Ako nadviazať spojenie s novorodencom a vytvoriť zdravú väzbu už od začiatku?

  Foto: Pexels

Príchod dieťaťa na svet zmení v živote rodičov veľa. A prvé mesiace môžu byť náročné, aby sa s dieťaťom zladili a vytvorili si vzťah.

 

Keď novorodenca vložia do náručia rodiča po prvýkrát, dieťa je pripravené začať si vytvárať sociálne vzťahy. Prvý vzťah, ktorý si vytvorí, bude s rodičmi. Niektorým rodičom je ľahké nadviazať kontakt so svojím dieťaťom, zatiaľ čo pre iných je to ťažšie alebo to trvá dlhšie. Spojenie medzi rodičom a novorodencom je dôležitou súčasťou vývinu dieťaťa. Väzba a pripútanie vedú rodiča k tomu, aby vedel vždy reagovať na potreby novorodenca s láskou a starostlivosťou. Novorodenec nevie, čo potrebuje. Musí mu pomáhať rodič alebo opatrovateľ, ktorý pokojne zareaguje na jeho fyzické potreby a poskytne aj dostatok lásky. Často v priebehu niekoľkých hodín po pôrode matky hlásia pocity ohromujúcej lásky a pripútanosti k svojmu dieťaťu. Normálne donosené dieťa je tiež naprogramované tak, aby vstúpilo do väzobného vzťahu. 

 

Prečo je dôležitá zdravá väzba a pripútanosť?

Keď novorodenec dostane od rodiča to, čo potrebuje, ako je úsmev, dotyk alebo maznanie, tak bude mať pocit, že svet je bezpečným miestom na hranie, učenie sa a objavovanie. To položí základ pre rozvoj a pohodu dieťaťa počas celého detstva. Pripútanie tiež pomáha dieťaťu rásť psychicky a fyzicky. Keď opatrovateľ dôsledne reaguje na potreby dojčaťa, rozvíja sa dôverný vzťah a celoživotná väzba. Toto pripravuje pôdu pre rastúce dieťa, aby vstúpilo do zdravých vzťahov s inými ľuďmi počas celého života a aby primerane prežívalo a vyjadrovalo celú škálu emócií. 

Väzbové správania novorodenca je spojené s rečou tela, aby ukázal, kedy sa s opatrovateľom chce spojiť a posilniť puto. Keď budete reagovať na potreby vášho novorodenca, pravdepodobne začnete vidieť správanie alebo signály, ktoré ukazujú, že je k vám pripútaný. Novorodenec môže napríklad usmiať sa alebo nadviazať očný kontakt, vydávať zvuky...

 

Ako sa spojiť s novorodencom

Teplá, jemná náklonnosť dáva novorodencovi pocit bezpečia a buduje puto. Pripútanosť nie je o správaní sa  správnym‘ spôsobom. Skutočne ide o to sledovať dieťa a citlivo reagovať. Puto si môžete vybudovať hlavne prostredníctvom interakcií s novorodencom. 

 

  • Pravidelne sa dotýkajte a maznajte novorodenca. Od narodenia môže cítiť aj ten najjemnejší dotyk. Skúste ho jemne hladkať pri výmene plienky alebo pri kúpaní.
  • Očný kontakt medzi matkou/otcom a ich novorodencom je veľmi dôležitý pri rozvíjaní „pripútanosti“ medzi rodičmi a dieťaťom.
  • Reagujte na plač. Možno nie vždy budete vedieť povedať, prečo váš novorodenec plače. Ale odpovedaním mu dáte vedieť, že ste tam vždy pre neho.
  • Zoznámte sa s druhmi zvukov, ktoré vaše dieťa vydáva a čo tieto zvuky znamenajú. Napríklad zvuk „Som hladný“ môže byť krátky, tichý výkrik...
  • Držte svoje dieťa. Skúste hojdať alebo držať novorodenca pri sebe, koža na koži. Alebo ho noste v nosiči či šatke. 
  • Doprajte mu pocit fyzického bezpečia. Poskytnite dobrú oporu hlavy a krku, keď ho držíte. 
  • Rozprávajte sa s ním tak často, ako môžete, upokojujúcimi tónmi. Môžete hovoriť o tom, čo robíte, alebo rozprávať príbehy. To pomôže vášmu novorodencovi naučiť sa rozpoznávať zvuk vášho hlasu. Bábätká najlepšie reagujú na ľudský hlas a krátko po narodení budú reagovať/obrátiť sa smerom k hlasu svojej matky alebo otca, a nie hlasu cudzieho človeka.
  • Nájdite si čas a užite si pobyt so svojím dieťaťom. Starostlivosť o novorodenca dá zabrať, no je dobré tráviť čas len tým, že ste spolu. Skúste sa napríklad maznať a spievať alebo čítať nahlas.
  • Buďte flexibilní. Väčšina novorodencov nemá presne stanovený režim spánku počas dňa a noci. Najlepšie je reagovať, keď sa chce novorodenec nakŕmiť, zaspať alebo sa hrať .
  • Odstráňte očakávania – nesnažte sa porovnávať seba a svoje dieťa s ostatnými. Ak zistíte, že stránky sociálnych médií vo vás vyvolávajú pocit nedostatočnosti, pravdepodobne je dobré ich prestať používať.
  • Vyskúšajte detskú masáž. Veľa mamičiek zistilo, že to skutočne pomáha pri pripútavaní sa. Masáž podporuje uvoľňovanie hormónu dobrého pocitu oxytocínu v tele a môže vám zdvihnúť náladu. Osobný kontakt s dieťaťom vám pomôže „naladiť“ sa naň.
  • Nechajte svoje dieťa pozerať sa na vašu tvár a pozorovať vás, keď hovoríte – presuňte kočík alebo detskú postieľku tak, aby vás videlo.

 

Bezpečné pripútanie začína starostlivosťou o seba. Novorodenec komunikuje najefektívnejšie, keď je v tichom a bdelom stave, rovnako ako vy. Akokoľvek je to ťažké, je dôležité postarať sa o seba, aby ste si s dieťaťom vybudovali bezpečné puto. Ste najdôležitejšou súčasťou života vášho dieťaťa. Ak sa obávate o svoj vzťah s dieťaťom, požiadajte o pomoc. Získanie pomoci, keď je vaše dieťa malé, môže pre vás oboch znamenať veľkú zmenu. Nemusíte byť vždy dokonalým rodičom, aby ste sa mohli spojiť so svojím dieťaťom. Robte všetko, čo je vo vašich silách, a nebojte sa, ak nie vždy viete, čo vaše dieťa chce. To, čo robí pripútanie skôr bezpečným ako neistým, je kvalita a citlivosť interakcie s vaším dieťaťom a ochota všimnúť si a opraviť zmeškaný signál.

Zdieľať na facebooku