Ako si vybrať opatrovateľku pre svoje deti?

Ako si vybrať opatrovateľku pre svoje deti? Klaďte si otázky skôr, ako niekoho oslovíte.
Ako si vybrať opatrovateľku pre svoje deti? Klaďte si otázky skôr, ako niekoho oslovíte. / Foto: Shutterstock

Občas sa rodina dostane do situácie, že nie je možné, aby boli rodičia naplno prítomní pri výchove detí. Nedovoľujú im to pracovné povinnosti či iné okolnosti. Vtedy je dobré siahnuť po opatrovateľke. Ako si však vybrať a s pokojom zveriť svoje deti cudziemu človeku?

 

Nájsť si opatrovateľku, ktorá sa bude starať o vaše deti, nie je ľahká úloha. Potrebujete opatrovateľku, ktorá vyhovuje nielen vášmu rozpočtu a harmonogramu, ale aj takej, ktorá je v súlade s jedinečnou osobnosťou vašej rodiny. Hľadanie sa môže zdať monumentálne, avšak nájsť tú správnu opatrovateľku si vyžaduje trochu práce. Dostupné opatrovateľky možno nájsť prostredníctvom odporúčaní, online služieb alebo agentúr. Keď hľadáte opatrovateľku, je dôležité mať jasno v tom, čo od opatrovateľky potrebujete a chcete. Keď si určíte, aké sú vaše nároky, od osobnosti cez hodiny až po filozofiu starostlivosti o deti, ste na dobrej ceste k nájdeniu dokonalej zhody.

 

Ďalej by ste mali zvážiť:

  • či potrebujete opatrovateľku počas pracovného týždňa, cez víkendy alebo večer,
  • ako stabilný je váš pracovný čas (napríklad pracujete s premenlivým pracovným časom)?
  • Komu by takýto čas mohol vyhovovať – bude vhodný pre vysokoškolákov, alebo sú vaše nároky vhodné skôr pre pracujúceho človeka, ktorý si potrebuje privyrobiť?
  • Aké budú povinnosti opatrovateľky – napríklad, očakávate, že sa opatrovateľka zameria na starostlivosť o vaše deti v domácnosti, alebo bude robiť veci, ako je vozenie detí na aktivity, varenie a upratovanie pre vašu rodinu?
  • Kde bude opatrovateľka bývať – bude opatrovateľka bývať napríklad vo vašom dome, alebo zostane len vtedy, keď budete potrebovať nočnú starostlivosť?

 

Zistite, čo potrebujete predtým, ako nájdete opatrovateľku

Prvým krokom k nájdeniu opatrovateľky je vedieť, čo hľadáte v domácej opatrovateľke. Okrem toho, že poznáte hodiny, ktoré potrebujete mať na starosti, a základné úlohy starostlivosti o deti, aké sú kvalifikácie, vzdelanie a skúsenosti, ktoré chcete aby mala? Aká osobnosť by to mala, s akým štýlom výchovy? Ako chcete, aby pristupovala k disciplíne? Ako vyzerá vaša ideálna opatrovateľka? Čo všetko musí mať? Aký je váš rozpočet? Poznajte rozsah, ktorý môžete ponúknuť ako hodinovú sadzbu.

 

Skontrolujte referencie opatrovateľky

Pred vytvorením pracovnej ponuky si skontrolujte referencie kandidáta. Nemali by byť členmi rodiny. Opatrovanie ich neterí a synovcov je úplne iné ako zastávanie pozície profesionálnej opatrovateľky. Referencie by mohli byť minulí rodinní zamestnávatelia, detské jasle alebo školy, kde pracovali a starali sa o deti. Opýtajte sa na silné a slabé stránky svojho kandidáta, spoľahlivosť a ako zvládal určité situácie. Informujte sa, ako dlho boli zamestnaní a prečo odišli z rodiny/školy/dennej starostlivosti.

 

Skontrolujte profily opatrovateliek na sociálnych sieťach

Pozrite si verejne prístupnú „digitálnu stopu“ budúcej opatrovateľky. To by zahŕňalo stránky sociálnych médií ako napríklad Facebook, Twitter, či Instagram. Môžu vám poskytnúť informácie užitočné pri určovaní vhodnosti pre vašu prácu.

