Hra s bábkami je jednou z najvýchovnejších aktivít, ktorým môžete svoje deti vystaviť

Bábkové hry a aktivity pre deti
Bábkové hry a aktivity pre deti / Zdroj: MELISSA & DOUG

Bábkové hry dokážu byť pri výchove dieťaťa vynikajúcou oporou.

 

Pozerať sa, ako sa deti hrajú s bábkou, sa môže javiť len ako zábava, ale ide o oveľa viac. Deti prichádzajú na svet pripravené na komunikáciu. Schopnosť komunikovať sa vyvíja rýchlo, ale jedinečne u každého dieťaťa. Vo veku do troch rokov väčšina detí dokáže porozumieť jednoduchým požiadavkám, ako napríklad „zdvihnúť topánky a priniesť ich“. Môžu identifikovať farby, tvary alebo skupiny potravín a pomocou známych mien rozpoznať dôležitých ľudí v ich živote. Postupne začínajú spájať slová do jednoduchých viet a začínajú klásť otázky. Je to vzrušujúce a úžasné obdobie pre deti, aby spoznávali svoj svet a zdieľali svoje objavy. Deti sa učia rozprávať a rozvíjajú svoje komunikačné schopnosti prostredníctvom každodenných interakcií so svojimi rodičmi. Bábková hra predstavuje deťom rôzne formy hry a tvorivých činností. Takáto hra im umožňuje aktívne získavať a využívať schopnosti dôležité pre komunikáciu a vyjadrovanie. Bábkovým hraním využívajú svoju samostatnosť, slobodu, predstavivosť, skúsenosti a pocity. Proces hry vedie k objavovaniu rôznych možností a riešení problémov. V tom okamihu deti prejavia a naplnia všetky svoje vnútorné potreby a veci, ktoré sú im vlastné. 

 

Aký vplyv majú bábkové hry na deti?

Bábkovými hrami si deti rozvíjajú tvorivé a kognitívne schopnosti, ktoré ich motivujú k využívaniu svojich predstáv. Vytvárajú roly, pravidlá, situácie a nachádzajú riešenia. Pri hraní pomocou imaginatívnej hry deti vidia rozdiely medzi fantáziou a realitou. Deti, ktoré dokážu zmeniť skutočný svet, sa stávajú skutočnejšími. Bábika môže motivovať, dať príležitosť aj tým najtichším deťom, aby začali rozhovor. Bábky môžu prelomiť bariéry, blokády a poskytnúť vynikajúcu situáciu, atmosféru, s ktorou sa dá začať komunikovať. Deti majú dôveru v bábiku a necítia sa ohrozené, čo z nej robí perfektné neutrálne médium, prostredníctvom ktorého môžu diskutovať o citlivých otázkach. Prostredníctvom bábky môžu vyjadrovať myšlienky, obavy a pocity, ktoré by inak bolo pre nich ťažké vysvetliť dospelým. Vnášaním zábavnej a nápaditej hry do vášho dňa môžete pomôcť svojim deťom rozvíjať schopnosť zdieľať s vami svoj svet. Rodičia môžu použiť bábky na podporu rozvoja detí v domácom prostredí viacerými spôsobmi:
 

  1. Na podporu rozhovoru - Urobte z vášho dieťaťa odborníka na uvedenie vašej bábky do života. Pomôže vám budovať slovnú zásobu detí modelovaním popisných slov a dlhších viet.
     
  2. Použite bábky na to, aby vaše deti odpovedali na otázky - Skúste pomocou bábky klásť otázky o dni vašich detí hlavne v predškolskom veku, ich obľúbenej časti príbehu alebo o ich kresbách či hrách. Napríklad: „Povedz mi o tom, čo si jedol na obed?“ alebo „Zaujímalo by ma, čo si vytvoril vonku na pieskovisku“? Deti sa môžu bábke viac otvoriť, pretože sú vtipné a vytvárajú uvoľnené a hravé prostredie, ktoré je ideálne na interakcie.
     
  3. Pomocou bábok hovorte o pocitoch - Pre trojročné deti môže byť ťažké pomenovať svoje pocity alebo identifikovať dôvod, pre ktorý môžu byť šťastné alebo rozladené. Bábka môže pôsobiť ako upokojujúci prostriedok na to, aby vám deti povedali, ako sa cítia, alebo aby sa naučili pomenovať pocity. Bábka napríklad môže na vyjadrenie emócií použiť nahnevaný hlas alebo plač. 

 

Aké oblasti rozvíjajú bábkové hry?

  1. Stimulujú fantáziu a predstavivosť - Najzrejmejšou výhodou bábkovej hry je podpora fantázie a tvorivosti detí. Keď sa deti môžu hrať s bábkami, otvára sa im nový svet, v ktorom môžu byť kýmkoľvek chcú. Jedného dňa by ich bábkou mohol byť superhrdina, ktorý má poslanie zachraňovať svet. Na druhý deň to môže byť vták, ktorý musí na zimu odletieť na juh, alebo lekár, ktorý pracuje na pohotovostnom oddelení nemocnice. Roly sú nekonečné, a preto je užitočné spoločne s deťmi prediskutovať nápady, ktoré by mohli použiť pri hre s bábkami, a pomôcť tak rozšíriť predstavivosť a motivovať nové učenie. Je tiež užitočné používať rozprávkové knihy ako odrazový mostík pre nápady na bábkové hry.
     
  2. Rozvíjajú emocionálnu a sociálnu oblasť detí - Deti sú niekedy plaché a uzavreté a rodičia ich často ťažko prinútia zdieľať svoje pocity. V takýchto prípadoch sa z bábky stane „priateľ“, s ktorým môžu deti vyjadriť svoje pocity bez toho, aby im to bolo nepríjemné. To zaisťuje, že majú bezpečný priestor na ventilovanie svojich emócií, alebo môžu dokonca použiť bábky na komunikáciu so svojimi rodičmi o ich nešťastí. Tento proces tiež umožňuje deťom rozvíjať empatiu k druhým. Keď sú deti povzbudzované, aby prevzali úlohu iných, naučia sa vcítiť. To je veľmi dôležité, pretože im pomáhame prežívať súcit a rešpekt k pocitom iných ľudí. Vypočujte si hovorené aj nevypovedané prostredníctvom bábkovej hry.
     
  3. Zlepšujú motoriku - Keď deti pohybujú prstami zlepšujú si hlavne jemnú motoriku (drobné úkony, ako je napríklad chytanie a držanie predmetov). Týmto spôsobom sú schopné naučiť sa, ktorý prst musia ohýbať, aby sa bábke pohybovala ruka alebo noha. 
     
  4. Rozvíja pozornosť a schopnosť počúvať - Bábka na vašej ruke môže povzbudiť vaše deti, aby vás počúvali, keď dáva pokyny alebo rozpráva príbeh.
     
  5. Buduje sebadôveru a sociálne interakcie - Keď sa deti zapoja do aktivity a budujú na svojej úrovni zručnosti, získajú veľa sebaistoty a pocit úspechu. Aj keď sa hra s bábkami nemusí zdať zdrojom úspechu, nezabudnite, že hra týmto spôsobom im umožní rozvíjať svoje jazykové schopnosti a cítiť sa pohodlnejšie pri rozhovoroch s ostatnými.

 

Aktivity s bábkami

  • Prehrajte rozprávkovú knihu a vytvorte nový koniec.
  • Precvičujte si scenáre, ktoré budete hrať spôsobom bábkovej hry.
  • Vyrobte si svoje bábky z papierových tašiek alebo ponožiek.
  • Pozerajte napríklad videá bábkových hier na YouTube.
  • Choďte sa pozrieť na živé bábkové divadlo.
  • Preskúmajte vtipné knihy a naučte sa nové vtipy, ktoré môžete použiť v bábkových kostýmoch.
  • Vytvorte si svoju vlastnú jedinečnú bábku.
  • Postavte si svoje vlastné bábkové divadlo. 
  • Začnite zbierku bábok a definujte osobnostné vlastnosti, ktoré budú stvárňovať v rôznych hrách.
Zdieľať na facebooku