7 tipov, ako pomôcť dieťaťu naučiť sa obliekať

Obliekanie je pre nás samozrejmosťou, ale pre dieťa je každý krok novou zručnosťou, ktorú sa treba naučiť, precvičovať a zvládnuť.
Obliekanie je pre nás samozrejmosťou, ale pre dieťa je každý krok novou zručnosťou, ktorú sa treba naučiť, precvičovať a zvládnuť. / Foto: Tatiana Syrikova / Pexels

Obliekanie je pre nás samozrejmosťou, ale pre dieťa je každý krok novou zručnosťou, ktorú sa treba naučiť, precvičovať a zvládnuť. Naučiť sa obliekať a vyzliecť sú celoživotné zručnosti, ktoré začínajú už v detstve. Rozvíja sebavedomie a nezávislosť vášho dieťaťa a dáva mu pocit úspechu. 

 

Aké ďalšie zručnosti môžeme rozvíjať obliekaním? 

  • jemnú motoriku – napríklad zapínaním gombíkov a zipsov,
  • hrubú motoriku – napríklad tak, že sa postavíte na jednu nohu a natiahnete si nohavice,
  • kognitívne zručnosti – napríklad tým, že si zapamätáte, ktoré oblečenie ide ako prvé, a sústredíte sa na splnenie úlohy,
  • jazykové znalosti, slovnú zásobu – napríklad pomenovaním druhov oblečenia, farieb a veľkostí,
  • priestorovú a časovú predstavivosť – napríklad obliekaním sa na určité príležitosti a poveternostné podmienky.

 

Ako začať s obliekaním?

Veľmi malé deti si mnohokrát začínajú uvedomovať oblečenie tým, že si sťahujú zo seba veci, ktoré sa dajú ľahko odstrániť, ako sú napríklad ponožky, topánky či čiapky. Niekedy sa ich pokúšajú obliecť znova. Tu je priestor na to, aby sme sa naučili pomenovať oblečenie, ktoré si dieťa vyzlieklo, a časti telaMôžete začať zapájať svoje staršie dieťa do obliekania tak,  že necháte ho, aby si vybralo oblečenie a pomenovalo ho tak, ako ho oblieka. A keď sa napokon rozhodnete, že je čas popracovať na tejto dôležitej zručnosti, je dôležité začať nejakým ľahkým oblečením ako napríklad: voľné nohavice s elastickým pásom, oblečenie so suchým zipsom alebo veľkými gombíkmi a dierkami, svetre, tričká a spodná bielizeň s obrázkami vpredu, ktoré pomôžu dieťaťu určiť, kde je „vpredu a kde „vzadu“, a v neposlednom rade to najdôležitejšie je oblečenie, v ktorom sa dieťa cíti dobre, aj ľahko a pohodlne sa pohybuje. Obliekanie môže mať viac krokov. Môžete si to rozložiť na menšie kroky – napríklad obliecť si spodnú bielizeň, potom tričko, nohavice, ponožky a topánky. Môžete tiež rozdeliť každý z krokov pri obliekaní v závislosti od zručnosti a veku dieťaťa. Porozprávať sa s dieťaťom o každom kroku mu pomôže vedieť, čo má robiť. V počiatočných štádiách, keď je ešte dieťa veľmi malé pomôžu jednoduché slová alebo frázy ako napríklad „Košeľu na seba“. Keď sa jazyk dieťaťa bude vyvíjať, môžete to povedať zložitejšie ako napríklad „Prestrč ruku cez rukáv“. Dievčatá majú tendenciu sa učiť, ako sa obliekať skôr ako chlapci. Toto je však veľmi všeobecné pravidlo a môže sa veľmi líšiť. Vyzliecť sa pred spaním a pomôcť si obliecť pyžamo je ten správny čas začať cvičiť. Večer môžete mať viac času na to, aby ste svojmu dieťaťu umožnili cvičiť  ako ráno. Keď sa dieťa vie takmer samo obliekať (zvyčajne od 3 rokov), môžete skontrolovať, či rozumie všetkým krokom. Opýtajte sa: „Čo je prvá vec, ktorú si musíš obliecť?“ Ak si dieťa nepamätá, môžete mu pomôcť spomenúť si. Koniec koncov opakovanie je matkou múdrosti. Bez cvičenia sa nedokážeme rozvíjať v žiadnej zručnosti, ktoré sa učíme.

