To najdôležitejšie, čo môžete svojim deťom dať, je viera v samých seba

  Ilustračné foto: Bigstock

To najdôležitejšie, čo môžete svojim deťom dať, je veriť im viac, ako veria samé sebe.

 

Aké formy viery poznáme?

 

Žiadna viera

Neexistuje. Každý v niečo verí. Niekto v Boha, niekto v seba samého, niekto verí strachu, obavám, chorobe a niekto verí v nádej, radosť, šťastie, zdravie.

VIERA = MAGNET

 

Vierou si priťahujem DOBRÉ veci, situácie, okolnosti, ľudí a vierou si priťahujem aj všetko ZLÉ.

 

Tým, že sa stále sťažujeme na naše deti, hádame sa s nimi, ľutujeme sa, že starostlivosť o dieťa nezvládame a aké je to ťažké, priťahujeme k sebe všetky tieto veci znova a znova. Nemá šancu sa to zlepšiť. Naše slová hovoria o tom, ako sa práve cítime, čo vidíme a tým si spôsobujeme, že naša budúcnosť bude taká, ako o nej rozprávame.

Predstavte si, že naše myšlienky a slová lietajú nad naším životom. Povieme si, že chceme mať dobré deti a vzápätí na to hovoríme svojim deťom „si zlý, tvrdohlavý, neposlušný, neposedný“ a pod. Čo tie myšlienky a slová asi robia? Vylučujú sa! A to jedno dobré slovo, jedna dobrá myšlienka, ktorá bola povedaná, nemá šancu poraziť všetky tie zlé povedané slová. Dobrá myšlienka alebo slovo je oveľa silnejšie, ako to zlé slovo, či myšlienka. Preto vie jedno dobré slovo povedané s vierou poraziť aj dve zlé slová.

Spýtajme sa však každý sám seba na rovinu: Majú naše dobré slová možnosť zvíťaziť? Alebo ich stále ničíme tými nesprávnymi slovami, či myšlienkami?“

Pokiaľ prejdú do viditeľných vecí, okolností, ľudí naše dobré hovorené slová a dobré zmýšľanie o nich, tak to nejakú dobu potrvá. Jednoznačne by  mali  prevládať pozitívne slová nad tými zlými. Potom už stačí iba čakať s vierou, že to  čo hovoríme, sa stane. Čakať však musíme s dobrými slovami a myšlienkami o úspechu, dobre vychovaných deťoch, šťastných deťoch a harmonickej rodine.

Nemôžeme začať hovoriť o dva dni- týždne, že „to nefunguje, je to celé zbytočné, nevidím žiadne zlepšenie na dieťati a ten manžel je stále rovnaký“. Takýmito slovami si stále svoj cieľ, svoju predstavu a to čo chceme odďaľujeme.

Takže, keď viera je magnet, priťahujme si a aktivujme si iba dobré veci - slovami, skutkami, pozitívnym myslením.

 

Malá viera a slabá viera

Je presne o tom, že sa pre niečo nadchneme, sme celí radostní...Ale ak po určitom čase nevidíme zmenu, automaticky začneme POCHYBOVAŤ. Slová ako nemožné, nedokážem používame na dennej báze. „Veď som ti hovorila, že nemôžeš byť tvrdohlavý, ty to asi skutočne nikdy nedokážeš, už som unavená, vzdávam sa, je to ťažké, nechce sa mi...“ Poznáte niečo z toho? Máte to tak aj vy?

 

Pokúste sa to vyjadriť  vhodnejšími výrazmi:

  • tvrdohlavý – cieľavedomý. Už vám potom ani nebude prekážať, že je vaše dieťa cieľavedomé.
  • Ty to nedokážeš - pozri, čo sa ti už podarilo, predtým si to nevedel, zlepšuješ sa, že?
  • Som unavená – pustite si rýchlu pesničku, usmejte sa, 3x sa zhlboka a dlho nadýchnite a bude vám určite lepšie.
  • Nechce sa mi – zvládnem to, pretože viem, že to robím pre dobrú vec. Možno je to teraz ťažšie, ale uvidím ovocie svojej práce, ktoré ma bude tešiť po mnoho rokov.
  • Vzdávam sa – skutočne chcete ostať tam kde ste? Vaše šťastie a šťastie vašej rodiny predsa  zato stojí, či nie?

 

Prichádzajúca viera

To, čo do nás prichádza určuje, čo z nás vyjde.

Počúvame od svojich známych, že sa to nedá, to nefunguje, ty to nedokážeš, pozri sa aké máš deti a podobne? Alebo sa ich spýtame: "Čo sa presne nedá, nefunguje, konkrétne nedokážem, aké mám deti?" Už, keď  im položíme takéto otázky, tak sa väčšina z nich zasekne. Ak aj odpovie, tak môžeme povedať: "Možno to tak vyzerá, ale ja to dokážem, nevzdám sa. Možno to nevidíte, ale moje dieťa sa mení k lepšiemu."

