Ako žiť plnohodnotný život? Prežívajte to, na čom skutočne záleží

  Foto: Bigstock

Niektorí ľudia celý život len prežívajú a nikdy nie sú spokojní. Ako žiť plnohodnotný život?

 

Žiť život naplno znamená pochopiť, čo vás robí šťastnými, na čom skutočne záleží a čo chcete dosiahnuť. Keď sa ocitnete pohltení prácou alebo sa cítite osamelí bez človeka, ktorého milujete, pravdepodobne si pomyslíte, že by ste mohli žiť svoj život lepšie. Hoci ľahko môžete nadobudnúť pocit, že nemáte kontrolu nad svojou existenciou, je to presne naopak. Len vy sa môžete rozhodnúť, ako žiť svoj život a ako ho žiť naplno. Život v ľútosti nie je žiadny život. Iste, všetci ľutujeme chyby, ktoré sme urobili a stratené príležitosti, ale ak sa každý deň vedome rozhodneme minimalizovať tieto výčitky, budeme viesť šťastnejší a plnohodnotnejší život. Možno ste zavalení mnohými každodennými povinnosťami. Možno máte pocit, že nemáte dostatok času a energie. Je bežnou mylnou predstavou, že musíte obetovať určité časti svojho plného života, aby ste naplnili ostatné – od práce, cez zdravie až po vzťahy. Realita je taká, že rôzne aspekty vášho života sú vzájomne prepojené a vzájomne závislé. Jednotlivé oblasti sa navzájom ovplyvňujú, napríklad zlý rodinný život môže pokaziť vašu kariéru a zlý zdravotný stav môže pokaziť takmer všetko. Tajomstvom je nielen vyvážiť všetky oblasti svojho života, ale aj v nich vyniknúť. Ľudia sú tak posadnutí tým, čo nemajú, že si nikdy nedovolia uspokojiť sa s tým, čo v živote majú. Neustále myslenie na to, že chcem stále viac a viac, zničí všetky vaše šance na prijatie. Prijmite a sledujte, ako vaša hladina stresu klesá.

 

Čo je plnohodnotný život?

Ak by ste sa opýtali milióna ľudí, , čo znamená žiť život naplno, s veľkou pravdepodobnosťou by ste dostali milión rôznych odpovedí. Pre niektorých to môže zahŕňať cestovanie, pre iných to môže znamenať založenie rodiny či vybudovanie kariéry. Medzi nimi je však spoločné to, že každá predstava zahŕňa hľadanie zmyslu alebo účelu v tom, čo človek robí alebo ako trávi čas, ktorý je pre jednotlivca vzrušujúci alebo napĺňajúci. Ak nežijete svoj život naplno, potom sa vo všeobecnosti cítite nespokojne s nedostatkom zmyslu, ktorý dostávate z každodenného života. Možno nenachádzate uspokojenie vo svojej práci. Možno vás nudí miesto, kde žijete. Možno ste nenašli žiadne koníčky, ktoré by vás nadchli. Možno dokonca väčšinu dní pozeráte televíziu, len aby sme si krátili čas. Nech už je vaša konkrétna situácia akákoľvek, váš život sa môže zdať nudný, neuspokojivý. Početné štúdie ukázali, že zmysel života, radosť a spokojnosť v živote prispievajú k väčšej pohode. Zmysel v živote súvisí aj s väčšími pocitmi lásky a radosti a nižším strachom, hnevom či smútkom. 

 

Ako žiť život naplno

Ak chcete žiť plnohodnotný život, existuje šesť aspektov života, o ktoré sa musíte postarať. Zanedbanie niektorého z nich budete neskôr len ľutovať. Patria sem: fyzické zdravie, rodina a vzťahy, práca a kariéra, financie a spokojnosť s peniazmi, duchovné zdravie, psychické zdravie. Tieto oblasti života je potrebné vyvážiť a naplniť, aby ste mohli prirodzene a optimálne fungovať. Ľudia, ktorí sa na verejnosti usmievajú, si prešli každým kúskom rovnako ako ľudia, ktorí plačú, mračia sa a kričia. Jednoducho našli odvahu a silu usmiať sa cez to a užívať si život tým najlepším možným spôsobom. Okrem naplnenia a vyváženia spomenutých aspektov života je dôležité:

 

  1. Rozhodnúť sa, čo je pre vás dôležité - či už sa staráte o svoje deti, tvrdo pracujete na svojej kariére alebo pečiete vynikajúce torty, musíte sa rozhodnúť, ako budete tráviť čas. Vaši rodičia, priatelia a spoločnosť vo všeobecnosti majú svoj názor, ale na konci dňa ste jedinou osobou, ktorá vie, čo je pre vás najlepšie. Preto je dôležité robiť to, čo vás robí šťastnými, a všetko ostatné do seba zapadne. Nemusí to znamenať dosiahnuť dokonalú kariéru, môžete robiť to, čo máte radi, tým, že sa budete venovať koníčkom alebo dobrovoľníckej práci.
     
  2. Riskovať viac - ak nikdy nebudete riskovať, nikdy sa v živote nikam nedostanete a určite sa nenaučíte žiť život naplno. Zostať vo svojej zóne pohodlia je najrýchlejší spôsob, ako sa stať nespokojným. Aj keď to môže byť nepríjemné, riskovanie môže byť také jednoduché, ako napríklad povedať áno na rande na slepo či kúpiť si letenky do nového mesta. Keď sa ľudia obzerajú späť na svoje životy, väčšinou ľutujú príležitosti, ktoré nevyužili viac ako tie, ktoré urobili, takže nájdite niečo nové, čo by ste mohli vyskúšať dnes, a stanovte si ciele nad rámec toho, čo momentálne považujete za možné.
     
  3. Odstrániť nenávisť zo svojho srdca - život je príliš krátky na život v nenávisti. Aj toto si vyžaduje disciplínu. Nenávisť vás pohltí, vyčerpá a odvedie pozornosť od pozitívnych stránok vášho života. Odložte svoje ego, nahraďte ho pokorou a odpustite.
     
  4. Snažiť sa byť každý deň lepšou verziou samého seba - sebazdokonaľovanie môže pochádzať z rôznych aspektov a môže sa meniť od veľkých po malé kroky. Rozhodli ste sa počas pandémie získať novú zručnosť? To je už začiatok zlepšovania seba samého. Alebo ste sa možno rozhodli, že budete zdravší pravidelným cvičením a sledovaním toho, čo jete. Môže to dokonca začať niečím tak jednoduchým, ako je rozhodnutie byť každý deň láskavejší.
     
  5. Nerobiť kompromisy vo svojich hodnotách - ak sa vám niečo nezdá, nerobte to. Nerobte kompromisy vo svojom vnútornom etickom kódexe, pretože tak sa budete cítiť prázdni a plní ľútosti. Dôverujte svojim inštinktom a robte všetko, čo chcete, pokiaľ sa dokážete pozrieť do zrkadla s uznaním a láskou.

 

Naučiť sa žiť naplno je veľkým krokom k objaveniu cesty, ktorá vás dovedie k vášmu najväčšiemu pocitu šťastia a úspechu. Všetci potrebujeme chvíle na oddych a vychutnanie si pocitu spokojnosti, ale ak zostanete na jednom mieste príliš dlho, budete cítiť nedostatok v živote. Zistite, vďaka čomu má váš život zmysel a choďte si za tým. 

Zdieľať na facebooku