Cestovanie ako terapia: Ako môže cestovanie pozitívne ovplyvniť naše duševné zdravie?

Cestovanie ako terapia môže pomôcť aj vám.
Cestovanie ako terapia môže pomôcť aj vám. / Foto: Pexels

Výhody rôznych foriem terapií sú všeobecne známe, avšak nové štúdie ukazujú, že terapia cestovaním môže byť ďalším typom intervencie, ktorú možno pridať do zoznamu. 

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) popisuje duševné zdravie ako istý stav pohody, v ktorom si človek uvedomuje svoje schopnosti, dokáže sa vyrovnať s bežnými životnými stresmi, dokáže produktívne pracovať a je schopný prispieť komunite. Je zrejmé, že duševné zdravie je neoddeliteľnou súčasťou plnohodnotného života každého človeka. Cestovanie je taktiež skvelý spôsob, ako si udržať duševnú pohodu a v konečnom dôsledku prispieva k šťastnejšiemu a plnohodnotnejšiemu životu. 

 

Aké účinky má cestovanie na duševné zdravie?

Odbúrava stres

Stres z práce a každodenné požiadavky nás môžu odvrátiť od toho, čo považujeme za skutočne zmysluplné a zaujímavé. Oddýchnuť si od každodenného zhonu je preto nevyhnutné, aby sa naša myseľ uvoľnila a načerpala nové sily.  Cestovanie podporuje šťastie a pomáha zbaviť sa stresových situácií. To vedie podľa výskumu k nižším hladinám kortizolu, vďaka čomu sa budeme cítiť pokojnejšie a spokojnejšie. Podľa štúdie z roku 2013 viac ako 80 % opýtaných zaznamenalo výrazný pokles stresu už po dni alebo dvoch cestovania. 

 

Poskytuje príležitosť vyskúšať nové veci a spoznať nových ľudí

To vám pomôže bojovať s monotónnosťou a podporovať socializáciu. Cestovanie spája ľudí a poskytuje príležitosti na spoznávanie nových a odlišných kultúr, čo môže pomôcť zvýšiť empatiu voči ostatným. Môže tiež pomôcť zlepšiť našu celkovú toleranciu, znížiť predsudky a dokonca znížiť frustráciu.

 

Podporuje mozog a kreativitu

Ponorenie sa do nových kultúr zvyšuje schopnosť našej mysle pohybovať sa medzi rôznymi myšlienkami, myslieť hlbšie a integrovať myšlienky.

 

Pomáha nám znovu objaviť seba samého

Zážitkové cestovanie, najmä do cudzej krajiny, nám môže pomôcť prehodnotiť a znovu objaviť svoj život. Skúmanie nových miest nám tiež môže dať nový začiatok, ak sa zotavujeme z veľkej zmeny vo svojom živote.

 

Cestovanie s blízkymi pomáha naplniť naše potreby lásky a spolupatričnosti

Maslowova hierarchia potrieb identifikuje lásku a spolupatričnosť ako kľúčové psychologické ľudské potreby. Zdieľanie úžasných cestovateľských dobrodružstiev s blízkymi pomáha zlepšiť naše spojenie s nimi a zároveň zintenzívňuje pocity lásky a spolupatričnosti. 

 

Zlepšuje psychickú odolnosť

Ísť niekam a žiť tam, kde sa cítime vzrušene a zároveň vystrašene, nás môže pomôcť psychicky a emocionálne zoceliť. Čeliť ťažkostiam v neznámom prostredí medzi novými ľuďmi nás núti učiť sa a prispôsobovať sa životu, ktorý je mimo našej komfortnej zóny. Vďaka tomu sa stávame flexibilnejšími, trpezlivejšími a emocionálne silnejšími.

 

Znižuje riziko vzniku depresie

Cestovanie môže pomôcť pri depresii tým, že nás dostane zo zabehnutých koľají každodenného života. Výskum publikovaný vo Wisconsin Medical Journal zistil, že z 1 500 žien tie, ktoré si brali dovolenku častejšie, hlásili menej stresu a depresie.

 

Zvyšuje sebavedomie a sebadôveru

Cestovanie nie je vždy bezproblémový relax. Môžeme  sa stratiť, zablúdiť, zápasiť s jazykovými bariérami, to všetko je mimoriadne náročné, ak máme sklony k pocitu skľúčenosti alebo úzkosti. Avšak, keď to všetko zvládneme môžeme sa cítiť istejšie a viac si dôverovať v neznámych situáciách.

 

Podporuje všímavosť a pozornosť

Cestovanie nám pomáha byť pozornejšími. Podporuje uvedomenie zameraného na súčasnosť, čo znamená nezaoberať sa vecami z minulosti alebo pozerať sa do budúcnosti. Ponúka nám prirodzenú podporu všímavosti.

 

Ľudia, ktorí pravidelne cestujú, majú tendenciu mať povznesenejšiu náladu a pohľad na život. Ak nájdete miesto, kam radi chodíte, urobte si z toho pravidelný výlet. Zakaždým, keď sa vrátite, vaša nálada sa zlepší, budete sa cítiť produktívnejší a môžete sa tešiť, že sa opäť vrátite. Cestovanie je výborné pre naše duševné zdravie, pretože podporuje fyzické zdravie, zlepšuje všímavosť a prispieva k osobnému rastu. Tieto výhody môžeme zvýšiť na ďalšej dovolenke znížením stresu, snahou zostať prítomní v danom momente a skutočným zapojením sa do miestnej kultúry. Keď sa váš život a povinnosti stanú príliš zdrvujúce, môže byť fajn na chvíľu odísť. Väčšina ľudí má na mysli obľúbené miesto na cestovanie alebo niekde, kam by chceli ísť. Mnohí si neuvedomujú, že táto činnosť prispieva k šťastnejšiemu a plnohodnotnejšiemu životu a robí viac pre našu myseľ, než že by nám dával oddych. Cestovanie je únikom z nášho každodenného života a prospieva duševnému zdraviu a celkovej nálade. Môže pomôcť tým, že nás upokojí, poskytne nám mentálny reset, zlepší duševnú silu a zvýši kreativitu. Cestovanie je praktický a prospešný spôsob, ako si zlepšiť stav mysle, keď sa cítime vyhorení alebo chceme preskúmať nové oblasti. Výlet si užijete, aj keď pôjdete sami. Choďte niekam, kde sa vám bude páčiť a robte veci, ktoré vás robia šťastnými. Urobte si rodinný výlet, ak vám rodina prináša najväčšiu radosť, ale ísť osamote môže zlepšiť vašu sebadôveru a pomôcť vám pracovať na vašej sebaúcte a sebavedomí.

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku