Deti jedia počas leta až päťkrát viac cukru, máte to pod kontrolou?

Zmrzliny, nanuky, malinovky, koláče u babky a sladké ovocie, to všetko deťom spôsobuje nadpriemerný príjem cukru počas leta.
Zmrzliny, nanuky, malinovky, koláče u babky a sladké ovocie, to všetko deťom spôsobuje nadpriemerný príjem cukru počas leta. / Zdroj: Bigstock

Leto je nielen časom plným slnka, vody, pozitívnych emócií a nových zážitkov, ale aj časom, kedy sa deti výrazne prejedajú sladkosťami. Prečo si na letné prejedanie dávať pozor a ako nadbytočný cukor deťom ubližuje?

 

Leto je pre deti na príjem cukrov obzvlášť rizikovým obdobím. Doobeda zmrzlina, na obed palacinky s džemom, poobede nanuk a popritom od rána do večera dopĺňajú tekutiny malinovkou či džúsom. Raz sú u babky, potom s rodičmi na dovolenke či v tábore. Režim je voľnejší, všetko je dovolené. Podľa britského prieskumu deti jedia počas letných prázdnin až päťkrát viac cukru ako počas školského roka. Približne jedno z troch európskych detí dnes trpí nadváhou alebo obezitou. Hoci je južná Európa na tom vo všeobecnosti najhoršie, na vzostupe sú aj prípady na Slovensku. Vinníkom mnohých zdravotných problémov už u detí je predovšetkým vysoká konzumácia cukru a vysoko-priemyselne spracovaných potravín.

 

Od obezity až po cukrovku

Zvýšený príjem cukru môže viesť k viacerým zdravotným problémom. Pokazené zuby, nadváha, obezita, cukrovka druhého typu, ale aj nechutenstvo, zápcha či hyperaktivita patria k najčastejším problémom spájaným s nadkonzumáciou cukru.

 

Podľa výskumu z roku 2017 uverejnenom v New England Journal of Medicine bude polovica súčasných amerických detí obézna ešte pred 35. rokom života. Obézne dvojročné dieťa má len 20 % šancu, že vo veku 35 rokov bude zdravé. Podľa prieskumu Svetovej zdravotníckej organizácie z roku 2016 na tom Slovensko nie je oveľa lepšie. Aktuálne je na Slovensku obéznych až 25,6 % dospelých ľudí a v Európe patrí medzi krajiny s najvyššou mierou obezity.

 

Foto: Bigstock

Chuťové preferencie určuje už prvý rok života

Výchova a výživa v rodine ovplyvňuje neskoršie chuťové preferencie dieťaťa. Podľa prieskumu Asociácie amerických pediatrov z roku 2014, ktorý bol publikovaný v časopise Pediatrics, je dokonca prvý rok dieťaťa zásadný pre budúce stravovacie návyky. Batoľatá, ktoré pijú sladené nápoje (vrátane čajov s cukrom či ovocných džúsov) majú až dvojnásobne vyššiu šancu pre rozvoj neskoršej obezity.

Dlhšie dojčenie sa spája s neskoršími pozitívnymi návykmi, ako vyššia konzumácia tekutín, ovocia a zeleniny, ale aj s negatívnymi návykmi, ako je zvýšená konzumácia sladených nápojov a džúsov. Zaujímavosťou je a to, že ročné deti, ktoré jedli ovocie a zeleninu nepravidelne do prvého roku života, mali rovnaké návyky aj o šesť rokov neskôr.

 

Foto: Bigstock

 

Koľko cukru je v poriadku?

Podľa poprednej českej špecialistky na zdravotnú prevenciu a výživu PharmDr. Margit Slimákovej ľudský organizmus cukor zo stravy prijať vôbec nepotrebuje. V rozhovore pre Eduworld.sk sa vyjadrila: „Čisto fyziologicky, potreba cukru v jedálničku je nulová. Cukry nie sú esenciálnou živinou, naše telo si ho dokáže vyrábať samo z bielkovín a tukov.“ Deťom aj dospelým však odporúča jesť množstvo zeleniny, ovocia či kvalitných obilnín, ktoré sacharidy prirodzene obsahujú.

 

Podľa odporúčaní Americkej kardiologickej asociácie by deti od dvoch do osemnástich rokov nemali prijať viac ako 24 gramov cukru za deň, čo je približne 6 lyžičiek cukru.

 

Pre porovnanie:
  • 200 ml ovocného džúsu obsahuje 4 - 6 lyžičiek cukru.
  • detský ochutený tvarohový dezert obsahuje približne 3 lyžičky cukru.
  • 30 g detských cereálií obsahuje približne 10 g cukru, čo sú takmer 2 lyžičky cukru. Deti si ich do misky zvyknú nasypať aj viac.
  • 500 ml zmrzliny obsahuje až 28 lyžičiek cukru.
  • 1 polievková lyžica kečupu obsahuje 1,5 lyžičky cukru.
  • 0,5 l fľaša colového nápoja obsahuje 10,5 lyžičky cukru.

Zdroj: .pbd-online.sk

 

Okrem toho sa cukor nachádza v ovocí (stredne veľký banán obsahuje až 4 lyžičky cukru), v zelenine, obilninách aj mliečnych výrobkoch. Z uvedeného vyplýva, že aj vaše deti s najväčšou pravdepodobnosťou prijímajú nadbytočné množstvo cukru.

 

Nebezpečenstvo odmeňovania sladkosťami

Rodičia, ale aj učitelia často siahnu po sladkosti ako odmene za vynaloženú námahu či dobrú známku. Psychológovia však upozorňujú na nebezpečenstvo tohto zlozvyku. Podľa štúdie Bowling Green State University má odmeňovanie či trestanie jedlom dlhodobý vplyv na výživové návyky. Deti sa už v malom veku učia, že si za ťažkú prácu zaslúžia odmenu v podobe sladkosti či nezdravého jedla. V dospelosti si preto po namáhavom dni radi doprajú čokoládu alebo riešia stresové situácie cukrom.

 

Doktorka Claire Farrow skúma prepojenie našich emócii a vysoko-kalorických nezdravých jedál. V austrálskom magazíne Nine sa na tému odmeňovania cukrom vyjadrila: „Ako rodičia sa často usilujeme chrániť naše deti pred nezdravým jedlom: teda pred jedlami s veľkým obsahom tukov, cukrov a soli. Namiesto toho ich však využívame ako odmenu alebo spôsob, ako utíšiť bolesť alebo upokojiť deti, keď sú mrzuté.” Podľa doktorky Farrow práve takéto správanie vedie k emočnému prejedaniu sa v dospelosti. Naše deti totiž učíme, že jedlo vyrieši emócie, ktoré nevedia spracovať inak.

 

Ako znížiť príjem cukru?

Doktorka Slimáková náhrady cukru neodporúča. Niektoré môžu byť vyslovene škodlivé, iné sa síce tvária zdravo, no od bieleho cukru ich odlišuje len stopové množstvo minerálov. Odborníci preto odporúčajú neustále znižovať množstvo dodávaného cukru. Na začiatok je vhodné rozlúčiť sa so zlozvykmi, ako je odmeňovanie či upokojovanie sladkosťami alebo ustupovanie deťom, ktoré odmietajú normálnu stravu.

 

Presladené cereálie môžete vymeniť za ovsené vločky, oriešky, sušené alebo čerstvé ovocie. Sladené jogurty či termixy za biely jogurt, ktorý môžete dosladiť ovocím. No a sladené nápoje vymeniť za čistú vodu a nesladené čaje. Čo nekúpite, to sa jednoducho jesť nebude. Základom je však ísť deťom príkladom.

Čítajte viac o téme: Stravovanie
Zdieľať na facebooku