Tábor môže byť pre dieťa veľmi prospešný, ale malo by naň byť pripravené

Letné tábory môžu byť pre deti výborným obohatením, no rodičia by mali citlivo vyhodnotiť, či sú pripravené užiť si ich, alebo by boli skôr utrpením.
Letné tábory môžu byť pre deti výborným obohatením, no rodičia by mali citlivo vyhodnotiť, či sú pripravené užiť si ich, alebo by boli skôr utrpením. / Foto: Bigstock

Kedy dieťa pustiť do letného tábora pustiť a ako si vybrať ten správny?

 

Rodičia školákov aj predškolákov stoja začiatkom leta pred otázkou, ako deťom zmysluplne vyplniť niekoľko týždňov voľného času. Pre deti by mali byť letné prázdniny obdobím zábavy, relaxu a dobrodružstiev. Pre viacerých rodičov sú však často nočnou morou, pretože pokryť a zároveň vyplniť dieťaťu program na dlhé letné prázdniny je ťažký oriešok aj pre tých najkreatívnejších. Pre staršie deti rôzne agentúry aj centrá ponúkajú množstvo zaujímavých detských táborov na leto. Čo všetko im prináša letný tábor? 

 

Od akého veku sú tábory pre deti vhodné?

Dobrou správou je, že neexistuje jednoznačné odporúčanie, aký vek je na tábor vhodný. Niektoré deti sú naň pripravené už v piatich rokoch, ďalšie do tábora nechcú ísť ani keď majú desať. Všeobecne je osem rokov priemerný vek , kedy si už deti dokážu užiť táborový život plnými dúškami. Ideálnou alternatívnou pre deti akéhokoľvek veku sú denné tábory, v ktorých majú pripravený program pre deti počas celého dňa a na noc spávajú doma. Takýto tábor vyhovuje už aj mladším deťom a môže byť odrazovým mostíkom k bezproblémovému neskoršiemu pobytu v klasických táboroch. V dnešnej dobe už existujú špeciálne tábory pre všetky vekové kategórie, dokonca aj pre hendikepované deti. Rodičia organizujú rekondičné pobyty aj pre deti s psychickými poruchami, ako je napríklad depresia.

 

Ako zistíme, či je dieťa na tábor pripravené?

Rodič pozná najlepšie svoje dieťa, on vie najlepšie ako sa správa dieťa mimo svojho domova. Ak doteraz nestrávil istý čas mimo domova a bez rodičov je ideálny čas vyskúšať to skôr, ako sa rozhodnete pre akýkoľvek tábor. Môžete ho dať na víkend ku bratrancovi, kamarátovi či vzdialenejším príbuzným a uvidíte, ako sa bude správať a reagovať na situáciu, že nie je s vami. V prípade ak bude plakať, bude nervózny a smutný je to znamením, že týždeň v tábore bude pre neho skôr traumatickým zážitkom ako očakávanou zábavou, na ktorú bude celý život s radosťou spomínať. Na druhej strane sú deti, pri ktorých treba veľmi dobre zvážiť pobyt v tábore. Medzi tieto deti patria veľmi introvertné deti, deti s poruchami autistického spektra, prípadne s inými poruchami. Rodičia by práve preto mali dbať na vhodný výber charakteru tábora. Dôležité si je uvedomiť aj to, že pri akomkoľvek pobyte je prítomná adaptačná fáza, ktorá môže byť náročná, avšak po adaptácií nemusia byť žiadne problémy. V prípade týždňového tábora táto fáza môže trvať približne 3 dni. Okrem toho pobyt v tábore môže pomôcť dieťaťu začleniť sa do spoločnosti, ukázať svoje schopnosti, rozvinúť svoje zručnosti a prejaviť sa inak ako v školskom prostredí.

 

Ako deti motivovať a pripraviť na tábor

Vybrať ideálny tábor pre dieťa nie je vôbec jednoduché. Ponuka je bohatá a pestrá, no nie každé dieťa je na tábor pripravené. Ako na to?

 

  1. Vysvetlite dieťaťu, čo všetko ho čaká – je dôležité, aby bolo dieťa informované a oboznámilo sa so všetkým, čo ho v tábore čaká. Čím skôr a viac pochopí, ako to v tábore funguje, tým lepšie sa na to vie pripraviť. Príprava je dôležitou súčasťou, keďže je nevyhnutným základom, aby dieťa prežilo bezstarostný príchod a zmenu prostredia a aby si z tábora prinieslo len tie najkrajšie zážitky.
     
  2. Tábor si vyberajte spoločne – umožnite dieťaťu spolupodieľať sa na výbere tábora.  Do tábora totiž nejde rodič, ale dieťa. Vyberte si pre neho niekoľko druhov, opíšte ich, na čo sú zamerané, prípadne program a všímajte si, ako bude reagovať. Možno vás prekvapí a zistíte, že nemá záujem o žiadny tábor a túto možnosť razantne odmietne. V tom prípade je dôležité to zodpovedne prehodnotiť.
     
  3. Do tábora s kamarátom – detský tábor je pre deti a vo väčšine prípadov sa odporúča, aby sa tam rodičia nezdržiavali a neviedli s deťmi dennodenne dlhé telefonáty. Aby sa však dieťa necítilo samo, môžete ho dať do tábora spoločne so súrodencom, prípadne dobrým kamarátom.
     
  4. Denný tábor ako alternatíva -  ak si predsa len nie je rodič istý, či je dieťa skutočne pripravené na niekoľkodňové odlúčenie a odchod do neznámeho prostredia, je dobré vyskúšať najprv denný tábor. Dieťa v ňom zažije toľko zábavy ako aj v klasickom tábore, len s tým rozdielom, že si ho rodič večer vyzdvihne. Ak ide dieťa prvýkrát do tábora, ideálne je zvoliť miesto, ktoré nie je príliš ďaleko od domova.
     
  5. Nestrašte dieťa – určite by žiadny rodič nemal hovoriť dieťaťu „však počkaj, uvidíš ako ťa v tábore dajú do laty“. Skôr sa treba zamerať na podporovanie samostatnosti a sebavedomia a veriť, že to určite zvládne. Oveľa účinnejšie a pozitívnejšie je porozprávať dieťaťu vlastné zážitky z tábora, ako sa nám tam páčilo, aké dobrodružstvá sme tam zažili. Tábor je výborný spôsob, aby dieťa začalo získavať dôležité životné skúsenosti, ktoré sa mu neskôr v živote určite zídu.
     
Zdieľať na facebooku