 

Zorganizujte skúšobný deň

Možno neexistuje lepší sudca opatrovateľky ako to, ako sa správa počas skúšobného dňa. Uvidíte ich v akcii, vystupovať pod tlakom, reagovať na pokyny a pracovať ako tím. Prvý pohovor s budúcou opatrovateľkou je lepšie mať na neutrálnom mieste a druhý pohovor s deťmi u vás doma. Druhý pohovor u vás doma vám umožní vidieť, ako reaguje na vaše deti a ako reagujú na ňu.

 

Otázky, ktoré vám pomôžu nájsť opatrovateľku, ktorá je vhodná pre vašu rodinu. Nie všetky sa budú vzťahovať na vašu situáciu, ale poskytnú vám dobrý východiskový bod.

 

  1. Otázky o skúsenostiach a školeniach
    Ako dlho ste opatrovateľkou? Koľko rokov mali ostatné deti, o ktoré ste sa starali? Ktorú vekovú kategóriu detí máte najradšej a prečo? Máte kurz prvej pomoci? Čo by ste robili, keby moje dieťa ochorelo? Hovoríte aj inými jazykmi?
     
  2. Otázky o filozofii a prístupe
    Prečo pracujete ako opatrovateľka? Čo máte najradšej na tejto práci? Čo považujete za najnáročnejšie na práci opatrovateľky? Prečo si hľadáte novú pozíciu? Popíšte svoju ideálnu rodinu/zamestnávateľa. Aká je vaša filozofia výchovy detí? Čo na vás majú deti najradšej? Ako disciplinujete deti? Môžete mi uviesť príklad predchádzajúceho problému s disciplínou a ako ste ho riešili? Ako utešujete deti? Ako sa vyrovnávate s problémami v správaní? Ako zvládate záchvaty hnevu? Ako sa správate k deťom so špeciálnymi potrebami? Aké sú niektoré pravidlá, ktoré ste dodržiavali v iných domácnostiach a ktoré podľa vás fungovali dobre? Ktoré pravidlá vám nefungujú? Bolo by pre vás ťažké dodržiavať stratégie našej rodiny na disciplinovanie a utešovanie nášho dieťaťa, ak je iné ako vaše? Aký je váš názor na čas strávený pred obrazovkou? Máte skúsenosti s deťmi s diétnymi obmedzeniami alebo alergiami? Ako by vyzeral váš bežný deň s mojím dieťaťom? Aké sú vaše obľúbené aktivity s dieťaťom? Ak pracujem z domu, čo by ste urobili, aby ste moje dieťa šťastne zamestnali bez toho, aby ste ma do toho zapájali? Ste ochotní robiť ľahké práce, ako je pranie a riad, kým naše dieťa drieme?
     
  3. Otázky ohľadom logistiky a platu
    Aké sú vaše platové očakávania? Hľadáte možnosť bývania? Ak nie, kde bývate a ako by ste sa dostali do práce? Priniesli by ste si vlastné jedlo alebo by ste očakávali, že bude jedlo zabezpečené? Máte funkčné auto s vhodnými bezpečnostnými pásmi a priestorom pre autosedačky? Poznáte cestu v okolí? Je vaše poistenie auta aktuálne? Mali ste niekedy dopravnú nehodu? Fajčíte? Máte nejaké osobné povinnosti alebo zdravotné problémy, ktoré by mohli narušiť pravidelný pracovný režim? Kedy by ste mohli začať pracovať? Boli by ste niekedy k dispozícii pracovať večer alebo cez víkendy? Boli by ste schopná cestovať s našou rodinou cez víkendy alebo prázdniny? Kedy si plánujete vziať dovolenku?

 

Nájdenie skvelej opatrovateľky vám môže pomôcť vychovať šťastné a zdravé deti, ale výhody idú nad rámec toho. S trochou rodičovskej podpory môžete zažiť lepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom: môžete sa sústrediť na jednu oblasť bez toho, aby ste sa cítili vystresovaní a vinní z tej druhej. Tieto pozitívne účinky sa šíria aj navonok. Šťastné a zdravé deti tvoria šťastných a zdravých rodičov, čo môže mať pozitívny vplyv na ich komunitu a spoločnosť ako takú.

Zdieľať na facebooku