Súťaženie detí môže mať pre ne výhody, aj keď nie sú víťazmi. Nemusíte chrániť deti pred neúspechom

Niektorí sa domnievajú, že súťaživosť by sme mali z detského sveta odstrániť.
Niektorí sa domnievajú, že súťaživosť by sme mali z detského sveta odstrániť. / Foto: Bigstock

Niektorí sa domnievajú, že súťaživosť by sme mali z detského sveta odstrániť, lebo im spôsobuje zbytočne úzkosti a berie radosť zo života. Prečo to ale so súťažením môže byť aj inak?

 

Ľudia majú odlišné názory na súťaživosť medzi deťmi. Niektorí si myslia, že súťaž je vhodným budovaním charakteru, podporuje sebadôveru, ambície a zdravý vzťah k víťazstvám a prehrám. Iní to vidia ako ničenie psychiky, podnecovanie túžby po víťazstve namiesto spolupráce s rovesníkmi a vytváranie zbytočnej úzkosti. Takmer každý súhlasí s tým, že je dôležité obdivovať a chváliť malé deti vo všetkom ich úsilí a ambíciách, či už ide o prvé kroky, zaväzovanie šnúrok na topánkach, stavanie veže z kociek alebo maľovanie farbičkami. Deti milujú pochvaly a motivuje ich aj nadšené povzbudzovanie a oceňovanie. Konkurencia je ale neodmysliteľne spojená s úspechom takmer vo všetkých sférach, a to nielen v ľudskom svete, ale aj v prírode a živočíšnej ríši. Žijeme v čoraz konkurenčnejšom svete, kde deti súťažia o prijatie do škôl a vysokých škôl a neskôr aj o prácu. Zdá sa, že otázkou nie je, či by deti mali súťažiť, ale ako môžu súťažiť v spôsoboch zlepšovania života a podpory svojho rastu. Faktom je, že istá zdravá súťaživosť môže byť pre deti v skutočnosti prospešná.

 

Výhody súťaženia 

Aj keď radi veríte, že deti nesúťažia, je dôležité poznamenať, že to robia neustále. Či už súťažia o váš čas a pozornosť, alebo sa snažia vyhrať takmer akúkoľvek hru, ktorú hrajú, súťaživosť je prirodzenou súčasťou detstva aj dospievania. Zdravá súťaživosť sa zameriava skôr na zlepšovanie sa. Od vštepovania disciplíny až po povzbudzovanie tímovej práce, existuje mnoho výhod, keď učíte svoje deti dôležitosti zdravej súťaže. 

 

Aké výhody deťom súťaženie ponúka?

 

Naučia sa, že je v poriadku zlyhať

Zdravá súťaživosť neznamená poraziť vždy všetkých ostatných a byť na prvom mieste. V skutočnosti sa deti musia naučiť, že život je plný vzostupov a pádov a že niekedy musíme zlyhať v niečom, čo sme naozaj chceli urobiť. Základom je však nikdy sa nevzdávať a začať odznova, pretože nabudúce sa nám to môže podariť lepšie.

 

Posilňuje ich sebadôveru a sebaúctu

Súťaže predstavujú aj akúsi ukážku psychickej sily, vytrvalosti a statočnosti. Deti, ktoré sa prvýkrát zúčastňujú súťaže, môžu byť nervózne, ale opakované vystavovanie sa takýmto udalostiam môže rozvíjať sebadôveru. Sebavedomie vystupovať medzi náhodným počtom rovesníkov a priateľov je dôležitou schopnosťou. Sebaúcta a vnímaný sebaobraz sa tiež zvyšuje, keď sa deti učia zaujať svoje miesto v súťažnej aréne. Učia sa tiež, ako sa striedať, povzbudzovať ostatných a rozvíjať empatiu.

 

Pomáha im rozvíjať empatiu

Vďaka interakcii s ostatnými sa deti učia zásadným sociálnym zručnostiam, ktoré im pomôžu neskôr v živote. Dá sa rozvíjať empatia, čiže schopnosť zdieľať a porozumieť pocitom inej osoby. Deti vedia, aké to je tvrdo pracovať alebo byť nervózny z hry alebo súťaže, takže keď si uvedomia, že zdieľajú rovnakú situáciu ako ich rovesníci, majú tendenciu byť láskavejšie a súcitnejšie. 

 

Pomáha prekonať strach

Strach je často prekážkou skúšania nových vecí. Prostredníctvom súťaženia sú deti nútené dostať sa mimo svojich komfortných zón a objavovať nové zručnosti. Ak napríklad pociťujú úzkosť z blížiaceho sa testu, nechajte ich prežívať to a nehovorte, že to nič nie je. Dajte im najavo, že je normálne cítiť strach, dôležité je, ako sa cez tieto pocity strachu a úzkosti prenesú.

 

Pomáha im stanovovať ciele a plánovať ich dosiahnutie

Všetky etapy života potrebujú zručnosti na stanovenie cieľov a plánovanie času, aby ste ich dosiahli. Keď deti povzbudíte, aby si stanovili ciele, napríklad ak trénujú na súťaž v hre na flaute, môžu si stanoviť cieľ naučiť sa zahrať inú, ťažšiu skladbu. Keď si na to zvyknú, bude to pre nich prirodzené. Začnú si stanovovať ciele a tiež hľadať spôsoby, ako ich dosiahnuť.

 

Pomáha prekonávať neúspech

Jednou z najväčších chýb, ktoré niektorí rodičia robia je, že chránia svoje deti pred neúspechom. Neúspech nie je zlá vec. Môže to byť nepríjemná skúsenosť, ale je to skvelá príležitosť učiť sa. V skutočnosti učenie sa z neúspechov nielen motivuje deti, aby tvrdšie pracovali a zlepšovali svoju zručnosť, ale tiež im to môže pomôcť stať sa schopnejšími dospelými, ktorí sa nepoložia, keď sa im život skomplikuje a budú pod veľkým tlakom. Deti sa môžu naučiť, ako prehrať, a pritom mať dobrý pocit zo svojho úsilia. Život je plný sklamaní a neúspechov a často to, čo odlišuje úspešných ľudí, je ich schopnosť riskovať, pozbierať sa po neúspechu a skúsiť to znova. Nie je to niečo, čo sa dá naučiť v dospelosti alebo sa naučiť v momente, keď je to potrebné. To si vyžaduje celoživotnú prax. Začína to vežou z kociek, ktorá sa prevrhne, neskôr jazdou na bicykli s častými pádmi, až po učenie čítania v triede, ktoré môže byť nočnou morou. Ak budú rodičia a učitelia povzbudzujúci a trpezliví, deti pravdepodobne prekonajú svoje obavy a strach zo zlyhania, aby mohli čeliť novým zručnostiam a výzvam v rôznych situáciách.

 

Ako rodičia máte moc pomôcť svojim deťom myslieť pozitívne na súťaž a povzbudzovať deti v týchto situáciách. Zdravá súťaživosť pomáha deťom pochopiť, že súťaž nie je len o víťazstvách a prehrách. Namiesto toho, aby ste sa sústredili na víťazstvo, sústreďte sa na to, čo môžu mať vaše deti pod kontrolou, napríklad počet striel na bránu pri futbale. Na konci súťaže je celkový výsledok menej dôležitý ako to, či dosiahnu to, čo si zaumienili, alebo nie. Aj keď je normálne, že deti pociťujú pred veľkou súťažou trochu úzkosti, dôležité je si uvedomiť, že nemali by sa tak obávať, aby to ovplyvnilo iné oblasti ich života. Ak chcete naučiť svoje deti, ako byť súťaživý zdravým spôsobom, hľadajte aktivity, ktoré majú dosiahnuteľné ciele a zároveň podporujú tímovú prácu. A samozrejme hľadajte niečo, čo ich bude baviť a čo ich zabaví, aby v tom aj vydržali.

Zdieľať na facebooku