „to vyvoláva smolu“. 
     
  • Dôležitú úlohu zohrávajú aj gény - niektorí ľudia sú jednoducho náchylnejší na získanie fóbií, ako je táto.
     
  • Záchvaty paniky v minulosti, keď boli šťastní, mohli viesť k trápnej situácii pre daného človeka. Myseľ sa potom naučí vytvárať ešte väčšiu úzkosť zo šťastia alebo radostnej situácie.
     
  • Nadmerný stres môže viesť k úzkosti a depresii a z dlhodobého hľadiska by mohol spôsobiť, že sa človek bude extrémne báť, či bude šťastný. To môže viesť k fóbii.

 

Ak sa snažíme prekonať svoj intenzívny strach z fóbie zo šťastia, je užitočné pokúsiť sa zistiť jej príčinu. Niekedy to však nie je jednoduché. Vyhýbanie sa šťastným situáciám môže strach len viac prehĺbiť. Najlepšie je teda postaviť sa pred objekt svojich obáv, v tomto prípade stať sa šťastným.

 

Ako prekonať strach zo šťastia?

Všeobecne sa fóbie klasifikujú ako úzkostné poruchy, na liečbu ktorých sa využíva viacero liečebných metód.

 

  1. Kognitívno-behaviorálna terapia - pomáha jednotlivcom identifikovať neprispôsobivé vzorce myslenia, ktoré môžu mať vplyv na ich správanie a náladu. Obzvlášť efektívnym prístupom pri liečbe fóbií je použitie expozičných techník. Terapia expozíciou pomáha jednotlivcovi priamym a opakovaným vystavovaním sa zámerne konfrontovať svoje obavy, skôr ako sa im vyhnúť. Mechanizmus funguje prostredníctvom desenzibilizácie alebo zvykania si na objekt alebo situáciu, ktorá spôsobuje strach. Keď jednotlivec opakovane čelí svojmu strachu, jeho strach z tohto strachu sa pravdepodobne zníži. Napríklad v prípade cherofóbie môže postupné vystavenie situáciám vyvolávajúcim radosť pomôcť zmierniť úzkosť smerujúcu k šťastiu.
     
  2. Všímavosť je ďalším spôsobom, ako prekonať cherofóbiu. Keď ste všímaví a úplne v prítomnom okamihu, prirodzene sa zbavíte strachu, ktorý zvyčajne prichádza, keď premýšľate o myšlienkach na budúcnosť alebo o traume z minulosti. Najjednoduchší spôsob, ako si uvedomiť, je priviesť svoju pozornosť k dychu. Keď začnete pociťovať úzkosť, zhlboka sa nadýchnite. Naučte sa tiež brať každý deň a každú chvíľu tak, ako to príde. Predídete tak nadmernému znepokojeniu a úzkosti.
     
  3. U tých, ktorí trpia cherofóbiou, sa nemusí vždy zdať, že sú ich príznaky klinicky oslabujúce. Niektoré jednoduché techniky starostlivosti o seba ako také môžu pomôcť zmierniť úzkosti spojené s nepríjemnými pocitmi spojenými s ich skúsenosťami: Relaxačné techniky, denníky, fyzická aktivita a cvičenie.
     
  4. Dôležitú úlohu zohrávajú aj priatelia a rodinní príslušníci človeka, mali by byť hlavne oporou.
Zdieľať na facebooku