Alebo počúvajte ľudí, ktorí vás motivujú, ktorí vás povzbudia, dajú vám riešenie, pomôžu vám, stoja pri vás a veria vám. Každý má okolo seba takých ľudí, aký je on sám. Stanete sa radostnejším, úspešnejším a budete mať radostnejších, úspešných priateľov. Tí priatelia, ktorí sú skeptickí, pesimistickí sú možno dobrými priateľmi, ale stoja vám za to, aby vás dali „dole“ spolu s nimi? Alebo opačne. Vy ich budete povzbudzovať a pomáhať im.

Dávajme si pozor, čo počúvame, čítame, pozeráme v televízii, na počítači a pod. Pretože pochybnosti nespia a chcú sa vrátiť. Nedajú sa len tak ľahko odbiť. Musíme s nimi bojovať a vyhrávať. Nepustiť pochybnosti do našej mysle, nerozmýšľať o nich a hovoriť iba dobré, povzbudivé slová. Pretože pochybnosti tiež prichádzajú z počutia, ale aj viera prichádza z počutia.

 

Priamoúmerná viera

Zmýšľajme o sebe, deťoch, manželovi, priateľoch a rodine dobre. Naučme sa byť spokojní s tým, čo máme a príde viac. Nespokojnosť plodí zlé myšlienky, slová, žiarlivosť a nenávisť. Spokojnosť a vďačnosť plodí radosť, šťastie, pokoj a dobré slová. Nemusíme mať to, čo majú ostatní. Snívajme a žime svoje sny a svoj život.

 

Viditeľná viera

Neexistuje. Keď niečo vidíš, nemusíš tomu veriť, vidíš to. „Viera je podstatou toho, v čo dúfame, a zdôvodnením toho, čo nevidíme.“ List Židom 11/1.

 

Viera vychádza z presvedčenia.Presvedčenie je vnútorné (som presvedčená vo svojom vnútri, že som dobrá mama, manželka, kamarátka). A na základe tohto presvedčenia hovorím a konám (hovorím: "moje deti ani lepšiu mamu mať nemôžu, pre svojho manžela som povzbudením a podporou" konám: napríklad sa vzdelávam  o výchove detí, o manželstve, o motivácií a to, čo sa naučím aj skutočne robím). Pokiaľ budeme o sebe takto hovoriť a aj konať ako najlepšia mama, či manželka je veľmi vysoký predpoklad, že sa ňou stanete alebo ňou už aj ste.

A keď už cieľ dosiahneme nemusíme veriť, že príde, pretože sa splnil.

Presvedčenie nás vedie k tomu, že začneme robiť kroky,  ktoré nás k cieľu privedú. Ak by sme svojmu presvedčeniu neverili, tak by sme ani nerobili potrebné kroky alebo by sme ich robiť nevydržali.

 

Viera je teraz

Verím, že jedného dňa.... Nie! Ty určuješ, kedy príde ten moment, kedy sa to stane. „Už teraz viem, že sa dejú veci, ktoré ma privedú k cieľu. Už teraz viem, že vychovám deti, ktoré si vedia plniť svoje sny a budú šťastné. Že keď urobím to a to, tak sa mi otvoria dvere ďalej a to ma privedie k cieľu. Viem, že keď začnem dobre rozprávať o deťoch, zmením o nich svoje presvedčenie “. Viera je spojená so skutkami. Bez reálnych krokov, bez reálnej akcie, činu nie je viera. Viera nie je čakanie. Trpezliví však byť musíme. Niečo nie je z ničoho.

 

Veľká viera

Takáto viera sa nevzdáva a veľká viera rozumie moci slov. Keď sa urazíš, keď sa vzdáš, tak prehráš.

 

Už moci slov rozumiete aj vy. Tak sa nevzdajte a VYHRAJTE pre seba, pre svoje deti lepší život. Dá sa to.

 

Naše deti si o sebe myslia to, čo im hovoríme, ako sa k nim správame a ako k nim pristupujeme. Dávajme veľký pozor, ako o svojich deťoch hovoríme, zmýšľame, či už sú v našej blízkosti alebo nie.

 

Na začiatku som povedala, že to najdôležitejšie, čo môžete svojim deťom dať, je veriť im viac, ako si veria ony samé. Je v tom veľká sila, keď povieme dieťaťu, ktoré je nesmelé - „ty si, ale odvážny“ . Keď povieme dieťaťu, ktoré sa učí rozprávať, „ako ti to už ide, snažíš sa pekne rozprávať.“ Dieťaťu, ktoré niečo nakreslí - „umiestnime tvoje kresby tak, aby ich každý videl.“ Úplne iný, lepší a hodnotný scenár vytvárame v detskej hlávke. A dieťa tomu uverí. Uverí, že vie pekne kresliť, že je múdre, že je dobré a  že to niekam dotiahne.

 

Čo si dokáže ľudská myseľ predstaviť
a čomu uveriť, to dokáže aj dosiahnuť.
(Frederike Ryder)

 

Prajem všetkým mamičkám, aby sa nevzdali hneď pri prvom zlyhaní, prvej chybe. Pretože úspech príde. Vytrvajte a dokážete to. Verím vám!

Čítajte viac o téme: Úspech
Zdieľať na facebooku