 

Ako môžeme povzbudiť svoje dieťa a ako mu môžeme pomôcť, aby sa samo obliekalo?

1. Začnite zľahka vyzliekaním alebo prestrčením rúk cez rukávy

Vyzliekanie je jednoduchšie ako obliekanie, preto nechajte svoje dieťa, aby sa vyzlieklo na konci dňa a pri kúpaní, aby sa mohlo začať cítiť pohodlne s tým, ako to funguje. Ďalším jednoduchým spôsobom, ako začať, je jednoducho naučiť sa „naťahovať ruky“ pri obliekaní. Stačí mu prehodiť tričko cez hlavu a požiadať ho, aby si natiahol ruky do rukávov. Naučia sa mechaniku potrebnej práce cez obliekanie, ale aj to, že nezostanú zaseknuté navždy. A ak prepadnú panike zo zaseknutia ruky alebo hlavy, urobte z toho hru, zahrajte sa na nejaké príšery. 

 

2. Urobiť si čas

Doprajte si reálne množstvo času na obliekanie. Ak sa ráno často ponáhľate, skúste s dieťaťom večer predtým vyberať oblečenie. Keď sa ponáhľate, nechajte svoje dieťa robiť jednoduché úlohy a pomôžte mu s náročnými úlohami. Nacvičte si obliekanie, keď sa vy a vaše dieťa neponáhľate a nie ste unavení.

 

3. Naučte dieťa sedieť pri obliekaní čohokoľvek, čo ide na dolnú časť tela

Ponožky, spodná bielizeň, nohavice, to všetko sa ľahšie oblieka zo sedu namiesto státia. Ľahšie do nich dostane chodidlá a nohy, keď nemusí balansovať. Môže si natiahnuť spodnú bielizeň a nohavice až po kolená, pričom sa ubezpečí, že obe chodidlá sú úplne priechodné, a potom sa postaví a zvyšok vytiahne. Sedenie je tiež dobrý začiatok, keď mu pomáhate porozumieť a rozpoznať predok a zadok. Naučte ho, čo je predná časť a ktorá zadná časť, aby to rozpoznalo na každom kúsku oblečenia.

 

4. Vymyslite si riekanky a pesničky, ktoré mu pomôžu

Napríklad: „Začíname s obliekaním jeden, dva, tri štyri, päť, jedna nôžka, druhá nôžka, do gatiek sa šuchne hneď. Pančuchové nohavičky, ponožky tiež dať si viem, cez ručičky, cez hlavičku biele tielko natiahnem. A na tielko patrí pekná košieľka či blúzočka, gombíky si pozapínam, bude to len chvíľočka. Chlapček si dá nohavice a dievčatko sukničku, obliekanie nie je ťažké, už mám všetko v malíčku. Topánky si zašnurujem, zaviažem aj mašličky. V zime zasa veľmi rýchlo zazipsujem čižmičky. Ešte sveter, teplú bundu a na hlavu čiapku dať. Mami, mami, len sa pozri, ako sa viem obliekať!“

 

5. Výber vhodného oblečenia

Nechajte svoje mladšie dieťa vybrať si z niekoľkých možností, napríklad dvoch nohavíc. Staršie alebo zrelšie dieťa by si mohlo vybrať oblečenie samo. Hovorte o počasí, keď spoločne vyberáte oblečenie. Opýtajte sa svojho ho, či je teplo alebo zima, prší alebo slnečno. Naučte ho rozdiel medzi špinavým a čistým oblečením.

 

6. Dajte mu čas a majte trpezlivosť

Obliekanie nie je pre dieťa nikdy ľahká úloha. Preto by ste nemali strácať trpezlivosť. Je dôležité, aby ste sa vyhli akémukoľvek zhonu. V dňoch učenia si dieťa venuje čas na pochopenie základov. Buďte trpezliví a nikdy nenaliehajte.

 

7. Pochváľte ho

Naučiť sa obliekať určite nie je pre neho úloha zo dňa na deň. Chvála je kľúčom k tomu, aby sa dieťa naučilo veci rýchlejšie. Ak k vám príde v topánkach na nesprávnej nohe alebo v košeli bez zapnutých gombíkov, pomôžte mu to opraviť. Okrem toho ho pochváľte za ich snahu. 

Zdieľať na facebooku