Chýba vám dostatok sebavedomia, aby ste dokázali veci, po ktorých túžite? Takto si ho môžete zvyšovať už dnes

Nedostatok sebavedomia je jedna z vecí, ktorá viacerých ľudí brzdí v napĺňaní svojich snov.
Nedostatok sebavedomia je jedna z vecí, ktorá viacerých ľudí brzdí v napĺňaní svojich snov. / Foto: Pexels

Jedna z vecí, ktorá viacerých ľudí brzdí v napĺňaní svojich snov, je strach zo zlyhania a nedostatok sebavedomia, ktorý je potrebný na prekonanie tohto strachu. 

 

Zdravá úroveň sebavedomia vám môže pomôcť stať sa úspešnejšími vo vašom osobnom a pracovnom živote. Sebavedomie sa dá ľahko zistiť, ale ťažko sa rozvíja. Každý chce byť sebavedomý. Mnohí však nevedia, ako ho začať stavať. Sebavedomí ľudia vítajú nové výzvy, pretože vedia, že sú na túto výzvu primerane pripravení. Sú motivovaní ísť za svojimi cieľmi bez prílišného premýšľania alebo prílišného internalizovania. K veciam v živote pristupujú s istotou. Namiesto toho, aby boli odsudzovaní alebo nepriateľskí voči úspechu iných ľudí, oslavujú druhých a cítia pre nich skutočné šťastie, nie závisť alebo porovnávanie. Možno nie sú vždy pozitívni, ale zachovávajú si rastové myslenie . Keď sa pomýlia, zvyčajne dokážu vidieť humor a je pravdepodobnejšie, že namiesto neistoty alebo hanby reagujú smiechom. Ľudia si môžu byť istí aj v konkrétnych oblastiach svojho života. Niektorí sú si viac istí svojimi športovými schopnosťami ako svojimi kuchárskymi znalosťami. Oblasti, v ktorých sa ľudia cítia sebavedomí, často predstavujú to, čo ich v živote najviac baví. Vyššie sebavedomie môže do vášho života priniesť mnoho výhod, ktoré si možno ani neuvedomujete. Dopady sa dotknú vášho profesionálneho aj osobného života. 

 

Ako začať zvyšovať svoje sebavedomie?

Budovanie sebavedomia si vyžaduje čas a zahŕňa veľa vzostupov a pádov. Existuje však niekoľko spôsobov, ako si zvýšiť sebavedomie prakticky okamžite. Či už vám chýba sebavedomie v jednej konkrétnej oblasti alebo sa snažíte cítiť sebaistotu v čomkoľvek, nasledujúce posilňovače sebavedomia vám môžu pomôcť.

 

1. Upravte sa

Zdá sa to byť samozrejmosť, ale nie všetci si zakladajú na svojom zovňajšku a podľa toho sa i správajú. Pritom je úžasné pozorovať, aký veľký rozdiel vo vašich pocitoch sebavedomia a sebaobrazu môže byť v tom, keď sa upravíte, nalíčite sa, upravíte si vlasy, osprchujte sa, navoniate. Aj vaše okolie vám pri viditeľnej starostlivosti o svoj zovňajšok bude dávať čoraz častejšie pozitívny feedback. 

 

2. Pekne a pohodlne sa oblečte

Ak sa pekne oblečiete, budete sa cítiť lepšie. Budete sa cítiť úspešní a reprezentatívni a pripravení pustiť sa do sveta. Dobre sa obliekať znamená pre každého niečo iné. Nemusí to nevyhnutne znamenať oblečenie za nehorázne peniaze, ale môže to znamenať neformálne oblečenie, ktoré je vkusné, pekne zladené s ďalšími doplnkami a reprezentatívne.

 

3. Obklopte sa pozitívnymi ľuďmi

Ľudia, s ktorými trávite čas, môžu ovplyvniť vaše myšlienky a postoje o vás samých viac, než si uvedomujete. Venujte preto pozornosť tomu, ako sa cítite s ostatnými. Ak sa po stretnutí s konkrétnou osobou cítite zle, možno je čas sa s týmto človekom prestať stretávať. Namiesto toho sa obklopte ľuďmi, ktorí vás majú radi a chcú pre vás to najlepšie. Hľadajte ľudí, ktorí sú pozitívni, radi vám uštedria kompliment a môžu vám pomôcť vybudovať si zdravšie sebavedomie.

 

4. Postavte sa tvárou tvár svojmu strachu

Prestaňte veci odkladať, kým sa nebudete cítiť istejší, napríklad pozvať niekoho na rande alebo požiadať šéfa o povýšenie. Jedným z najlepších spôsobov, ako si v týchto situáciách vybudovať sebavedomie, je postaviť sa svojmu strachu tvárou v tvár. Ak sa bojíte, že sa zahanbíte alebo si myslíte, že to pokazíte, skúste to aj tak. Trochu pochybností o sebe môže dokonca pomôcť zlepšiť výkon. Povedzte si, že je to len experiment a uvidíte, čo sa stane.

 

5. Stanovte si malý cieľ a dosiahnite ho

Ľudia často robia tú chybu, že si stanovujú príliš vysoké ciele, a keď sa im to nepodarí, odradí ich to. Namiesto toho choďte po niečom menšom, o čom viete, že to môžete dosiahnuť, a potom to dosiahnite. Budete z toho mať dobrý pocit. Následne si stanovte ďalší malý cieľ a dosiahnite ho. Čím viac malých cieľov dosiahnete, tým lepšie sa vám to podarí a tým lepšie sa budete cítiť. Čoskoro si stanovíte väčšie (ale stále dosiahnuteľné) ciele a tiež ich dosiahnete.

 

6. Buďte na seba hrdí

Tvrdá práca si zaslúži uznanie. Mali by ste oslavovať svoje najmenšie víťazstvá, ako len chcete. Ak to za vás urobí pohár vína a dobré jedlo, smelo do toho. Keď budete sledovať svoj pokrok, nezabudnite si spomenúť, kde ste začali. Zamyslite sa nad tým, ako by bola vaša stará verzia hrdá na to, kde ste dnes.

 

7. Zamerajte sa na riešenia

Ak sa často zameriavate na problémy, zmeňte svoju pozornosť. Zameranie sa na pozitívne veci a riešenia namiesto problémov je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre svoje sebavedomie.

 

8. Usmievajte sa

Maličkosť, ktorá môže spustiť reťazovú reakciu. Ide o fyziologickú reakciu na pohyb svalov zapojených do úsmevu. Keď sa usmejete, vášmu mozgu to dá signál, že je čas uvoľniť endorfíny a začať sa cítiť dobre.

 

9. Posaďte sa vzpriamene a kráčajte sebaisto

Spôsob, ako sedieť, je otvoriť hruď a držať hlavu vo vodorovnej polohe, aby ste vyzerali a cítili sa vyrovnane a isto. A keď sa postavíte, stojte vzpriamene a kráčajte ako na misii. Ľudia, ktorí sedia vzpriamene a kráčajú sebaisto, sú atraktívnejší a okamžite sa cítia sebavedomejšie. 

 

10. Staňte sa viac asertívnymi a naučte sa povedať nie 

Pre ľudí s nízkym sebavedomím je často ťažké postaviť sa za seba či povedať NIE. To znamená, že sa môžu preťažiť doma alebo v práci, pretože neradi niekomu čokoľvek odmietajú. To však môže zvýšiť stres a ešte ťažšie ho zvládnuť. Rozvíjanie asertivity môže pomôcť zlepšiť vašu sebaúctu. Niekedy to, že sa správate, akoby ste verili v seba, môže skutočne pomôcť zvýšiť sebavedomie.

 

To, ako sa cítite, výrazne ovplyvňuje to, ako žijete a komunikujete s ostatnými. Ak ste si istí sami sebou, máte tendenciu vidieť sa pozitívne a skutočne radi trávite čas s ľuďmi a okolo nich. Vo vzťahu k ostatným sa necítite rozpačito alebo trápne, a to vám umožňuje žiť svoj najúžasnejší a najšťastnejší život.

Čítajte viac o téme: Sebavedomie
Zdieľať na facebooku