Ako osláviť sviatky bez toho, aby ste svojim deťom kupovali kopu darčekov?

Aj sviatky s minimom hmotných darčekov môžu byť pre rodinu nádherné.
Aj sviatky s minimom hmotných darčekov môžu byť pre rodinu nádherné. / Foto: Pexels

Pokiaľ ide o hračky, menej je viac. Stále znova a znova štúdie zisťujú, že deti sú nápaditejšie a sústredenejšie, keď sú obklopené menším počtom hračiek. 

 

Ste jedným z tých rodičov, ktorí pred týždňami alebo mesiacmi začali s odpočítavaním a zoznamom toho, aké darčeky kúpiť? Či už to sú Vianoce alebo narodeniny, prípadne iné sviatky. Čo ak ste však svojim deťom nekúpili kopu darčekov? Je možné, že so sviatočnými darčekmi, podobne ako pri narodeninových oslavách, existuje aj iný spôsob...taký, ktorý by v týchto deťoch mohol dokonca vzbudiť vďačnosť, štedrosť a všímavosť? Preto je napríklad ideálnejšie, namiesto toho, aby ste im zaobstarali kuchynku a plastové jedlo na hranie, požiadať ich o pomoc pri príprave večere. Samozrejme, existujú ľudia, ktorí si skutočne užívajú emocionálnu námahu pri hľadaní dokonalého darčeka pre všetkých svojich blízkych a vymýšľaní, kam potom všetky tieto darčeky uložiť. Ale existuje veľa rodičov, ktorí by s radosťou preskočili celý problém, a možno medzi nich patríte aj vy. Vynechanie nákupu hmotných darčekov vám a vašej rodine nielenže umožní sústrediť sa viac na daný sviatok, môže tiež výrazne znížiť finančný stres. Deti si možno nepamätajú hračky, ktoré dostávajú, ale bez ohľadu na vek si budú pamätať, ako sa cítili počas narodenín, Vianoc alebo iných sviatkov.

Často dávame darčeky, aby sme znovu potvrdili alebo nadviazali naše spojenie s ostatnými, čo znamená, že sú odrazom darcu aj prijímajúceho, ako aj ich jedinečného vzťahu. Obdarovanie niekoho, na kom nám záleží, nám umožňuje vyjadriť svoje pocity a ich uznanie. 

 

Ako osláviť sviatky bez darčekov

Ak sa tento rok rozhodnete osláviť sviatky bez hmotných darčekov (alebo aspoň s menším množstvom), uistite sa, že ste svoje deti na to vopred vhodne pripravili. To môže byť ťažké pre deti, ktoré sú už zvyknuté dostávať cez sviatky veľa darčekov, takže si nezabudnite overiť, aká môže byť táto zmena náročná, a uistite sa, že urobíte deň dôležitým a výnimočným inými spôsobmi. Môžete vytvoriť nové tradície, ktoré posilnia hodnoty, ktoré vo svojich deťoch skutočne chcete.

 

Vykonajte spoločnú aktivitu ako rodina

V deň sviatku (alebo pred ním) môžete spoločne piecť, chodiť na túry alebo na prechádzky, hrať spoločenské hry, skladať puzzle, čokoľvek! Hlavne to robte spolu.

 

Staňte sa dobrovoľníkmi spolu ako rodina

Sviatočné obdobie je tiež tradične obdobím, kedy sa rodiny snažia niečo vrátiť rôznym komunitám. Diskutujte so svojimi deťmi o príčinách a problémoch, ktoré sú ich srdcu blízke, a nájdite spôsoby, ako sa môžete ako rodina zapojiť do dobrovoľníctva a pomoci druhým. Možno sa to vašej rodine zapáči natoľko, že dobrovoľníctvo zaradíte do svojho života aj pravidelnejšie ako len cez sviatky.

 

Filmový maratón

Zažite svoj vlastný tematický filmový maratón. Nech už je dôvod akýkoľvek, zabaľte sa do prikrývok, vezmite si obľúbené občerstvenie a užívajte si celý deň.

 

Vyrobte si darčeky

Ak znie sviatok bez darčekov príliš smutne, zvážte radšej výmenu za vlastnoručne vyrobené darčeky. Vaše deti môžu piecť sušienky, vyrábať ozdoby alebo si navzájom nakresliť obrázok.

 

Zamerajte sa na zážitky

Aj keď to odborníci opakovane pripomínajú, zdá sa, že stále zabúdame: Veci prichádzajú a odchádzajú, ale zážitky zostávajú v našich spomienkachChoďte spolu kempovať alebo si vyberte voľno a urobte si cenovo výhodný výlet.

 

Pravidlo štyroch darov

Namiesto toho, aby ste kupovali každú položku na zozname želaní vašich detí, držte sa týchto štyroch: niečo, čo chce, niečo, čo potrebuje, niečo, čo nosí, a niečo, čo číta. 

 

Byť štedrý je úžasná vec. Ľudia zažívajú reálne zlepšenie nálady pri dávaní darčekov. V skutočnosti ľudia, ktorí dávajú veľkoryso, sú šťastnejší, zdravší a majú lepšie manželstvá ako tí, ktorí sú mrzutí a nevedia sa deliť. Ale ako pri všetkých pozitívnych veciach v živote, veľkorysosť môžete zájsť príliš ďaleko. Ak zistíte, že často poskytujete väčšie a drahšie darčeky, ako dostávate, môže to byť opačný efekt, než by ste dúfali. Štúdie ukazujú, že ľudia majú tendenciu neznášať nadmerných darcov rovnako ako ľudia, ktorí sú príliš sebeckí. Je to preto, že sa cítia zle, keď uvažujú o nepomere medzi tým, čo ste im dali, a tým, čo vám dali – čo ďaleko prevyšuje ich ocenenie za dar. Je to upokojujúco jasné. Aj keď je túžba preháňať s rozdávaním darčekov pochopiteľná, najlepší spôsob, ako urobiť radosť svojim blízkym, je zaobstarať im jeden premyslený darček za rozumnú cenu. Ako každý rodič vie, jeden super zmysluplný darček od srdca prežije desať nezmyselných. A ako vždy, nikdy nemôžete pokaziť najväčší dar zo všetkých – váš čas!

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku