Zdravé spôsoby, ako zvládnuť stres z dojčenia

Dojčenie môže byť radostné, ale aj problematické a dôvodom stresu čerstvej mamičky.
Dojčenie môže byť radostné, ale aj problematické a dôvodom stresu čerstvej mamičky. / Foto: Bigstock

Dojčenie môže byť úžasným zážitkom pre vás aj pre vaše dieťa, poskytuje výživu a príležitosť na spojenie. Hoci je to prirodzená súčasť procesu, pre niektorých novorodencov a mamičky to nie je vždy jednoduché. Výhody dojčenia sú, samozrejme, dobre známe a siahajú od prevencie detskej obezity až po zníženie rizika infekcie, alergií. Buďte si istí, že s trochou trpezlivosti, rozumným plánovaním a pevným rozhodnutím máte väčšiu šancu na úspech dojčiť bez výrazného stresu. Keď ste v strese, vaše telo uvoľňuje adrenalín. Adrenalín inhibuje oxytocín, ktorý je nevyhnutný na to, aby vaše mlieko „kleslo“. Týmto spôsobom môže stres znížiť množstvo a ovplyvniť kvalitu materského mlieka. 

 

Čo spôsobuje stres z dojčenia?

Rodičovstvo je čas, keď sú všetky skúsenosti nové. Dostávame veľa informácií, hlavne aj veľa protichodných, a rád. Zdá sa, že je tu tlak, aby bolo všetko vždy „správne“, aby bolo dieťa zdravé. Pridajte k tomu fakt, že čerstvé matky sú zvyčajne nevyspaté, vyčerpané a ťažko sa sústredia, a je veľmi pochopiteľné, že úzkosť a stres sú na mieste. Pri dojčení nie je také ľahké presne zistiť, koľko mlieka dieťa skonzumovalo. Môžete pochybovať o vašej schopnosti dostatočne nakŕmiť dieťa, najmä ak zdravotnícky personál následne spochybňuje prírastok hmotnosti dieťaťa. Obavy z dojčenia alebo vnímaný nedostatok podpory môžu zvýšiť stres. Novorodenci neprespia celú noc, budia sa častejšie, to zároveň môže viesť k narušeniu spánku rodičov. Pocit únavy môže mať za následok vyššiu úroveň stresu a úzkosti. Existuje mnoho ďalších dôvodov, prečo sa ženy pri dojčení cítia vystresované: popôrodná trauma, bolesť spôsobená dojčením, problémy s dojčením, ako sa žena vyrovnáva so zmenami svojho tela, tlak očakávaní iných ľudí alebo ich vlastných, že chcú byť „dokonalou matkou“, vonkajšie faktory, ako sú vzťahy či finančné starosti. Pocit stresu je normálny. Ak však dlhodobo zažívate veľa stresu, môže to zhoršiť zdravotné problémy. Na každodenný stres sa môžete pripraviť identifikáciou spúšťačov a učením sa, ako používať stratégie zvládania. Keď viete, proti čomu stojíte, môže byť jednoduchšie obmedziť stres na minimum a zabrániť tomu, aby vám prekážal vo veciach, ktoré robíte každý deň, ako je napríklad dojčenie. Stres môže ovplyvniť dojčenie niekoľkými spôsobmi. Vysoká úroveň stresu môže viesť k ťažkostiam so spúšťacím reflexom a môže znížiť prísun materského mlieka. Na druhej strane, dojčenie môže pomôcť znížiť úroveň stresu. Hormóny, ktoré vaše telo uvoľňuje, keď dojčíte, môžu podporovať relaxáciu a pocity lásky a spojenia.

 

Ako znížiť stres, keď dojčíte

Stresu sa síce nevyhnete úplne, ale môžete sa naučiť, ako sa s ním vysporiadať zdravým spôsobom. Ak budete mať pripravené svoje zvládacie zručnosti, môže vám to pomôcť znížiť stres a zabrániť tomu, aby vám bránil v úspešnom dojčení. 

 

Životný štýl

Začnite tým, že sa o seba budete starať. Snažte sa jesť výživné jedlá a doprajte si dostatok spánku. Aj keď to môže byť ťažké, keď ste čerstvým rodičom, môže to zmeniť spôsob zvládania stresu. Cvičenie tiež môže zmierniť stres. Nezabudnite vyživovať svoju myseľ aj telo. Vytvorenie každodennej meditačnej rutiny vám môže pomôcť cítiť sa uvoľnenejšie a podporiť uvoľňovanie oxytocínu, aby ste zvýšili pocit pohody a pokoja.

 

Dychové cvičenia

Dýchanie je známa technika zvládania stresu a úzkosti. Ak sa cítite obzvlášť vystresovaní, môže vám pomôcť, ak sa pomaly a zhlboka nadýchnete. Skúste sa sústrediť na nádych a výdych, zhlboka dýchajte, aby ste sa upokojili a uvoľnili.

 

Počas dojčenia sa zamestnajte

Rozptýľte svoju myseľ a zamestnajte sa počas dojčenia pozeraním filmu, čítaním knihy, počúvaním hudby, písaním nákupného zoznamu alebo telefonovaním priateľom či rodine, s ktorými ste sa nejaký čas nerozprávali.

 

Kontakt koža na kožu

Je veľmi dôležité venovať čas kontaktu koža na kožu s vaším dieťaťom. Všetci milujeme príjemné maznanie a je to krásny spôsob, ako znížiť stres a upokojiť vás a vaše dieťa počas dojčenia. 

 

Nebojte sa prestať dojčiť

Nie pre každého je cesta dojčenia jednoduchá a nie je vôbec hanba zastaviť sa, ak sa vám zdajú veci príliš náročné alebo pociťujete stres. Mnohé ženy sa cítia vinné, keď prestanú dojčiť. Zbavte sa pocitu viny a vedzte, že je dôležité robiť to, čo považujete za vhodné a počúvať svoje telo.

 

Prestaňte googliť

Je tu miesto pre vyhľadávanie na internete, ale môžete sa zblázniť aj z protichodných, nepresných a katastrofických rád. Choďte na spoľahlivé zdroje a akonáhle nájdete odpoveď, prestaňte ďalej vyhľadávať. Len začnete o sebe pochybovať a budete sa sústrediť skôr na znepokojujúce myšlienky ako na riešenia.

 

Poraďte sa s odborníkom

Či už ide o priateľa, manžela alebo člena rodiny, pôrodnú asistentku alebo psychológa, zdieľanie svojich pocitov a rozhovor s niekým vám môže pomôcť cítiť sa lepšie a pomôcť znížiť stres. Porozprávajte sa s ľuďmi, inými mamičkami v podobných situáciách, aby ste získali predstavu o tom, čo je normálne. Môže to byť prostredníctvom detských skupín, liniek pomoci, skupín na Facebooku. 

 

Dojčenie môže byť náročná a stresujúca situácia, najmä pre prvorodičky. Ale ak ste si vedomé najbežnejších stresorov, ktoré môžete zažiť počas dojčenia, môžete byť pripravené ich riešiť. Pamätajte, že vaše rozhodnutie dojčiť je dobré a bude prospešné pre vaše dieťa v mnohých smeroch. Ale ak to nevyjde, je to tiež v poriadku.

Čítajte viac o téme: Dojčenie
Zdieľať na facebooku