Koronavírus ovplyvní aj naše psychické zdravie. Ako zvládnuť nasledujúce obdobie?

Izolácia má dopad aj na našu psychiku.
Izolácia má dopad aj na našu psychiku. / Foto. Unsplash

Izolácia má dopad aj na našu psychiku. Ako sa o seba v týchto dňoch starať?

 

Rozhlas, televízia, tlač minútu po minúte nás informujú o aktuálnej situácii ohľadom šírenia nového koronavírusu COVID-19. Nové potvrdené prípady, úmrtia, mimoriadna situácia, opatrenia zo strany vlády alebo prázdne regály v obchodoch či vykúpené lekárne. Je to ozaj situácia, v ktorej je ťažké si zachovať chladnú hlavu. V tomto období nebojujeme len s vírusmi a spomínanou pandémiou, ale aj s vlastnými myšlienkami a pocitmi, predovšetkým strachom. Bojíme sa neznámeho a panikárime.

 

Kedy hovoríme o panike?

Panika sa rodí v hlave z našich myšlienok. Každý z nás nosí v sebe, v podvedomí určité potlačené a vytesnené situácie a udalosti, ktoré sú spojené s istými emóciami. V čase paniky dochádza ku konfliktom medzi tým, čo je aktuálne a čo už máme „uložené“. Následkom je vzniknuté vnútorné napätie, ktoré sa chce dostať na povrch a to sa udeje práve formou panickej úzkosti. Jednoznačná definícia paniky neexistuje, avšak sa to dá charakterizovať obrovským až prehnaným strachom, ktorý je častokrát spájaný s reakciou úteku od toho podnetu, ktorý strach vyvoláva. V psychológií sa vníma panika cez emócie, ide teda o emocionálnu reakciu, ktorá prebieha vo vnútri každého z nás a navonok sa to prejaví správaním. V súvislosti s aktuálnou situáciou a vykupovaním potravín a lekárni môžeme hovoriť aj o panickom nakupovaní, ktorý však má svoje opodstatnenie, keďže sme sa ocitli v situácií o ktorej nič nevieme.

 

Zdravotné rizika z prehnaného strachu, stresu

Ak je človek vystrašený stráca sebakontrolu a je ľahko manipulovateľný. Je všeobecne známe, že nadmerný stres znižuje obranyschopnosť organizmu a oslabuje imunitný systém, dôsledkom čoho sme náchylnejší k infekciám vrátane koronavírusu. Je však dôležité zdôrazniť, že strach a obavy sú súčasťou normálnej reakcie na vzniknutú situáciu.

 

Ako zvládnuť strach a obavy?

  1. Snažte sa adekvátne vyhodnotiť aktuálnu situáciu.
  2. Berte do úvahy len informácie, ktoré pochádzajú z dôveryhodných zdrojov.
  3. Je normálne, ak máte strach a ste smutní. Mnoho výskumov poukazuje na to, že samota je horšia ako akákoľvek choroba, práve preto je na mieste rozprávať sa s kamarátmi, rodinou hoci na diaľku.
  4. Nájdite si činnosti, ktorými sa zamestnáte (čítanie kníh, upratovanie, varenie, pečenie, filmy či seriály). Sociálne siete nie sú zrovna najlepším spoločníkom v tomto období, keďže sú plné falošných informácií, ktoré vás ešte viac vystresujú.
  5. Vyskúšajte dychové cvičenia. Jedným z najznámejších a najpoužívanejších je: sadnite si pohodlne, vdýchnite hlboko nosom na 2 alebo 3 sekundy, zadržte dych na chvíľku a pomaly vydychujte po dobu aspoň 5 sekúnd. Opakujte to aspoň 6 – 7 krát.
  6. Posilňujte svoju imunitu spánkom a hlavne smiechom.
  7. Zacvičte si doma alebo si zatancujte.
  8. Napíšte si denník emócií, pomocou ktorého dokážete odhaliť príčinu vášho strachu počas dňa a následne zapracovať na jeho odstránení alebo aspoň zmiernení.
  9. Imaginácie – vytvorte si pozitívnu predstavu, ktorá súvisí s niečím, čo je pre vás príjemné (napríklad nejaké pokojné miesto, kde sa cítite bezpečne a uvoľnene). Navodenie takéhoto stavu vám pomôže zrelaxovať  sa a získať oddychový čas a aspoň na chvíľu nemyslieť na súčasnú situáciu.
  10. Spochybnite katastrofický scenár – položte si otázky: je moje presvedčenie založené na skutočnostiach? Čo najhoršie sa mi môže stať a ako to ovplyvní môj život? Odpovede na tieto otázky vám pomôžu zanalyzovať, čo je realita a čo sú len vaše iracionálne myšlienky. Kým ste v realite, dokážete situáciu zvládnuť.

 

Určite nie je dobré situáciu zľahčovať, ale na všetkom sa dá nájsť niečo pozitívne. Súčasná karanténa je určite obmedzujúca, ale na druhej strane nám pomôže nájsť si chvíľu pre seba a svojich najbližších.

           

Koniec koncov všetko zlé je na niečo dobré a možno práve v tejto situácií sa naučíme spomaliť, starať sa o svoje telo, byť častejšie so svojou rodinou, nenaháňať sa za peniazmi, mocou a slávou. Možno prišiel čas, aby sme si prehodnotili naše hodnoty, ako sú zdravie, rodina, láska, pokora a tie nám pomôžu zabojovať nielen s vírusmi, ale aj s ľudskou  ješitnosťou a ďalšími negatívnymi vlastnosťami.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku