3 mýty o vysokoškolskom vzdelaní, ktorým rodičia veria

So sporením na vzdelanie detí by mali začínať rodičia čo najskôr.
So sporením na vzdelanie detí by mali začínať rodičia čo najskôr. / Foto: Unsplash

Čo by ste chceli mať zo svojho dieťaťa, keď vyrastie? Asi každý rodič nad tým občas uvažuje a predstavuje si budúcnosť svojej ratolesti. Pri každodenných starostiach, prebaľovaní, kŕmení a uspávaní len málokto rozmýšľa nad vysokou školou a už vôbec nie nad tým, koľko ho to bude stáť. Pozreli sme sa na mýty, ktorým mnohí rodičia veria, a tak odkladajú sporenie na vzdelanie do budúcnosti.

 

1 | Vysoká škola dnes už nič neznamená

Nemáme síce krištáľovú guľu, ale vysoká škola stále niečo znamená a šikovní vzdelaní ľudia budú žiadaní aj v budúcnosti. V súčasnosti človek s vysokoškolským vzdelaním priemerne zarába v Európe a USA až o 60 - 75 % viac než absolvent so stredoškolským vzdelaním. Podľa dát z OECD, absolventi vysokých škôl s titulom magister alebo doktor zarábajú na Slovensku až o 69 % viac než ľudia so stredoškolským vzdelaním. Absolventi s titulom bakalár približne o 21 % viac, v Európe je tento rozdiel na úrovni 44 %. Vysoká škola teda stále niečo znamená a vzdelanie je aj dnes investíciou do budúcnosti.

 

2 | Vysoká škola je zadarmo

Aj napriek tomu, že za vysoké školy sa na Slovensku neplatí žiadny poplatok, nemôžeme tvrdiť, že vysoká škola je zadarmo. V súčasnosti sa mesačný náklad na vysokoškoláka na Slovensku pohybuje okolo 230 eur. Slovensko je pritom jednou z mála krajín, kde sa za vysokoškolské vzdelanie neplatí žiadne školné. Kým v mnohých európskych krajinách tento model funguje, v Spojených štátoch amerických študentov trápi obrovské zadlženie.

 

Celkový dlh amerických študentov aktuálne dosahuje výšku 1,6 miliardy dolárov. Priemerný absolvent univerzity v USA dlhuje po ukončení až 34 000 dolárov. Vo Veľkej Británii je dlh študenta ešte väčší, a to až 54 000 dolárov. V Nemecku má priemerný absolvent dlh 2000 dolárov a vo Švédsku, v krajine bez poplatkov za školné, je to až 20 000 dolárov. Ak zoberieme priemernú sumu, ktorú rodič zaplatí mesačne na Slovensku za svojho vysokoškoláka, môže ho päťročné štúdium vyjsť až na 14 000 eur. Stať sa môže aj to, že poplatky o niekoľko rokov zavedú aj slovenské verejné univerzity alebo, že dieťa bude mať ambíciu študovať v zahraničí.

 

Politici v Spojených štátoch sa pokúšajú riešiť akútnu krízu zadlženia absolventov. Tí sú často kvôli narastajúcim úrokom neschopní splácať svoje záväzky a ich zadlženosť sa neustále prehlbuje. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sú ochotní prijať ponuky, na ktoré sú prekvalifikovaní alebo sú z úplne iných oblastí. Často kvôli tomu odsúvajú založenie rodiny.

 

Ako to riešiť? Rodičia v tomto smere môžu pomôcť deťom zvládnuť ich budúcnosť aj po finančnej stránke. Kombinácia sporenia a brigád popri škole je ľahšie zvládnuteľná ako študentský úver v budúcnosti.

 

3 | Na sporenie je času dosť

Keď sa začnete zamýšľať nad nákladmi na vysokú školu počas stredoškolského štúdia vášho dieťaťa, bude už dosť neskoro. Sumy, do ktorých sa náklady na školné a život študenta šplhajú, nie sú vôbec nízke. Kde na to vziať? Sporiť môžete začať kedykoľvek. Platí však pravidlo, že čím neskôr začnete, tým vyššiu sumu budete musieť mesačne odkladať a o to menej sa vaše peniaze môžu zhodnotiť.

 

Držať peniaze na bežnom účte tiež nie je ideálne riešenie, nakoľko sa môžu znehodnotiť infláciou. Pri dlhodobom sporení v podielových fondoch svoje peniaze nielen chránite pred infláciou, ale dokonca máte väčšiu šancu zarobiť. Krátkodobé výkyvy na trhoch sa vašich úspor veľmi nedotknú. Ak začnete sporiť vášmu dieťaťu od narodenia, mali by ste si každý mesiac odložiť aspoň 45 eur, aby malo pri nástupe na vysokú školu nachystanú dostatočnú sumu na štúdium u nás doma.

 

Pokiaľ by ste chceli umožniť dieťaťu študovať vysokú školu v Nemecku, budete potrebovať približne 60 tisíc eur. Ak by vám na nasporenie zostávalo 11 rokov, mesačne by ste si museli odkladať približne 383 eur pri 3-percentnom zhodnotení. Na vysokoškolské štúdium v Českej republike by ste potrebovali 20 tisíc. Mesačne by ste si za také isté obdobie museli odkladať 128 eur pri rovnakom zhodnotení. Práve preto, je lepšie na budúcnosť detí myslieť už pri ich narodení.

 

SporenieTB Vzdelanie si môžete nastaviť v ľubovoľnej výške. Vypočítajte si výšku sporenia v investičnej kalkulačke.

 

5 tipov, ako sa dostať k cieľovej sume rýchlejšie:

  1. Každý rok navyšujte sumu vkladu o 2 %
  2. Upravte sumu vkladu podľa vašich aktuálnych možností
  3. Zapojte do sporenia aj rodinu
  4. Spravte mimoriadne vklady
  5. Namiesto tisícov hračiek k sviatkom, požiadajte blízkych o príspevok na vzdelávací fond

 

Náš tip: Tatra banka aktuálne ponúka rodičom možnosť sporiť na vysokoškolské štúdium svojich detí. SporenieTB Vzdelanie poskytuje sporenie formou podielových fondov. Výška vkladov, ako aj výber fondu, je iba na vás.

 


Článok vznikol v spolupráci s Tatra bankou.
Zdieľať na facebooku