Prečo variť spoločne s deťmi? Toto sú výhody, o ktorých by ste mali vedieť

Spoločné varenie s deťmi má viaceré výhody.
Spoločné varenie s deťmi má viaceré výhody. / Foto: Bigstock

Kuchyňa môže byť fascinujúcim miestom pre malé deti. Nikdy nie je neskoro (alebo príliš skoro), aby ste svojim deťom dali občas priestor aj pri varení. Aj keď to vyžaduje čas, trpezlivosť a upratovanie naviac, najmä keď sú deti mladšie, výhody varenia s deťmi určite stoja za to.

 

Naučiť sa základné kuchárske zručnosti, ktoré sa dajú používať po zvyšok života, je jednou z najcennejších získaných zručností v detstve. Okrem toho, že sa postupne naučia variť, získajú množstvo ďalších poznatkov, a zároveň rozvíjajú cenné životné zručnosti. Varenie im ponúka širokú škálu príležitostí učiť sa a rásť. Uvedieme vám niekoľko dôvodov, prečo začať so svojimi deťmi tráviť viac času spoločným varením.

 

  1. Posilňuje rodinné väzby - Kuchyňa je skvelým miestom pre rodičov, ktorí môžu tráviť kvalitný čas so svojimi deťmi. Môže to byť miesto, kde sa dá hovoriť o rodinných tradíciách alebo to môže byť jednoducho miesto, kde sa dá dohnať každodenný život. Spoločné varenie spája všetkých členov rodiny a zbližuje ich.
     
  2. Rozvíja motoriku dieťaťa - Miešanie surovín, vaľkanie cesta alebo používanie rezačiek sú všetko vynikajúce spôsoby, ako zlepšiť jemnú motoriku a koordinačné zručnosti dieťaťa. Jedná sa o zručnosti, ktoré sú neskôr potrebné na rozvoj akademických schopností, ako je písanie, strihanie či vyfarbovanie. 
     
  3. Podporuje rozvoj matematických zručností - Počítanie (štyri lyžice ...), rozpoznávanie čísel, (čítanie čísel na váhach), matematický jazyk (viac ako, väčší, menší),  násobenie (zdvojnásobenie receptu), váženie (váhy) a  zlomky (1/4, 1/2 šálky ) je len niekoľko z mnohých matematických zručností, ktoré je možné rozvinúť pomocou varenia v kuchyni.
     
  4. Podporuje rozvoj čítania – Čítanie receptov pomáha podporovať čítanie s porozumením. S deťmi nečítate iba slová, ale skutočne sa zameriavate na to, čo tieto slová znamenajú a aké pokyny sledovať, aby ste dokázali urobiť konkrétne jedlo.
     
  5. Rozvíja všetky zmysly – Deti sa učia dotykom, ochutnávaním, vôňou a počúvaním. Rôznorodé príchute, vône a chute vám poskytnú rôzne suroviny a jedlá.
     
  6. Podporuje koncentráciu pozornosti - Pri varení musia byť deti sústredené a venovať pozornosť každému detailu, inak nebudú mať dokonalé dokončené jedlo. Ak kuchár na hodine varenia vynechá prvý krok, finálny pokrm nedopadne dobre. Deti sa rýchlo naučia, že musia dávať pozor, ak chcú na konci zjesť naozaj chutný koláčik.
     
  7. Kuchyňa ako vedecké laboratórium - Varenie zahŕňa veľa vedy. Deti sa učia, čo sa stane, keď sa určité zložky zmiešajú, ako aj to, čo sa stane, keď sú merania nesprávne. Môžu sledovať, ako jednotlivé materiály a prísady menia farbu, textúru a formu (kvapaliny, tuhé látky, plyny), a môžu pozorovať,  čo sa stane, ak použijete príliš veľa  alebo málo prášku do pečiva, zlé teploty a podobne.
     
  8. Podporuje rozvoj jazyka a slovnej zásoby - Varenie je vynikajúcim spôsobom, ako predstaviť svojim deťom nové slová, frázy či koncepty. Rozprávanie a popisovanie toho, čo robíte, môže malé deti naučiť novým slovám a výrazom. Ako deti starnú, môžu vám opísať, čo robia, čo vidia, cítia... Čítanie si môžu precvičiť čítaním receptov. Možno si dokonca vytvoria vlastný recept, ktorý im pomôže porozumieť inštruktážnemu písaniu.
     
  9. Rozvíja tvorivosť a kreativitu - Deti môžu prejaviť a rozvíjať svoju kreativitu pomocou vývoja nových receptov a prezentácie jedla.
     
  10. Podporuje spoluprácu - Toto platí najmä vtedy, keď varíte s viac ako jedným dieťaťom. Počas varenia budú mať vaše deti fantastickú príležitosť precvičiť si zdieľanie a spoluprácu. Dobrým príkladom uplatnenia tejto zručnosti pri varení je striedanie v miešaní,  jedno dieťa musí naliať mlieko, zatiaľ čo druhé nalieva rozpustené maslo. Ak varíte iba s jedným dieťaťom, určite si môžete precvičovať striedanie činnosti.
     
  11. Zvyšuje sebavedomie a dodáva pocit úspechu - Naučiť sa variť dáva deťom obrovský pocit hrdosti, úspechu a sebadôvery. Stačí, keď sa pozriete na ich výraz, keď predložia hotový výrobok a s hrdosťou vám oznámia, že ho vytvorili ony. Naučia sa, že môžu dosiahnuť veľké veci, bez ohľadu na to, aké veľké a nemožné sa môžu zdať.
     
  12. Podporuje zdravé stravovanie a odstraňuje úzkosť z jedenia - Varenie deťom pomáha spoznať, ktoré jedlá sú zdravé a ktoré menej. Umožňuje im vyskúšať nové jedlo, ktoré by možno inak neochutnali. Deti niekedy potrebujú časté radostné zážitky spojené s jedlom, aby prekonali úzkosť, ktorú môžu mať pri ochutnávaní nepoznaných potrvín. 

 

Varenie s deťmi vie byť veľkou zábavou. Budete si navzájom užívať spoločnosť, povzbudzovať sa. Tentoraz budete venovať všetku svoju pozornosť sebe navzájom a tejto zábavnej aktivite. V neposlednom rade nezabudnite pochváliť svojich pomocných kuchárov za dobre vykonanú prácu. Ponúknite im prvú ochutnávku všetkého, čo ste spolu varili a opýtajte sa, čo by ste si mali pripraviť nabudúce. Počas mnohých rokov bude rodinné varenie pomáhať rozvíjať šťastného a nadšeného gurmána, ktorý bude mať niekoľko cenných životných zručností a veľa šťastných spomienok v kuchyni. Toto je bezpochyby najlepší dôvod na varenie s vašimi deťmi.

Zdieľať na facebooku