Stalking – prenasledovanie, ktoré ničí život

Stalking je nežiadúce obťažovanie, ktoré sa deje rôznymi spôsobmi.
Stalking je nežiadúce obťažovanie, ktoré sa deje rôznymi spôsobmi. / Foto: Bigstock

Kedysi sa o nežiadúcom prenasledovaní hovorilo hlavne pri celebritách. Dnes je však známe, že s opakovaným obťažovaním sa stretávajú aj bežní ľudia. A dôvody tohto konania sú rôzne.

 

Stalking predstavuje abnormálny záujem človeka o nejakú osobu. Obeťou môže byť dospelý človek, ale i vaše dospievajúce dieťa. Ide o opakované, systematické, dlhodobé nežiadúce obťažovanie nevyžiadanými esemeskami, e-mailami, telefonátmi či opakované cielené fyzické sledovanie osoby. Takéto konanie v značnej miere časom znižuje kvalitu života obete. Odhaduje sa, že touto nežiaducou a obťažujúcou pozornosťou, v závislosti od použitej metodológie a definície, trpelo v priebehu svojho života 17 – 30 % žien a 4 – 12 % mužov západných krajín (Pathé a Meloy, 2013).

 

Kto je stalker a kto obeť?

Stalker je nevyspytateľný agresor, ktorý môže trpieť psychickými problémami. Doslova číha na svoju obeť, zbiera o nej informácie, ktoré potom využíva na rôzne útoky. V súčasnej dobe je veľa možností na zber informácií. Dnešná mládež je doslova posadnutá sociálnymi sieťami, na ktorých zdieľajú nespočetné množstvo informácií o sebe vrátane fotiek a videí. Neustále vypisovanie s neznámymi ľuďmi, zoznamovanie sa, randenie... Ľahko sa tak stanú obeťou psychicky labilného človeka. Dospievajúcim dievčatám môžu imponovať pravidelné milé správy od cudzích chlapcov, ktoré sa im aj na prvý pohľad páčia, zdvíhajú im sebavedomie, avšak veľakrát si neuvedomujú, že vo virtuálnom svete môžeme vyzerať „ako len chceme“ aj byť „kým len chceme“. Realita je však často úplne odlišná.

 

Obeťou stalkera sa môže stať ktokoľvek bez ohľadu na vek, pohlavie alebo aj postavenie.

 

Agresorom môže byť:

  • Osoba, ktorú obeť pozná a vie, že ju prenasleduje (kamarát, spolužiak).
  • Osoba, ktorú obeť osobne pozná, ale nevie, že ju prenasleduje.
  • Osoba, ktorú obeť osobne nepozná (napr. kyberstalkeri na soc. sieťach) .

 

Psychiatri vyvinuli niekoľko profilov stalkerov

Odmietnutý stalker – vníma ako obeť sám seba a cíti sa zranený. Sleduje svoju obeť z dôvodu nedodržanej lásky a za účelom pomsty alebo narcizmu. Jeho snahou je obnovenie jedinečného vzťahu s obeťou, o ktorý prišiel. Striedajú sa u neho pocity lásky a nenávisti voči obeti.

 

Stalker – uctievač - sa snaží nadviazať intímny vzťah s obeťou, ktorú často poriadne, prípadne vôbec, nepozná. Idealizuje si ju a žije v nereálnych predstavách. Striedajú sa u neho pocity lásky a nenávisti voči sebe samému. Odmietnutie neprijíma, naopak, realitu prekrúca, snaží sa hľadať dôkazy o láske zo strany obete. V prípade, že si náhle uvedomí odmietnutie, stúpa riziko agresívneho správania voči obeti.

 

Neobratný nápadník – nevie sa vyrovnať s vlastnou frustráciou z nekvalitných medziľudských vzťahov a zlých sociálnych zručností. Nechápe, že existujú nejaké pravidlá pri randení či ľúbostných vzťahoch. Má nízke sebavedomie a obeť mu slúži ako prostriedok, ako si ho zdvíhať. Správa sa k nej arogantne, majetnícky, bez empatie. Keďže mu ide v prvom rade o seba, ľahko mení obete.

 

Ublížený útočník – chápe obeť ako prostriedok na naplnenie túžby po pomste. Vyberá si ju náhodne, avšak na základe určitej podobnosti s osobou, ktorá pre neho predstavuje problém. Pôžitok mu prináša samotné prenasledovanie, preto býva dobre premyslené a často veľmi zákerné. Predstavuje pre neho odplatu za prežité krivdy.

