Ako zvládnuť pobyt dieťaťa v nemocnici bez traumy?

Pobyt v nemocnici môže byť pre dieťa negatívnou skúsenosťou.
Pobyt v nemocnici môže byť pre dieťa negatívnou skúsenosťou. / Foto: Bigstock

Pobyt v nemocnici môže byť pre dieťa negatívnou skúsenosťou, ktorá môže ovplyvniť aj ďalšie jeho návštevy u lekárov a správanie. Pomôžte preto dieťaťu, aby v tomto čase zažívalo čo najmenší strach a nemalo z nemocničného prostredia traumu.

 

Pre každé dieťa môže byť pobyt v nemocnici desivým zážitkom. Dieťa, ktoré nikdy predtým nebolo v nemocnici, nevie, čo môže očakávať, a dieťa, ktoré už niekedy bolo hospitalizované, môže mať strach na základe predchádzajúcej skúsenosti. Napriek tomu je pobyt dieťaťa v nemocnici niečím, s čím sa rodičia musia vysporiadať a na čo každý rodič zareaguje inak. Keď zistíte, že dieťa bude hospitalizované, môže to vyvolať množstvo pocitov, ako je strach, stres, úzkosť, smútok, hnev, pocit viny či smútok. Nie každý má rovnaké pocity alebo ich má v rovnakom čase. Prvým krokom je uznať čokoľvek, čo cítite, a pokúsiť sa to prijať ako potrebnú vec. To je cesta, ako môžete začať situáciu riešiť spôsobom, ktorý prospeje fyzickému a duševnému zdraviu vás aj vášho dieťaťa.

 

Tipy, ako zvládnuť pobyt dieťaťa v nemocnici

Je mnoho dôvodov, prečo rodičia ani s najmenšími deťmi nemôžu zostať v nemocnici nepretržite. Majú viacero malých detí, o ktoré sa žena musí starať a manžel je pracujúci mimo domova, prípadne má matka závažné ochorenie, kedy je problém vystavovať sa ďalším možným ochoreniam v nemocnici. Dôvody môžu byť rôzne a odlúčenie dieťa môže vnímať ťažko. Preto je dobré uľahčiť mu takýto pobyt čo najviac, aby z neho nemal traumatický zážitok.

 

Buďte pozitívnym vzorom

Bez ohľadu na to, či je pobyt dieťaťa v nemocnici plánovaný alebo neplánovaný, budete jeho vzorom, ako reagovať na situáciu. Ak prejavíte strach a smútok z hospitalizácie, pravdepodobne sa bude cítiť rovnako. Skúste zostať pokojní a pozitívni. Vysvetlite veci úprimne, ale spôsobom, ktorému porozumie, napríklad: „Pôjdeme sa ukázať niektorým lekárom a možno zostaneme v nemocnici, kým sa nebudeš cítiť lepšie.“

 

Buďte s dieťaťom čo najviac

Dieťa, hlavne do 3 rokov, bude pravdepodobne cítiť strach z toho, že nebudete s ním. Buďte fyzicky prítomní v nemocnici tak často, ako vám to vaše zamestnanie a iné rodinné povinnosti či situácia dovolia. Ak je váš čas obmedzený, porozprávajte sa s personálom v nemocnici o tom, kedy je vaša prítomnosť najdôležitejšia. Môže to byť cez noc, keď dieťa pociťuje najväčšiu bolesť, alebo ráno, keď lekári robia obhliadky. Zistite, čo funguje najlepšie, a potom vytvorte plán s rodinou alebo priateľmi, ktorí môžu byť prítomní, keď nie ste k dispozícii.

 

Informujte personál o správaní vášho dieťaťa pri zvládaní situácie

Možno nebudete môcť byť so svojím dieťaťom každú minútu jeho pobytu v nemocnici. Pomôže, ak poviete personálu v nemocnici, čo ho doma zvyčajne upokojuje. Je tiež užitočné podeliť sa o jeho rutinu, aby si mohlo čo najviac zachovať normálnu rutinu. Môžete napríklad povedať ošetrujúcemu personálu, kedy sa zvyčajne zobudí a zaspí. Nemocnice majú svoj vlastný harmonogram, ale často sú pri deťoch flexibilné.

 

Nezabudnite priniesť obľúbené veci z domu

Vezmite omaľovánky, knižky, plyšové zvieratká, prikrývky a iné obľúbené predmety do nemocničnej izby. Dajte ich blízko k posteli, aby boli ľahko dostupné.

 

Zaobchádzajte s dieťaťom tak normálne, ako je to možné

Pokiaľ to jeho stav dovolí, správajte sa k nemu ako v domácom prostredí. Držte sa denného rozvrhu, dodržiavajte rodinné pravidlá, ako len môžete, a zapojte ho do všetkých prebiehajúcich rodinných diskusií. Dieťa môže často pociťovať úzkosť, takže sa snažte zostať v pokoji a buďte čo najužitočnejší. Ak je dieťa v školskom veku a pokiaľ to jeho stav dovolí, prineste mu domáce úlohy do nemocnice.

 

Povzbudzujte ho, aby sa hralo

Takmer všetky detské oddelenia majú herňu, ktorú môžete v určitých hodinách využívať. Toho zbaví nepohodlia a úzkosti, pomôže mu byť trochu aktívnym a zostane v spojení so svojou bežnou rutinou. Je to tiež cenný čas na pozorovanie zmien v správaní vášho dieťaťa, ak je príliš malé na to, aby vám povedalo, ako sa cíti, či sa zapája do svojich pravidelných herných aktivít alebo nie, môže to naznačovať, ako sa cíti.

 

Pomôžte mu zostať v kontakte s jeho priateľmi

Staršie dieťa sa môže v nemocnici cítiť izolovane a osamelo. Pomôžte mu zostať v kontakte s priateľmi cez telefón alebo internet, aby sa cítilo viac prepojené so svojím bežným životom a rutinou.

 

Poskytnite mu rozptýlenie

Pomôžte mu presmerovať jeho myšlienky a pozornosť preč od bolesti na niečo iné, čo je príjemnejšie. Hudba, knihy, filmy, hračky, hry, všetko, čo ho odpúta od bolesti, je užitočné. Čím viac sa musí na nejakú úlohu sústrediť, tým lepšie. Staršiemu dieťaťu môžu pomôcť napríklad krížovky alebo sudoku. Malé dieťa rozptýlite rozprávaním príbehu alebo spievaním jeho obľúbenej piesne.

 

Pripravte ho na to, že zdravotná sestra alebo lekár ho budú pravidelne kontrolovať 

Je pravdepodobné, že každých pár hodín sa zastaví zdravotnícky pracovník, aby dieťa skontroloval. Môžu skontrolovať krvný tlak, alebo urobiť nejaké odbery krvi podľa pokynov lekára. Vysvetlite dieťaťu, že sa to deje, aby ste sa uistili, že sa jeho zdravotný stav zlepšuje a môže ísť čoskoro domov.

 

Je v poriadku cítiť sa vystresovaný, ohromený a dokonca aj vystrašený, keď vaše dieťa potrebuje hospitalizáciu. Existujú však kroky, ktoré môžete podniknúť, aby boli veci pre vás a vaše dieťa lepšie zvládnuteľné a ktoré vám obom pomôžu prežiť toto obdobie. Každé dieťa a rodina, ako aj každá situácia je iná. Ale s trochou premýšľania, plánovania a úsilia môžete minimalizovať traumu a urobiť pobyt vášho dieťaťa v nemocnici čo najpokojnejší a najpohodlnejší.

Zdieľať na facebooku