Ako náš život obohacuje pomoc druhým?

Pomoc druhým je dôležitou súčasťou nášho života.
Pomoc druhým je dôležitou súčasťou nášho života. / Foto: Bigstock

Pomoc druhým je dôležitou súčasťou nášho života. Pomáha aj nám samotným.

 

Existujú rôzne krízy - rodinné, skupinové či celospoločenské. V súčasnej dobe sa nachádzame v celosvetovej kríze. Je to obdobie, keď ostatní dokážu mať s nami nielen viac trpezlivosti, ale aj ochotu nás pochopiť, pomôcť, keďže zažívajú niečo podobné. Dôsledkom toho aj my máme viac ochoty ich vypočuť a pomôcť im. Čo nám pomoc druhým dáva? Je to otázka, ktorá znie možno sebecky, avšak aj altruizmus je potrebou nášho ega.

 

Načo nám slúži ego?

Ego je našou neoddeliteľnou súčasťou. Ide o istý riadiaci a zabezpečovací mechanizmus našej psychiky, ktorý sa snaží vytvoriť a udržať súlad medzi našimi poznatkami získanými počas života a vrodenými inštinktívnymi reakciami, pudmi alebo potrebami. Je to istá dynamická "organizácia", ktorá nám pomáha vyrovnávať sa s rôznymi podnetmi, ktoré prichádzajú z nášho okolia aj zvnútra nášho tela či mysle a udržiava tak náš sebaobraz a našu psychiku v rovnováhe. 

 

Dokonca aj altruizmus a ego spolu súvisia. Ako je to možné? Altruizmus, teda konanie v prospech druhých, je potrebou, výkonom nášho ega. Pocit radosti z toho, že robíme niečo prospešné pre druhého je dobrý, niekedy pokrytecký. Ukazuje to, že sme ľudia so zdravo vyvinutým egom a svedomím. Altruizmus teda nie je egoistický v zmysle sebeckosti, ale na seba a svoj prospech zameraný a je egoistický v zmysle, že pochádza z nášho ega.

 

Čo nám môže pomoc druhým priniesť?

Okrem toho, že nám poskytuje radosť a mnoho ďalších pozitívnych emócií, prináša:

 

  1. Môžeme mať zo seba lepší pocit – máme pocit, že sme dobrým človekom, ktorý je schopný pomôcť. Zvyšuje sa naše sebavedomie a spokojnosť. To nám následne pomôže prekonať aj vlastnú krízu.
     
  2. Poskytne nám viac „bezpečia“ pocit, že v tom nie sme sami. Uvedomíme si spolupatričnosť s druhými ľuďmi, ale aj fakt, že podobné problémy (ba dokonca horšie) rieši aj mnoho ďalších ľudí okolo nás. Nie sme na tom najhoršie.
     
  3. Zvýši sa naša tolerancia voči sebe a prijímaniu vlastných chýb tým, že si uvedomíme a vidíme, ako druhý prechádzajú svojimi problémami a vidíme, že aj oni robia chyby.
     
  4. Navodí nám dostatočný pocit kontrolyjasne vidíme, že dokážeme kontrolovať situáciu a pomôcť tak druhým ako aj sebe.
     
  5. Pocit úľavy – v dôsledku toho, ako si uvedomíme, že mnoho ľudí je na tom horšie ako my. Optikou ich problémov vidíme tie svoje ako menej podstatné, dokážeme si urobiť nadhľad a pomáha nám k väčšej tolerancii a rešpektu voči druhým. Ľahšie opustíme naše malichernosti a nájdeme hlbšie hodnoty v našom živote.
     
  6. Získame ďalšie informácie, myšlienky a nápady – ľudia totižto nie sú len pasívni príjemcovia pomoci, ale nám tú pomoc aj vracajú. Napríklad ak staršiemu človeku pomôžete hoci len s nákupom, on vám tak isto môže pomôcť už len tým, že komunikuje s vami a môže vám poskytnúť nejakú radu, životnú skúsenosť.
     
  7. Pomôže nám odkloniť svoju pozornosť - tým sa sústredíme na niekoho iného a odvrátime pozornosť od svojich myšlienok a negatívnych pocitov.
     
  8. Pomáha nám budovať sociálne vzťahy – každý z nás vie, aké dôležité sú v našom živote kvalitné medziľudské vzťahy, predovšetkým pre naše duševné zdravie.

 

Nie je dôležité zamerať sa na veľké činy, stačí dať málo, ale často. Stále je lepšie aj málo ako veľké nič. Najdôležitejšie je vedieť odhadnúť vlastnú silu a nepreháňať to, nejsť na úkor vlastného vyčerpania. Veľakrát stačí len:

 

  • Zavolať druhému, zaujímať sa o neho.
  • Opýtať sa príbuzných alebo aj susedov, či potrebujú niečo.
  • Sledovať, čo potrebujú vaši najbližší a prekvapte ich nezištne s nejakou maličkosťou.
  • Vypočuť si na ulici sťažnosť obyčajného neznámeho človeka a snažiť sa mu zlepšiť náladu.
  • Usmiať sa na neznámeho človeka a pozdraviť ho. Ak to neviete, tak sa to naučte. Nacvičte si to pred zrkadlom, skúmajte, ktorý z vašich úsmevov vyznieva najdôveryhodnejšie a vyzeráte s ním najmilšie. Budete sa čudovať, koľkokrát sa vám úsmev vráti späť. 
  • Upiecť niečo susedovi a prekvapiť ho. Už len také maličkosti dokážu pomôcť, možno tí druhí potrebujú len jeden obyčajný úsmev, aby sa im zlepšil deň.

 

Obavy zo zajtrajška vám problémy nevyriešia, akurát vám len pokazia dnešok. Sústreďte sa na to, čo by ste si želali. Pozitívne myslenie je polovicou úspechu. Bez ohľadu na to, ako to máte v živote ťažké, buďte vďační za to čo máte. Na svete je totižto mnoho ľudí, ktorí by dali život za to, čo máte vy. 

Zdieľať na facebooku