Dobrovoľnícke aktivity môžete robiť aj s deťmi. Ako začať?

Dobrovoľnícke aktivity môžete robiť aj s deťmi.
Dobrovoľnícke aktivity môžete robiť aj s deťmi. / Foto: Pexels

Dobrovoľníctvo je krásna a záslužná činnosť, ktorá dokáže nenahraditeľne formovať charakter človeka. Ideálne je začať s pomocou druhým už v detstve. 

 

Často sa hovorí, že to najcennejšie, čo môžeme urobiť, je venovať svoj čas. Dobrovoľníctvo je prospešné nielen pre tých, ktorí prijímajú pomoc, ale aj pre tých, ktorí ju poskytujú. Učenie detí dobrovoľníckej činnosti im pomáha rozvíjať dôležité zručnosti a tiež ich pripravuje na úspech v iných oblastiach ich života. Dobrovoľníctvo sa stalo globálnym hnutím. Organizácie teraz ešte intenzívnejšia ako inokedy pomáhajú spájať jednotlivcov na celom svete s možnosťami dobrovoľníckej práce a robia svet lepším miestom pre všetkých. Pre rodičov a opatrovateľov, ktorí chcú svojim deťom priblížiť úžasný svet dobrovoľníctva, existuje celý rad spôsobov, ako to urobiť. 

 

Aké výhody má dobrovoľníctvo pre deti?

1. Učenie sa sociálnym zručnostiam

Dobrovoľníctvo pomáha deťom budovať sociálne zručnosti, pretože je to väčšinou skupinová aktivita. Navyše, pretože dobrovoľníctvo zvyčajne zahŕňa prácu s novými ľuďmi, ktorých pravidelne nevidíme, umožňuje dobrovoľníctvo deťom získať nový pohľad na svet mimo ich obvyklého okolia. Umožňuje im tiež naučiť sa, ako komunikovať s ľuďmi, ktorí sa od seba líšia.
 

2. Rozvoj zmyslu pre komunitu

Vďaka dobrovoľníctvu v okolitej komunite sa deti môžu dozvedieť o ľuďoch a miestach, ktoré sú najbližšie k miestu, kde žijú a o tom, ako funguje ich komunita. 
 

3. Rozvoj vďačnosti a empatie

Vďačnosť je hlavnou výhodou pravidelného dobrovoľníctva a je to niečo, o čom sa malé deti môžu ľahko naučiť. Deti na vlastnej koži vidia, že nie každý má také šťastie ako on. Môžu získať nové ocenenie za jedlo, ktoré jedia, a strechu nad hlavou. Podobne sa deti môžu dozvedieť o empatii prostredníctvom dobrovoľníctva. Väčšina detí má prirodzený zmysel pre altruizmus a túžbu pomáhať. Dobrovoľníctvo je vynikajúci spôsob, ako to využiť.
 

4. Hľadanie nových záujmov

Dobrovoľníctvo môže byť tiež skvelým spôsobom, ako pomôcť deťom nájsť nové záujmy nad rámec toho, čomu sú vystavené doma a v škole. Deti, ktoré milujú zvieratá, sa môžu tešiť na dobrovoľníctvo v útulku. Všetky tieto skúsenosti môžu deťom pomôcť získať nové záujmy a zručnosti, ktoré so sebou nosia počas celého života.

 

Tipy, ako začať s dobrovoľníctvom

Žiadne dieťa nie je príliš malé na to, aby sa prihlásilo ako dobrovoľník.

 

  • Vyberte si so svojím dieťaťom kvety, zviažte ich a spolu dajte kyticu priateľovi, členovi rodiny alebo susedovi, ktorý by sa mohol potešiť.
     
  • Povzbuďte ho, aby si všimlo, či sa niektoré dieťa nehrá na ihrisku samo, a požiadajte ho, aby sa k nemu pripojilo a robilo mu spoločnosť.
     
  • Využite jeho lásku k triedeniu a požiadajte ho, aby vám pomohlo s recyklovaním odpadkov. Je to dobrá príležitosť, aby ste si pripomenuli druhy plastov a papierov, ktoré sa dajú a nemôžu recyklovať.
     
  • Postavte v jeho miestnosti dve nádoby na mince a dajte mu drobné na zbieranie. Keď sú plné, pomôžte mu vybrať jeden darček, o ktorom viete, že ho kamarát potrebuje, a jeden za dobrotu.
     
  • Napíšte „Ďakujem!“ na karty, ktoré má váš predškolák vyfarbiť. Noste ich so sebou, aby ste ich mohli dať niekomu, s kým sa náhodne stretnete a mohla by ho takáto maličkosť poteštiť, napríklad pani predavačke v obchode alebo pani doktorke po vyšetrení.
     
  • Povzbuďte svoje dieťa, aby si zostavilo „krabičku na aktivity“ s hračkami, ktoré sú už pre mladšie deti a nevyužíva ich, a potom ju darujte.
     
  • Vyskúšajte nápady na darovanie vlastnoručne vyrobených výrobkov, napríklad hračky pre psy a mačky do útulkov pre zvieratá. 
     
  • Zbierajte staré knihy a pomôžte dieťaťu vybudovať výpožičnú knižnicu mimo vášho domova.
     
  • Máte za domom veľký pozemok a pestujete zeleninu a ovocie? Dopestujte z nich aj niečo naviac ako spotrebujete a darujte zeleninu ľuďom, ktorí nemajú takéto možnosti.
     
  • Upečte si nejaké sušienky alebo chlieb a prekvapte suseda takýmto milým darčekom a spoločnosťou.
     
  • Ponúknite sa, že budete hrabať lístie, zbierať konáre alebo kosiť susedov trávnik.
     
  • Vysaďte kvety pre suseda alebo v komunálnej štvrti.
     
  • Umiestnite na dvor kŕmidlá pre vtáky.
     
  • Adoptujte si domáce zvieratko, alebo chodievajte venčiť psíka starším susedom, prípadne psíka z útulku.
     
  • Čítajte príbehy pre menšie deti v školách, knižniciach, denných službách alebo v kostoloch.
     
  • Vyrábajte darčeky pre deti v nemocnici alebo rozdávajte cukríky, valentínky alebo vianočné darčeky.
     
  • Zapojte svoje dieťa do skupín, ktoré sa pravidelne zapájajú do dobrovoľníckych aktivít, ako sú napríklad skauti.

 

Či už je to dobrovoľníctvo vo vašom okolí, pre bezdomovcov a hladných, so zvieratami alebo v úsilí celého mesta, existuje niekoľko spôsobov, ako venovať svoj čas a talent na pomoc ostatným vo vašej komunite. Stačí nájsť takú, ktorá bude vás a vaše dieťa napĺňať.

 

Viac informácii o možnostiach dobrovoľníctva na Slovensku nájdete aj na stránke www.dobrovolnictvoba.sk.

Zdieľať na facebooku