10 životných pravidiel úspešných a šťastných ľudí

  Ilustračná foto: Bigstock

Úspešní a šťastní ľudia majú mnoho zdravých návykov, ktoré si na prvý pohľad možno ani nevšimnete. Sú to drobnosti, ktoré vás možno na prvý pohľad ani nezaujmú, no v konečnom dôsledku robia v našich životoch veľký rozdiel. Vďaka tomu, že zvládajú svoje emócie, myšlienky a správanie, stávajú sa úspešnými. Ak chcete patriť k týmto ľuďom, pozrite sa, čomu sa silní ľudia v živote vyhýbajú a čo naopak v ich živote nesmie chýbať.

 

1) Nestrácajú čas tým, že sa ľutujú

Úspešní a šťastní ľudia sa necítia vinní za okolnosti, ktoré ich postretnú alebo za to, ako sa k nim niekto zachoval. Namiesto toho, prevezmú zodpovednosť za svoj život a nemajú problém pripustiť, že život vždy nie je ani fér, ani spravodlivý.

 

2) Nenechávajú sa ovládať

Nedovoľujú ostatným ľuďom, aby ich ovládali. Nepripúšťajú, aby niekto iní mal moc nad ich náladami alebo neúspechmi. Nehovoria, že sa kvôli svojmu partnerovi alebo šéfovi cítia mizerne. Sú si vedomí, že len oni majú nad svojimi pocitmi moc. Oni sú pánmi svojich emócií a rozhodujú, aký bude ich deň, ich nálada i celý život.

 

3) Neboja sa zmeny

Títo ľudia sa neboja zmeny. Vedia, že zmeny prinášajú mnoho dobrého. Namiesto toho sa z nich tešia a snažia sa v nich nájsť a vyťažiť len to najlepšie. Chápu, že zmena je prirodzená súčasť života a nemožno sa jej vyhnúť. Je zbytočné, nechať si z jej obáv pokaziť náladu. Veria, že sa akejkoľvek zmene dokážu prispôsobiť. A to je pre ich úspech najpodstatnejšie. Nájdu spôsob, ako byť v akejkoľvek situácii šťastný.

 

4) Neplytvajú svojou energiou na veci, ktoré nedokážu ovplyvniť

Títo ľudia sa nezamýšľajú, prečo sa ocitli v nejakej nepriaznivej situácii a umárajú sa v negativite. Namiesto toho okamžite hľadajú riešenia. Sústredia sa na veci, ktoré v tej situácii dokážu meniť. A ak v nejakej situácii nedokážu urobiť nič, jednoducho zmenia svoj postoj.

 

5) Nežijú pre minulosť

Minulosť môže byť krásna, ale nemá zmysel sa k nej vracať. Psychicky silní ľudia vedia, že je dôležité hľadieť dopredu a z minulosti sa poučiť. Títo ľudia pracujú a majú hlavu plnú plánov. Žijú svoje dni na plno.

 

6) Nesnažia sa všetkým zavďačiť

Títo ľudia si uvedomujú, že občas vám život nedovolí byť s každým priateľom a nie je na tom nič zlé. Občas musíte povedať NIE, občas musíte povedať svoj odlišný názor. Nemajú z toho strach. Žijú to, kým skutočne sú. Snažia sa byť k ľuďom okolo seba láskaví a féroví, ale ak sú v ich okolí ľudia, ktorí im ubližujú, nemajú problém sa im vyhnúť, prípadne s nimi o tom hovoriť.

 

7) Neboja sa riskovať

Sú to ľudia, ktorí neboja vziať na svoje ramená riziko. Nerobia to však ľahkovážne. Dlho zvažujú všetky PRE a PROTI, kým sa rozhodnú. Predtým sú si však plne vedomí, čo ich môže v prípade úspechu i neúspechu čakať.

 

8) Nerobia stále tie isté chyby znova a znova

Úspešní ľudia sa učia z minulosti a zo svojich chýb. Plne si tieto chyby uvedomujú a práve preto postupujú k úspechu veľmi rýchlo. Ich rozhodnutia sú stále zrelšie a brilantnejšie.

 

9) Nezávidia iným ľuďom ich úspech

Vedia, že úspech a šťastie nie je koláč, ktorý sa zmenšuje, ak niekto uspeje. Tešia sa z úspechu iných a je to pre nich motivácia, že môžu uspieť tiež. Namiesto negatívnej závisti sa sústredia na tvrdú prácu a rozpoznávanie príležitostí, ktorých sa môžu chopiť oni sami.

 

10) Nevzdávajú sa pri prvom neúspechu

Nikdy nevidia zlyhanie ako niečo konečné. Neúspech je pre nich príležitosťou, urobiť niečo znova a lepšie. Nikdy nie niečím konečným. Zlyhania sú odrazovým mostíkom, ktorý ich vynesie omnoho vyššie, a preto to skúšajú znova a znova až pokiaľ sa im to úplne nepodarí.

Čítajte viac o téme: Motivácia, Šťastie
Zdieľať na facebooku