Ortorexia - posadnutosť zdravou stravou ako novodobá závislosť

Ortorexia - posadnutosť zdravou stravou rovnako ako akékoľvek iné závislosti obmedzuje človeku život.
Ortorexia - posadnutosť zdravou stravou rovnako ako akékoľvek iné závislosti obmedzuje človeku život. / Foto: Pexels

Poznáte vo svojom okolí niekoho, kto neprimerane dbá na zdravú stravu? Aj v takomto prípade môže ísť o závislosť, ktorá obmedzuje človeku bežný život.

 

Jedlo je jednou zo základných biologických potrieb človeka. Jeme, aby sme prežili, avšak pre každého z nás predstavuje pojem jedla iný význam. Niektorí ho radi vychutnávajú a iní ho zas berú ako zdroj energie. V súčasnej dobe je však veľmi rozšírená zdravá strava. Z každej strany počúvame, čo je zdravé, čo je už nezdravé, čo jesť a čo by sme nemali... Bojíme sa o svoje zdravie, čo je pochopiteľné. Povieme si „je to dôležité, aby sme sa zdravo stravovali“. Určite každému z nás prospeje, ak venujeme pozornosť aj výberu zdravého jedla. Avšak ak stravovacie návyky a pozornosť voči jedlu prerastú cez hlavu a začnú ohrozovať našu existenciu dochádza k poruchám príjmu potravy. Medzi tieto poruchy sa zaraďuje aj novodobý fenomén – tzv. ortorexia ako posadnutosť zdravou stravou.

 

Čo je ortorexia?

Pojem „ortorexia“ je gréckeho pôvodu „orto“ ako pravý, správny. Ide o patologickú fixáciu alebo posadnutosť zdravou stravou. Ide hlavne o vyhýbanie sa takej strave, ktorá bola veľkovýrobne spracovaná alebo chemicky či geneticky upravená. Zároveň ide o vyhýbanie sa tzv. „éčkam“ v potravinách. Táto posadnutosť sa však netýka len jedla. Ortorexiti smerujú všetky svoje myšlienky a hodnoty jedlu a jeho kvalite. Na rozdiel od už známych porúch príjmu potravy (anorexia a bulímia) sa ortorexiti vo všeobecnosti nezaoberajú svojou hmotnosťou, ale chcú sa cítiť „čistí“. Niektorí z nich uprednostňujú vegetariánstvo, iní sú striktní vegáni či uprednostňujú surovú stravu. Ide však o veľmi tenký ľad medzi snahou o zdravé stravovanie a rozvojom psychiatrického ochorenia.

 

Ortorexia - posadnutosť zdravým jedlom / Foto: Pexels

 

Príznaky posadnutosti zdravou stravou

Začína sa to úplne nevinne a s dobrým úmyslom. Obmedzíme určitú skupinu potravín, čo na jednej strane nemusí byť zlé, ak o tom niečo vieme. Neskôr začneme obdivovať vegetariánstvo, či novodobú raw stravu a postupne sa to môže končiť tým, že prestaneme jesť, lebo existuje aj teória, že to vôbec nepotrebujeme. Ortorexiti sa začnú zaujímať o obchody so zdravou stravou a bio potraviny. Majú z toho veľmi dobrý pocit, že si zmenili svoje stravovacie návyky a celkový prístup k jedlu. Nebezpečné je to hlavne kvôli tomu, že okolie na začiatku nevidí na tomto správaní nič zlé. Prerásť však môže do patologického správania. Medzi základné príznaky patria:

 

  1. Komuplzívne správanie sa alebo predsudky, ktoré sú spojené s výberom takých potravín, ktoré sú vhodné pre naše zdravie.
  2. Narúšanie vlastných stravovacích návykov, ktoré môžu viesť k úzkosti a nepríjemným pocitom.
  3. Prísne obmedzovanie, ktoré môže viesť k obmedzeniu konzumácie viacerých potravín.
  4. Negatívny vplyv na zdravotný stav vo forme podvýživy, nadmernému úbytku hmotnosti, zníženie funkcie imunitného systému a následne k ďalším zdravotným komplikáciám.
  5. Emocionálna závislosť, ktorá úzko súvisí s tým, ako človek vníma svoj vzhľad, ako je spokojný s vlastným telom a aké má sebavedomie.
  6. Negatívny vplyv na spoločenský a sociálny život – obmedzovanie spoločenských aktivít, ktoré sú spojené so stravovaním napr. návštevy niektorých reštaurácií. Môže dôjsť aj k sociálnej izolácii.

 

Ich hlavnou náplňou dňa sa stáva úzkostné plánovanie a príprava jedla (raňajky, desiata, obed aj večera). Tak sa začína deň. Sú na seba veľmi prísni a riadia sa prísnymi pravidlami. Ak dôjde hoci len k malému prehrešku majú silný pocit viny. Takéto správanie je už celkom nápadné a ľahko si ho všimne aj okolie.

 

Liečba ortorexie

V súčasnosti ešte neexisujú presné odporúčania, ktoré sú zamerané na liečbu ortorexie. Prvým krokom je jeho samotné rozpoznanie. Častokrát sa stáva, že sú liečené len príznaky a nie samotné príčiny ochorenia. Pri ortorexii môžu byť príčinami nadmerná úzkostlivosť, tendencia k perfekcionizmu, nutkavé kontrolovanie či nespokojnosť s vlastným telom alebo samým so sebou. Pri liečbe sa využíva multidisciplináry prístup - lekár, farmakoterapia a psychoterapia. Pri ľahších formách je možná aj ambulantná liečba. Pri závažnejších formách s výrazným hmotnostným úbytkom a zhoršeným zdravotným stavom je odporučená hospitalizácia. Podobne ako pri poruchách príjmu potravy sú v rámci farmakoterapie odporúčané antidepresíva a antipsychotiká.

 

Každý z nás pozná aspoň jedného človeka, ktorý podlieha novým módnym trendom v stravovaní. Tento príklon sa objavil len nedávno. Rôzne magazíny, fitness blogy a okolie nás dennodenne presviedčajú o tom, čo je zdravé a čo nie. Určite je vhodné dbať na správne stravovanie a na kvalitu jednotlivých potravín. Pre niektorých ľudí je však veľmi problematické stanoviť si mieru zdravého stravovania. V prípade, ak váš záujem o zdravé stravovanie ovplyvňuje bežný život, psychiku, zdravotný stav alebo spoločenský život je na mieste sa zamyslieť a vyhľadať pomoc.

Zdieľať na facebooku