Pediatrička Elena Prokopová: Ak by sme do škôl pustili deti, ktoré nebudú ani zaočkované, ani testované, bola by to diskriminácia očkovaných

Pediatrička Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast a tiež členka konzília odborníkov
Pediatrička Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast a tiež členka konzília odborníkov / Foto: Zuzana Gránska

Od pondelka sa do čakárne na očkovanie proti ochoreniu Covid-19 môžu prihlasovať už aj deti od 12 do 15 rokov. Pediatrička Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast a tiež členka konzília odborníkov v rozhovore vysvetľuje:

  • prečo dať zaočkovať dieťa, hoci je covidová situácia momentálne dobrá,
  • ako a kde bude očkovanie detí prebiehať,
  • aké reakcie sa objavovali u detí po očkovaní,
  • a čo čaká nezaočkované deti v septembri.

 

Rozhovor si môžete vypočuť aj ako podcast. 

 

 

Čakáreň je otvorená už aj pre deti. Niektorí rodičia už svoje deti zaregistrovali. Prečo je dôležité, aby sa dali zaočkovať aj deti a tínedžeri?

Pokiaľ sa bavíme o kategórii 12 až 15 rokov, a potom možno 16 až 25 rokov, tak je to kategória detí, ktoré sú najrizikovejšie z hľadiska detí, pretože majú najviac sociálnych kontaktov, správajú sa najrizikovejšie. Chodia do školy, na tréningy, rady cestujú, chodia do jazykových škôl, čiže dochádza k miešaniu veľkého množstva kolektívov.

 

Je pravda, že sme v prvej vlne veľmi komunikovali to, že deti nemajú také intenzívne príznaky, že u nich to ochorenie prebieha ľahšie, ale pokiaľ by sa na Slovensku rozšíril britský variant alebo hrozí aj indický variant, ktoré sú infekčnejšie a prebiehajú so závažnejšími príznakmi, tak už to o tých deťoch povedať nemôžme.

 

 

S akou vakcínou sa budú očkovať tieto kategórie detí?

V súčasnej dobe sa budú očkovať vakcínou od konzorcia Pfizer BioNTech. Ale aj iné vakcíny ukončujú klinické skúšky pre túto vekovú kategóriu a predpokladáme, že vo veľmi krátkej dobe budeme môcť použiť pre deti vakcínu Moderna, prípadne aj iné vakcíny, ktoré ešte len prídu na trh.

 

Viacerí rodičia sa pýtajú, prečo by mali dať teraz zaočkovať svoje dieťa. Situácia je dobrá, máme leto, ochorení rapídne ubúda a rodičia hovoria, že počkajú do jesene. Je to rozumné?

Z medicínskeho a epidemiologického hľadiska určite nie. Iste vedia, že toto očkovanie pozostáva z dvoch dávok, kedy ideálna imunita sa dosiahne až 2 týždne po druhej dávke. Čiže ak si povieme, že mali by dostať prvú dávku a po štyroch týždňoch druhú, a potom si ešte prirátate tie dva týždne, tak aby do tretej vlny prichádzali chránení, potrebujú minimálne 6 až 7 týždňov. Preto je teraz ideálne obdobie, aby sa zaočkovali.

 

Ďalší dôvod môže byť to, že mnohé deti sa chystajú do zahraničia do škôl, na tréningy a mnohé z týchto aktivít sú podmienené vykonaním testu, ak človek nie je zaočkovaný. To, že sa dajú zaočkovať im udelí výnimku na to, že nemusia byť testované.

 

To znamená, že jedným z dôvodov, ako by ste vedeli presvedčiť rodičov je, že tieto deti budú nejako zvýhodnené oproti nezaočkovaným? Ako to bude vyzerať napríklad v septembri?

Tendencia nastavovať pravidlá nielen na Slovensku, ale na celom svete je taká, že v bezpečí budeme na jednom mieste iba vtedy, ak tam budú prítomní ľudia, ktorí sú očkovaní alebo majú prekonané ochorenie Covid-19 do 180 dní. To znamená, že pokiaľ bude podmienka kdekoľvek, aj v škole, aby sme mali bezpečnú školu v tých zlých fázach, tak pokiaľ deti ochorenie neprekonali alebo nie sú očkované, tak budú potrebovať test. Samozrejme očkovanie im vie zamedziť povinnosť testovania.

 

V období, keď sa do školy nemohli vrátiť deti bez testovania, objavovala sa kritika, že je to diskriminácia a zamedzuje sa deťom prístup k vzdelávaniu. Ste pripravení vysvetľovať toto rodičom aj v septembri, ak sa nastavia podmienky, že sa do škôl budú môcť vrátiť deti, ktoré sú zaočkované?

