Ako zabaviť dieťa do 1 roka

  Foto: Bigstock

Aj najmenšie deti potrebujú podnety, aby sa správne vyvíjali. Ako možno zabaviť deti do jedného roka?

 

Po príchode z pôrodnice nastáva pre rodičov mimoriadne náročné obdobie, kedy si musia zvyknúť na nové rodičovské role. Bábätko má pred sebou jedno z najdôležitejších a najzásadnejších období v jeho živote. Rodičia musia myslieť okrem starostlivosti a 24-hodinovej pohotovosti aj na to, že dieťa je veľmi zraniteľné, citlivé a úplne odkázané na nich. Dôležité je vedieť, že aj malý novorodenec sa dokáže nudiť a cítiť sa osamelý. Potrebuje pravidelné a primerané podnety a to predovšetkým od tých najbližších, teda rodičov.

 

Zrak, sluch, chuť, čuch a hmat

Bábätko už má vyvinuté všetky zmysly a je pripravené, čaká len na to, aby získalo čo najviac nových skúseností. 

Sluch – pre novorodenca sú výnimočne zaujímavé hlavne zvuky ľudských hlasov. Jemné zvuky a hlas rodičov ho nesmierne upokojuje. Náhle, hlasné a prenikavé zvuky dieťa rušia a znervózňujú.

Zrak – dieťa vidí hneď po narodení, vzdialenejšie predmety síce rozmazane, ale tvár matky si dokáže pri kojení prezrieť až do detailov. Je to vo vzdialenosti 20-25 cm, ktorá je ideálnou vzdialenosťou na ostré videnie pre novorodeniatko.

Chuť a čuch - tieto zmysly sú k dispozícii úplne a ihneď po narodení. Dieťa dokáže rozlíšiť materské mlieko svojej matky on inej. Vie reagovať aj na rôzne pachy.

Hmat – neopísateľnú radosť má bábätko predovšetkým z jemných, láskavých dotykov. Na druhej strane hrubé a prudké dotyky ho vyrušujú a znervózňujú.

 

Pre správny vývin bábätka sú potrebné stále nové a nové podnety, ktoré ho nielen zabavia, ale aj stimulujú. Týchto podnetov by nemalo byť príliš veľa a mali by byť veku adekvátne. Rodičom sa môže zdať, že také malé bábätko sa dokáže jedným podnetom zabaviť dlho, avšak opak je pravdou. 

 

Ako zabaviť najmenšie deti?

Dieťa sa od narodenia učí ovládať svoje telo. Deje sa to postupne od hlavy k pätám, podobne ako nastáva aj telesný rast. Dieťa ešte nemá koordinované pohyby a nedovidí ani do veľkých vzdialeností. Práve preto nemá veľký význam kupovať mu nejaké hrkálky a kolotoče nad postieľku. Na jednej strane tam nedovidí a ani sa za nimi nedokáže načiahnuť, nevie ich chytiť do ruky. Najideálnejšou hračkou je práve preto jeho rodič, predovšetkým jeho telo. Hra napomáha dieťaťu v rozvoji telesných, emocionálnych a intelektuálnych schopností.  

 

  1. Hra na opičky – dieťatko si položte do lona, aby vám bolo otočené tvárou vo vzdialenosti 20-25 cm. Radostne sa mu prihovárajte, usmievajte sa, urobte výraznú grimasu a pozorujte či vás nezačne napodobňovať. Táto hra rozvíja zároveň aj vizuálne schopnosti dieťaťa.

 

  1. Zrkadielko, zrkadielko – pozeráte sa spolu s dieťatkom do zrkadla, umožnite mu, aby sledovalo svoj obraz. Začnite mu spievať jednoduché pesničky a jemne pohybujte ručičkami a nožičkami do rytmu.
     
  2. „Varila myšička kašičku“táto hra je veľmi známa a rozšírená. Bábätko leží v lone matky, ktorá mu jemne vystiera pršteky na rukách aj na nohách a pritom mu spieva. Pri poslednom pršteku mamička pošteklí a dieťatko sa zavďačí úsmevom.
     
  3. Natiahni sa táto hra je ideálna od štyroch mesiacov. Podstatou je, aby sa dieťa naťahovalo za rôznymi predmetmi. Úlohou rodiča je poukladať do jeho bezprostrednej blízkosti rôzne farebné hračky, za ktorými sa naťahuje. S dieťatkom sa pritom veľa rozprávajte aj spievajte.
     
  4. Netradičné zoznamovanie sa – ide o hru, prostredníctvom ktorej dieťa spoznáva domáce prostredie. Rodič nosí svoje dieťa na rukách a ukazuje mu predmety každodennej potreby. Dieťa tak spoznáva farby aj rôzne materiály. Rodič si môže s bábätkom prezerať aj obrázkové knižky a rozprávať mu rozprávky. Deti v takom veku veľmi radi pozorujú farebné obrázky a sledujú predmety.
     
  5. Tancuj, tancuj - deti okolo šiesteho mesiaca už veľmi radi tancujú. Tancovať v ich prípade znamená, zobrať ich na ruky a jemne sa s nimi hojdať do rytmu.
     
  6. Spoločné upratovanie – zoberte si nejakú väčšiu krabicu, naplňte ju bezpečnými predmetmi (napr. ponožkami), vysypte ju a nechajte dieťa, aby ich vkladalo naspäť. Deti veľmi rady vkladajú jednu vec do druhej, môžete využiť aj plastové poháriky.
     
  7. Hra na dospelého – okolo prvého roku už deti veľmi rady napodobňujú aktivity svojich rodičov. Rady sa hrajú s telefónmi či kuchynským riadom. Môžete spolu telefonovať a rozprávať sa alebo si navariť niečo v detskej kuchynke.

 

Pri starostlivosti a zábave malého bábätka je treba myslieť na to, že akýkoľvek zážitok je pre dieťa novou skúsenosťou, ktorá sa oprie o jeho nervový systém. Novorodencom stačí naozaj úplne málo. Dôležité je vedieť, že keď bábätko po prebudení neplače, netreba ho nijak zabávať. Na silu a za každú cenu sa mu netreba vnucovať do pozornosti, niekedy potrebuje úplný pokoj aj dieťa. Samozrejme, čím viac maznania, prihovárania a úsmevov mu venujete, tým lepšie, avšak aj tu platí pravidlo „všetko s mierou“.

Zdieľať na facebooku