Zábavné hry pre deti s domácim psíkom

Ak máte doma psíka, iste potvrdíte, že má pre vašu rodinu a pri trávení času s deťmi neoceniteľnú hodnotu. 
Ak máte doma psíka, iste potvrdíte, že má pre vašu rodinu a pri trávení času s deťmi neoceniteľnú hodnotu.  / Foto: Bigstock

Ak máte doma psíka, iste potvrdíte, že má pre vašu rodinu a pri trávení času s deťmi neoceniteľnú hodnotu.

 

Všetci milujeme svoje domáce zvieratá, či už je to pes, mačka, ryba, vták, alebo iné stvorenie. Domáce zviera obohacuje náš život a prináša nám radosť. Na oplátku sa domáce zvieratá spoliehajú na svojich majiteľov, pokiaľ ide o jedlo a vodu, čisté klietky a veľa lásky a pozornosti. Niektoré štúdie ukazujú, že mať domáceho miláčika pomáha ľuďom žiť dlhší a šťastnejší život. Starostlivosť o domáce zviera môže dieťa naučiť už v ranom veku zodpovednosti. Dieťa, ktoré sa naučí starať sa o zviera a zaobchádza s ním láskavo a trpezlivo, môže získať neoceniteľnú lekciu, ako sa naučiť zaobchádzať rovnako aj s ľuďmi.

 

Výhody domácich miláčikov

Deti vychovávané s domácimi zvieratami majú veľa výhod. Rozvíjanie pozitívnych pocitov z domácich miláčikov môže prispieť k sebavedomiu a sebadôvere dieťaťa. Pozitívne vzťahy s domácimi zvieratami môžu pomôcť pri vytváraní dôveryhodných vzťahov s ostatnými a môže pomôcť aj pri rozvoji neverbálnej komunikácie, súcitu a empatie.

 

Aktivity so psami

So psíkmi sa môžete zahrať rôznymi zábavnými spôsobmi. Tu je zopár aktivít, ktoré potešia všetkých.

 

Granulky

Pre túto hru môžete použiť kúsky granuliek alebo obľúbené pochúťky vašich psov. Nechajte ho zostať, kým schováte maškrty po domácnosti. Ak váš pes túto hru ešte nehral, ​​začnite jednoducho tak, že ho umiestnite na zreteľný pohľad, aby si zvykol na tento nápad. Psom chvíľu trvá, kým sa prestanú tak veľmi spoliehať na vizuálne podnety a zdokonalia sa vo svojej vynikajúcej čuchovej schopnosti. Neskôr to môžete skomplikovať skrytím pochúťok na nejaké zložitejšie miesto.

 

Pod, nad, skrz

Naučiť psa novým trikom je skvelé mentálne cvičenie, ale je zvlášť výhodné, ak tento trik zahŕňa fyzickú aktivitu. Pod, nad, skrz je hra, ktorá pomáha šteniatkam porozumieť priestorovým vzťahom, stimuluje mozog starších psov a poskytuje im tréning. Začnite umiestnením kuchynskej stoličky, stoličky alebo iného robustného predmetu s nohami do stredu miestnosti. Potom povzbuďte svojho psa, aby sa plazil pod ním, najskôr ho možno privoňajte pochúťkou. Pomocou povelu „sedieť“ alebo „zostať“ nechajte psa zostať pod stoličkou. Ak váš pes tieto povely nepozná, použite signály rukou. Precvičte si tiež plazenie celým objektom, prechádzku okolo neho a preskakovanie objektu, ak je váš pes dostatočne veľký a pozná povel „skok“. Zakaždým, keď váš pes dokončí akciu správne, odmeňte ho pochúťkou.

 

Schodiská

Ak chcete z tejto hry získať čo najviac cvičení a pri najmenšom ohrození kĺbov vášho psa, začnite na spodnej časti schodiska. Dajte psa do sediacej polohy a hračku vyhoďte až na horné schody.  Potom môžete začať s pokynmi „pripravený, pozor, štart“... Nechajte svojho psa vrátiť sa dole po schodoch vlastným tempom. Podporujte pomalší návrat, pretože je to stúpanie z kopca, aby nedošlo k zraneniu. Po asi desiatich opakovaniach bude váš pes pravdepodobne túžiť po spánku. Dôležité je vedieť, že toto cvičenie je určené iba pre psy, ktoré majú viac ako rok. Pri hraní tejto hry s mladšími psami môžete spôsobiť dlhodobé zranenie, pretože ich kĺby ešte nie sú dostatočne vyvinuté.

 

Pohárová hra

Každý vie, že hra na riešenie problémov spočíva v umiestnení predmetu do pohára, premiešaní pohárov okolo a následnom hádaní, v ktorom poháriku je predmet. Niektorým psom sa táto hra zdá celkom príjemná, najmä preto, že na konci má často odmenu. Najskôr schováte maškrtu do pohára a okolo neho budete mať niekoľko prázdnych pohárov. Potom, keď pes vie, že pochúťka je vo vnútri pohára, zamiešajte poháre okolo. Ak sa váš pes pohybuje smerom k šálke s pochúťkou, ponúknite ju ako odmenu. Táto hra ponúka nielen zábavu pre vás i vášho psa, ale ponúka aj duševnú stimuláciu.

 

Puzzle pre psa

Táto hra bude z vašej strany vyžadovať trochu investícií, ale výsledok nakoniec bude stáť za to. Hračky s puzzle sú hračky, ktoré si na vyriešenie hádanky vyžadujú trochu premýšľania, ale vyriešenie hádanky sa vášmu psovi často odmení pochúťkami a pochvalou. Hračky puzzle môžu ponúknuť duševnú stimuláciu i zábavný zážitok, keď sledujete, ako pes tápa v hádanke, až kým na jej riešenie vzrušene príde a je odmenený pochúťkou a pochvalou.

 

 

Preťahovanie lanom

Dokonalá hra, ktorú si môžete zahrať so svojím psom. Mnoho psov sa skutočne teší, že sa môžu hrať so svojimi majiteľmi.

 

 

Ďalšie činnosti, ktoré môžete vyskúšať:

  • Dieťa môže ležať na podlahe a pes alebo mačka ho môžu preskočiť.
  • Spolu s dieťaťom sa môžete skryť a potom zavolať svojmu domácemu miláčikovi, aby vás našiel.
  • Môžu medzi sebou pretekať k nejakej cieľovej čiare.
  • Dieťa môže fúkať bubliny a domáci miláčik ich môže chytať.
  • Môžete ho naučiť novým trikom, napríklad:

 

Čítajte viac o téme: Zvieratá
Zdieľať na facebooku