Sme pripravení to vysvetľovať, pretože rodičia aj deti majú možnosť voľby a majú možnosť si vybrať z viacerých možností. Aj to neočkované dieťa je rizikom pre deti, ktoré nemôžu byť očkované, lebo majú závažné ochorenie, alebo aj sú očkované, ale bude tu mutácia, na ktorú očkovanie chráni menej. Povedzme, že tie deti budú chránené pred ťažkými prípadmi, smrťou, ale nebudú chránené pred ľahším priebehom alebo nebudú chránení ich rodičia a blízki. To znamená, že by to bola zase diskriminácia tých, ktorí sú zaočkovaní, ak by sme tam pustili deti, ktoré nebudú ani testované, ani očkované a bez nejakej kontroly. Naozaj tu ide o kolektív a o to, aby sme boli k sebe tolerantní. Ak sa niekto nechce očkovať, je to v poriadku, ale potom budeme môcť vyžadovať nejakú formu testovania.  

Ak si vezme situáciu teraz, tak testovanie nemá nejaký veľký význam. Tam nám postačuje školský semafór, ktorý monitoruje stav v lokálnej škole. Ale ak by sa ale na jeseň situácia zhoršila tak, že sem príde indický variant a budeme mať kolektívnu imunitu zaočkovania 40 až 50 percent populácie, tak  v tej zhoršujúcej situácii budú deti rizikom a vtedy by sme zvažovali to testovanie.  

 

Kedy predpokladáte, že by prvé deti mohli dostať vakcínu? V čakárni sú desaťtisíce dospelých, ktorí zatiaľ nedostali svoju dávku. Teraz pribudli deti od 12 rokov.

Myslím si, že to je otázka niekoľkých dní, ale veľmi pravdepodobne nebudeme môcť začať očkovať deti na území celého Slovenska naraz. Práve preto, lebo očkovacie centrá nie sú rovnomerne vyťažené. My sme si to tak pekne predstavovali, že spustíme jeden očkovací deň detí na Slovensku, ale napríklad v Bratislave máme obrovské množstvo ľudí čakajúcich v čakárni, ktorí mnohí aj dostali termín očkovania a nemôžeme ich teraz odvolať a dať tam deti. Ale keď si zoberieme Košice, tak tam už máme dosť voľných termínov, ktoré môžeme dať deťom a nebolo by fér čakať s deťmi na Bratislavu. Pravdepodobne sa to teda bude spúšťať podľa toho, aká je voľná čakáreň v danom meste.

 

Čiže je pravdepodobné, že očkovacia turistika aj s deťmi bude pokračovať?

To, samozrejme, nechceme, preto intenzívne pracujeme na alternatívach, ako umožniť aj bratislavským deťom, aby sa zaočkovali.

 

Spomínali ste, že očkovať sa deti budú v očkovacích centrách, nie ambulanciách pediatrov.

Budeme mať dve alternatívy. Intenzívne pracujeme na tom, aby sa očkovali aj v ambulanciách pediatrov, lenže logistika očkovania v ambulanciách je zložitejšia. Centrá už majú zažitú aj distribúciu vakcín, ich použitie, riedenie, takže tam stačí, aby deti dostali termín a aby tam prišiel pediater, ktorý ich zaočkuje. Pri ambulanciách je potrebné vyriešiť aj logistiku vakcíny do ambulancií. A to je veľmi dôležitým článkom, lebo ak by vakcína bola nejak narušená, napríklad nemusí byť správne skladovaná, transportovaná, tak potom nemôže byť použitá.

 

Mal by rodič konzultovať s pediatrom, či dá svoje dieťa zaočkovať?

Ak má rodič takúto potrebu, tak určite áno. A ja by som sa aj tešila, ak by to konzultoval. Samozrejme, ak ide o zdravé dieťa, ktoré nie je nikde sledované, tak to nie je potrebné. Ale odkedy sa otvorila čakáreň, rodičia nás kontaktujú.

 

Aké sú zatiaľ skúsenosti vo svete s nežiadúcimi účinkami po očkovaní proti Covidu-19 u detí? Čo môžu rodičia čakať po očkovaní detí?

Vo všetkých štúdiách, ktoré boli robené u tejto vekovej kategórie vyšli úplne rovnaké vedľajšie účinky ako u dospelých, to znamená teplota, slabosť, bolesti tela, sa vyskytli aj u detí. Vakcína je teda rovnako použiteľná u detí ako u dospelých. A musím povedať, že u detí boli klinické skúšky nastavené ďaleko prísnejšie ako u dospelých a vakcína obstála v týchto prísnejších kritériách. U detí sa vyskytla teplota častejšie ako u dospelých a to z toho dôvodu, že deti majú v tomto veku relatívne rýchlejšie reagujúci imunitný systém ako dospelí. Ale deti sú zase kategória, ktorá vysoké teploty zvláda ďaleko lepšie ako dospelí.

 

Na verejnosti koluje veľa mýtov. Jedným z nich je, že ak sa dieťa nechá zaočkovať, určite na covid ochorie.

