Drahá vyčerpaná mamička...

  Ilustračná foto: Bigstock

Drahá vyčerpaná mamička,

 

rada by som ti dnes niečo o tebe povedala. Viem ako sa cítiš. Si vyčerpaná a zničená z toho, čo ťa každý deň čaká. Z toho, že sú všetky dni rovnaké. Z toho, že každý deň niekto testuje tvoju trpezlivosť, má veľké očakávania, či sleduje každé tvoje gesto i slovo, ktoré ti v slabej chvíli vyletí z úst. Si unavená z toho, či robíš pre svoje deti toho naozaj dosť, aby jedného dňa nezaostávali.

Chcem ti dnes povedať, že viem, že máš pochybnosti o tom, či to všetko zvládneš. Ale jedno musíš vedieť:

 

Si silnejšia, ako si myslíš!

 

A poviem ti to aj milión krát: Si silnejšia, ako si myslíš!

 

Ty, mamička , v meste, v horách i na dedine. Ty, ktorej stále chýbajú peniaze i ty, ktorá ich míňaš každý deň na úplné nezmysly. Ty, mamička, ktorá pochybuješ, či si mala byť dnes mamou a spomínaš na život predtým...

 

Si silná.

 

Nepočúvaj hlasy, ktoré ti hovoria, že všetko malo byť inak, malo to byť ľahšie, malo to byť zábavnejšie, malo to byť krajšie...

Nepočúvaj hlasy, ktoré ti hovoria, že všetko, čo robíš si aj tak nikto nevšíma. Nikto nevidí, aká si vyčerpaná a mnohokrát ideš na hranice svojich možností. Každý deň je rovnaký a možno v najbližších desaťročiach bude. Nepočúvaj hlasy, ktoré sa pýtajú, či jedno dieťa nebolo naozaj dosť.

 

Všetko je presne také, ako to malo byť.

 

Si pre tvoju rodinu všetkým.Viem, že to tak mnohokrát nevidíš, ale je to tak. Všetko, čo robíš, každá jedna minúta, ktorú obetuješ pre svoju rodinu, má význam. Ver tomu, že na každej jednej pripravenej večeri záleží, na každom tom natretom krajci chleba, na milión krát zaviazaných šnúrkach, umytých ručičkách i opratých ponožkách, ktoré v noci skladáš do skrine. Na tom, ako vždy objímeš deti, keď natiahnu svoje rúčky, pohladíš líčko, či utrieš slzu, keď sa zase raz nedokážu dohodnúť, kto má pravdu alebo keď sa im niečo nedarí. Na každom jednom voňavom koláči, ktorý položíš na stôl či kontrole domácej úlohy, na každej jednej ceste na futbal, povzbudzovaní na zápase či tvojom úsmeve v hľadisku, keď recitujú svoju prvú báseň záleží viac, ako si dokážeš predstaviť. Počúvať príbehy, čo sa stali v škôlke, keď padáš večer od únavy alebo čítať večer rozprávku – to všetko sú veci, čo dokáže robiť iba niekto silný. Tak silný mamička, ako si ty.

 

Mamičky, ktoré ste po celom svete a robíte, všetku tú ťažkú prácu. Tie, čo môžete vašej rodine pripraviť každý deň pokrm, na aký si pomyslíte i tie, ktoré si odtŕhate od úst a bojujete o kúsok chleba a trochu pitnej vody pre každé zo svojich detí...Chcem vám povedať, že ste neuveriteľne silné.

 

Boli ste vybrané stať sa matkami, lebo ste neuveriteľne silné. Toto poslanie nie je pre každého. Iba pre vás. Vaše krehké ramená a láskavá tvár skrývajú silu, ktorú v sebe máte. Občas i samé zabúdate, že ju máte, ale ja vám to pripomeniem aj milión krát. Nezabúdajte na svoju silu, na vaše poslanie.

 

Verím vo vás, pretože nebyť vás, svet by už nikdy nebol taký, aký je dnes.

 

Verím vo vás, lebo ste tak neuveriteľne úžasne nežne silné!

 

Zdieľať na facebooku