 

Sexuálny útočník – je zriedkavým typom stalkera. Jeho cieľom je sexuálne potešenie. Stalker nemusí nutne poznať obeť a obeť nemusí vedieť, že je prenasledovaná. Predátor si ale nacvičuje útok, plánuje ho a má o ňom veľa sexuálnych fantázií. Odmietnutí a draví stalkeri svoje obete s veľkou pravdepodobnosťou aj napadnú.

 

Znaky stalkingu

  • neustále telefonáty, sms, e-maily a akékoľvek iné kontaktovanie cez sociálne siete a vyhľadávanie blízkosti prenasledovanej osoby proti jej vôli;
  • fyzické prenasledovanie (napríklad cestou do školy a zo školy) a narúšanie súkromia;
  • slovné až fyzické útoky, vyhrážky rôzneho druhu;
  • poškodzovanie majetku (ničenie školských a súkromných vecí) ;
  • prenasledovanie na ceste do školy alebo zo školy, ktoré je dlhodobé a naberá na intenzite.

 

„Keď som sa po dvoch rokoch rozišla s priateľom, myslela som si, že vzťah, v ktorom som už ďalej nechcela byť, sa skončil. Bola to veľká láska, no nakoniec som zistila, že nie je ten pravý pre mňa. Tým sa však všetko len začalo. Po nepríjemnom rozchode ma expriateľ začal prenasledovať. Vedel, ktoré miesta, podniky a kaviarne navštevujem. Tam ma čakával a pozoroval. Začal mi posielať vulgárne a nechutné správy, vyvolával mi. Každý deň mi nechával pred dverami domu veci, ktoré som mu kedysi darovala a rôzne drobnosti pripomínajúce náš vzťah. Šíril o mne hnusné klamstvá, ohováral ma pred bývalými spoločnými priateľmi a známymi. Moja ignorácia jeho primitívneho správania dospela až k tomu, že ma jedného dňa prenasledoval autom, zišiel na chodník akoby ma išiel zraziť..., až mi nakoniec cestu skrížil a pár sekúnd ma blokoval a nepríčetne na mňa pozeral. Vtedy som mala skutočne strach. Našťastie som bola s kamarátkami a možno aj preto potom odišiel. Odvtedy som sa sama nepohla ani na krok. Všetko však pokračovalo ďalej a ja som nevedela, čo robiť. Skončilo to až tým, že jedného večera počas zábavy s priateľmi v podniku na mňa slovne zaútočil. Vtedy mi pomohli kamaráti, ktorí ho z podniku vyhodili a dohovorili mu, aby mi dal pokoj. Myslím, že keby tam neboli oni, tak by ma napadol aj fyzicky. Odvtedy je pokoj a dúfam, že to tak aj zostane. Dúfam, že sa len musel nejakým spôsobom vyrovnať s rozchodom.

 

(Adela, 16 rokov)

 

Dôsledky stalkingu

Dlhodobý nátlak môže znížiť kvalitu života obete a spôsobiť napríklad aj:

  • psychické problémy;
  • problémy v škole (zhoršený prospech, psychosomatické problémy..) ;
  • stres, depresie, úzkosť, poruchy spánku;
  • sociálne problémy;
  • nedôveru k ľudom a sociálnu izoláciu;
  • fyzické ujmy – útoky na osobu, ublíženie na zdraví.

 

Čo robiť, ak som obeťou stalkingu?

V roku 2011 sa aj Slovensko zaradilo medzi krajiny, v ktorých je možné stalkera za jeho správanie trestne stíhať. Vďaka novele, účinnej od 1.9.2011, je stalking upravený v našom Trestnom zákone ako nebezpečné prenasledovanie. A ako by ste mali postupovať?

 

  • Dajte agresorovi jasne najavo, že o neho nestojíte a nemáte záujem.
  • Prerušte s ním osobné kontakty (sms, stretávanie sa, e-maily, chat).
  • Vyhýbajte sa miestam, kde by ste ho mohli stretnúť.
  • Informujte o situácii svojich blízkych (V prípade detí by to mal byť rodič, učiteľ,...).
  • Mimo domova sa pohybujte s ďalšou osobou (V prípade detí napríklad kamarát, spolužiak, rodič...).
  • Nezverejňujte svoje osobné údaje, miesta kde sa nachádzate.
  • Kontaktujte políciu.

 

Stalking predstavuje aj v našich podmienkach aktuálnu tému, ktorá je napriek vysokému riziku jeho závažných dôsledkov často podceňovaná a nie je jej venovaná dostatočná pozornosť. Častokrát sa objavuje u mladistvých, ktorí si ešte stále neuvedomujú nástrahy internetu a virtuálneho sveta.

Zdieľať na facebooku