Určite to nie je pravda. Očkovacia látka neobsahuje celý vírus, ktorý je virulentý a vie vám vyvolať ochorenie, ale je to očkovanie proti vírusovému ochoreniu, rovnako ako očkovanie proti kiahňam, osýpkam. Zo skúseností vieme, že to nie je pravda, že by deti choreli po očkovaní na to, proti čomu ich očkujeme. Potom by to očkovanie nemalo význam. Aj v štúdiách v skupine detí, ktorá bola očkovaná a teda nebola v placebovej skupine, tak neochorelo ani jedno dieťa.

 

Určite ste sa rozprávali o tom, čo ak deti pôjdu na očkovanie počas vyučovania a budú mať nežiadúce účinky. Budú ospravedlnené z vyučovania?

Samozrejme, to je to isté, ako keď idú na preventívnu prehliadku. Ak má dieťa nejaké zdravotné problémy, tak má právo byť doma až do 5 dní ospravedlnené rodičom. Ak by bolo treba dlhšie, tak pediater vydá takéto potvrdenie o chorobe.  

 

Momentálne je schválená na očkovanie veková hranica 12 rokov. Je možné, že by sa veková hranica ešte znížila?

V súčasnosti prebiehajú klinické skúšky s vakcínou Pfizer BioNTech už od pol roka. Moderna a ostatné vakcíny tiež skúšajú vakcíny na deťoch mladších vekových kategórií. Predpokladám, že niekedy na jeseň by mohhlo prísť posunutie hranice opäť na nižšie vekové kategórie.

 

Mnohí sa pýtajú, aké to bude mať dôsledky v budúcnosti, ak sa teraz dajú deti zaočkovať. Čo spraví vakcína v našom tele napríklad o rok po zaočkovaní?

Prví ľudia, ktorí boli očkovaní touto vakcínou, boli očkovaní už pred rokom. Boli to ľudia očkovaní v rámci klinických skúšok. Nepreukázali sa u nich vôbec žiadne následky očkovania. Samotná vakcína neobsahuje nič, čo by sa mohlo kumulovať v tele. Obsahuje mRNA, ktorá sa veľmi rýchlo rozpadá a akonáhle sa prekóduje, zaniká. Obsahuje lipidy, glukózu a cukry, ktoré sa bežne nachádzajú v našom tele. Neobsahuje žiadne adjuvanty, pomocné látky, zbytky antibiotík, v tom je táto vakcína inovatívna. Po určitej dobe nenájdeme v tele vôbec nič, čo by mohlo svedčiť o tom, že sme boli očkovaní.

 

Očkovanie proti covidu je dobrovoľné, na druhej strane počúvame o tom, že je dôležité, aby sme získali kolektívnu imunitu. Kto bude presviedčať rodičov, aby dali zaočkovať deti, keďže oni sú tí kľúčoví, kto o tom nakoniec rozhodne. Budete to vy, lekári v ambulanciách?

Vôbec nepredpokladám, že by to robil niekto iný. Môže to robiť aj štát, ale my sme vždy tá posledná inštancia, na ktorú sa rodičia obrátia. Máme to tak so všetkými vakcínami - povinnými aj nepovinnými očkovaniami. Vôbec sa nevyhýbame tejto práci a budeme to robiť my. Najlepšie poznáme zdravotný stav detí, ktoré sú u nás v ambulancii, poznáme ich od narodenia. Určite ten posledný článok veľmi pravdepodobne budeme my.

 

Keď hovoríte o zdravotnom stave. Sú nejaké diagnózy, ktoré vyslovene nie sú vhodné na očkovanie proti covidu?

V SPC, to je súbor informácií o lieku, nie je uvedená žiadna kontraindikácia tejto vakcíny okrem anafylaktickej reakcie v minulosti po čomkoľvek. Teda ak mal človek po nejakom liečive anafylaktickú reakciu, tak podanie vakcíny je kontraindikované. Skôr treba voliť inú vakcínu alebo ju podávať pod veľmi prísnym lekárskym dohľadom. To je jediná kontraindikácia. Nie je tam žiadna alergia, metabolické ochorenie, ekzémy, dokonca ani žiadne ťažké imunodeficity, či už vrodené alebo získané. Čiže práve preto, že táto vakcína neobsahuje žiadnu pomocnú látku, tak tá kontraindikácia tam nie je.

 

Čo v prípade, že rodič sa rozhodne, že dieťa nedá zaočkovať? S čím by mal počítať?

Čítala som jednu štatistiku, nerobila som ju ja, že pokiaľ sa človek nedá zaočkovať, tak je takmer 100-precentne isté, že do roka až roka a pol na Covid-19 ochorie. Deti sú rovnako schopné ochorieť, vedia prenášať daný vírus, takže aj to, aby sme boli v bezpečí, mohli sme sa všetkých tých opatrení zbaviť, tak je potrebné, aby deti boli tiež zaočkované.

 

Dospelí sa ale nemusia obávať, že by boli teraz kvôli deťom pri očkovaní odsunutí.

Jednoznačne nie, dospelí sú pre nás z pohľadu ochorenia aj prenosu rizikovejšou kategóriou ako deti.  

Čítajte viac o téme: Rozhovory, Očkovanie Covid-19
Zdieľať na facebooku