Štvornožkovanie - významná fáza vo vývine dieťaťa

Štvornožkovanie má tiež vo vývine dieťaťa nezanedbateľný význam. Stáva sa, že ho niektoré dieťa jednoducho preskočí.
Štvornožkovanie má tiež vo vývine dieťaťa nezanedbateľný význam. Stáva sa, že ho niektoré dieťa jednoducho preskočí. / Foto: Bigstock

Je štvornožkovanie vo vývine dieťaťa potrebné? Čo, ak dieťa lozenie po štyroch vynechá?

 

Postupne ako dieťa rastie a vyvíja sa dochádza k obdobiu, kedy ho ležanie pod hrazdičkou a sledovanie hračiek začínajú nudiť. Dieťa začína byť aktívne, ide vpred a začína objavovať všetko okolo seba. Skúša to všetkými možnými spôsobmi, len aby sa dostalo k cieľu. A skôr, ako sa postaví na nohy, začína lozenie, štvornožkovanie, ktoré je jedným z najdôležitejších pohybov vôbec.

 

Kedy je ten správny čas na štvornožkovanie?

Po narodení je dieťa schopné ovládať pohyby svojho tela len minimálne. Vyžaduje starostlivosť najbližších, ktorí mu pomáhajú rásť a vyvíjať sa. V prvých týždňoch má k dispozícií reflexy, ktoré mu umožňujú stereotypné reakcie na určité podnety. Ide však len o primitívne reflexy a po určitom čase dochádza k adekvátnejšej pohybovej činnosti. Prostredníctvom týchto reflexov, ktoré stimulujú isté druhy pohybov, sa dieťa spevňuje, učí sa nové pohyby a prechádza do zložitejších pohybov, teda do ďalšieho vývinového štádia.

Štvornožkovanie ako jeden z najdôležitejších a najzdravších pohybov sa objavuje okolo 8. a 9. mesiaca. Dieťa sa postupne otáča z chrbta na bok, z boku na bruško, následne do šikmého sedu a ukončí to polohou na štyroch. Je to koniec reflexného otáčania z polohy na chrbte a dieťaťu sa otvára nová pohybová perspektíva, ktorá je zároveň ideálnou prípravou trupu na chôdzu.  

 

Prečo je lozenie dôležité?

Jednotlivými vývinovými štádiami, ako sú zdvíhanie hlavičky, plazenie, sedenie, lozenie, postavenie sa a následná chôdza, by malo každé dieťa prejsť. Postupné prechádzanie týmito štádiami, ktoré sa menia približne každých 6 týždňov, svedčia o správnom fungovaní reflexov. Ak vynechá niektoré z nich, môže sa deficit ukázať v ďalšom pohybovom štádiu. Čo všetko môže spôsobiť jeho vynechanie?

  • chybné držanie tela, zlé zakrivená chrbtica;
  • nedostatočne vyvinutá priestorová orientácia;
  • chybná koordinácia oko – ruka;
  • môže sa to prejaviť v škole – robí chyby pri prepisovaní textu, koncentrácia a udržanie sa v jednej polohe;
  • nedostatočne rozvinuté vnímanie tempa a rytmu;
  • neúplný rozvoj mozgových hemisfér a ich prepojenie.

 

Ako dieťa v štvornožkovaní podporiť?

Napriek dôležitosti tohto vývinového štádia je najdôležitejšie zbaviť sa zbytočných a predčasných obáv! Prvé, čo rodič môže urobiť, je rešpektovať prirodzený vývin dieťaťa. Každé dieťa je iné a aj schopnosti sa rozvíjajú rozdielne, u niektorých pomalšie, u iných zas rýchlejšie. Ako ho v tom podporiť:

  1. zabezpečte mu dostatok voľného pohybu a to bez oblečenia a plienky;
  2. nechajte ho naboso;
  3. ukážte mu to, učí sa aj odpozorovaním;
  4. poskytnite mu výzvu napr. preliezť vankúš, rodiča;
  5. položte nejaký „lákavý“ predmet pred neho, nie však príliš ďaleko;
  6. použite hračky, ktoré sa kotúľajú, dlhšie ho udržia na kolenách;
  7. skúste inhibično – stimulačný program s odborníkom.

 

V prípade, ak sa dieťa správne vyvíja, nie je potrebné vymýšľať hry. Ak sa však do jeho prvých narodením neobjaví žiadny záujem a žiadna snaha o akúkoľvek mobilitu, ak sa nenaučilo používať nohy a ruky v koordinovaných pohyboch, alebo minimálne súčasne, je dôležité upozorniť pediatra. Najviac mu však pomôžeme, ak ho budeme podporovať v prirodzenom pohybe.

Zdieľať na facebooku