Príprava na príchod súrodenca pomocou spoločných aktivít

  Foto: Bigstock

Príchod súrodenca je v každej rodine veľká vec. Nielen rodičia sa musia vyrovnať s väčšou záťažou z pohľadu starostlivosti o bábätko, s novou situáciou sa musí vyrovnať aj jeho starší súrodenec, ktorého môžu sprevádzať rôzne obavy o stratu lásky rodičov.

 

Jedináčik vníma príchod súrodenca inak ako druhorodené dieťa

Kým je dieťa jedináčik, užíva si plnú starostlivosť a pozornosť oboch rodičov. Keď sa mu však narodí súrodenec, odrazu sa celý jeho svet zrúti. Tí, ktorí tu boli vždy pre nebo odrazu milujú aj iné dieťa a venujú sa mu. Prečo je pre jedináčika príchod súrodenca iný ako pre druhorodené dieťa? Druhé a každé ďalšie dieťa sa rodí do rodiny, ktorá už je zabehnutá. Otec, matka aj najstaršie dieťa majú svoje roly a ďalšie deti sa prirodzene začlenia do bežného kolobehu dňa. Druhé a ďalšie deti nezažili stopercentnú pozornosť a nevnímajú samých seba ako stred rodiny. Je preto pre ne ľahšie a prirodzenejšie prijať každého ďalšieho súrodenca. Obzvlášť náročné situácie môžu byť u detí do troch rokov, ktoré sú ešte veľmi naviazané na matku. Preto je veľmi dôležité nezanedbať prípravu na príchod súrodenca.

 

Prvá noc bez rodičov

Mnoho rodičov s malým dieťaťom má obavy, ako ich neprítomnosť počas pôrodu dieťatko zvládne. Najmä, ak je ešte stále dojčené, pripadne ak bez rodičov nikdy nebolo dlhší čas alebo v noci. Ak sa obaja rodičia dohodnú na prítomnosti otca pri pôrode, je dôležité zabezpečiť staršiemu dieťaťu opatrovníka, ktorému dôveruje a má voči nemu pozitívny vzťah. Je vhodné, ak opatrovník príde do rodiny skôr ako v deň samotného pôrodu, aby si s dieťaťom na seba zvykli a dieťa neostalo náhle zaskočené, keď obaja príčina odídu a ono ostatne napríklad so starými rodičmi samo.

 

Dôležité je uvedomiť si, že dieťa vníma svet aj prostredníctvom matkiných pocitov. Ak sa matka uistí, že dieťa noc bez nej zvládne, vyrovná sa s tým aj dieťa jednoduchšie. Keďže mozog dieťaťa ešte nefunguje rovnako ako mozog dospelého človeka, dieťa nie je schopné si vytvoriť predstavu tom, čo sa bude diať, ak to ešte nevidelo, nezažilo. Doktorka Laura Markhamová vo svojej knihe AHA rodičovstvo Súrodenci odporúča pomôcť si vizualizáciou a ilustráciami.

 

 

Spoločné tvorenie vašej knihy

Jednou zo spoločných aktivít medzi rodičmi a prvým dieťaťom môže byt tvorenie knihy o pôrode a príchode nového súrodenca na svet.

 

Čo budete potrebovať:

  • Nelinajkový zošit. Najvhodnejší je taký, ktorý má tvrdú obálku a hrubšie strany. Dieťa bude v knihe listovať často, preto je vhodné investovať do pevného zošita, aby sa rýchlo neroztrhal.

 

  • Fotky. Dajte si vyvolať vaše spoločné fotografie, fotku z ultrazvuku očakávaného dieťaťa, fotku vás v tehotenstve s prvým dieťaťom, fotku ľudí, ktorí sa prídu o dieťa vo vašej neprítomnosti starať.

 

  • Pastelky, fixky. Budete dokresľovať príbeh. Nakreslíte obľúbenú  hračku, domáce zvieratko, váš dom, pôrodnicu, ihrisko, bábätko.

 

  • Kreativitu. Zapojte vlastnú fantáziu a nechajte dieťa, aby aj ono nalepovalo, strihalo, maľovalo.

 

Najdôležitejšie je si takto strávený čas užiť. Nie je podstatné, či spoločne vytvoríte umelecké dielo, alebo napíšete novú knihu. Dôležité je, že dieťaťu budete počas tvorenia vysvetľovať, čo sa bude diať. Vzácny čas, keď tu ešte stále budete len pre svoje prvé dieťa vás upokojí a vaše dieťa uistí o tom, že o vaše lásku s príchodom nového súrodenca nepríde. Dieťa získa lepšiu predstavu o tom, čo sa bude v najbližšie dni odohrávať a vy zas pochopíte jeho obavy. Zamerajme sa na vysvetlenie jednotlivých bodov:

 

  • Ako sa zmenilo vaše telo. Prečo máte veľké brucho a kto sa v ňom nachádza. Ukazujte dieťaťu fotky z ultrazvuku.

 

  • Tehotenstvo je prirodzené. Vysvetlite na fotkách z vášho prvého tehotenstva, že tehotná ste už boli aj so starším dieťatkom.

 

  • Konkretizujte pôrodnicu. Pre dieťa je dôležité vedieť, že nie ste chorá a nejdete do nemocnice. Ak s vami chodí na predpôrodné vyšetrenia, odfoťte si pôrodnicu a nalepíte ju neskôr do knihy.

 

  • Návrat. Hoci dieťa nerozumie dôkladne časovým údajom a žije v prítomnosti, potrebuje vedieť že sa vrátite a kedy. Do knihy nakreslite dni v kalendári a zakrúžkujte návrat.

 

  • Kto bude s ním, keď odídete. Dieťa potrebuje vedieť, že hoci tu vy pár dni nebudete, otec sa o pár hodín vráti a zatiaľ sa o nebo postarajú napríklad starí rodičia. Dôležité je preň informácia, že neostane samo.

 

  • Ako bude vyzerať malé bábätko. Nakreslite malé bábätko, alebo použité fotku prvého dieťaťa z pôrodnice. Dieťa potrebuje vidieť, aký bude výsledok pôrodu, že z neho vznikne nový malý človek.

 

  • Aké budú starosti okolo bábätka. Nakreslite staršie dieťa, ako podáva plienky, hračky, oblečenie, kočík pre malé dieťatko. Dieťa  ide vidieť, ako sa aj ono môže podieľať na starostlivosti o malé bábätko.

 

  • Kto sa bude hrať so starším dieťaťom. V závere nalepte fotku celej rodiny, ako sa všetci spoločne hráte. Pre dieťa je dôležité, že ste sa nerozhodli pripraviť ho povinnosťami o všetku zábavu, ale že nový súrodenec bude jeho kamarát.

 

Ak sa neodvažujete pustiť do výroby personalizovanej knihy, môžete si tematickú knihu vybrať spomedzi publikovaných, a tráviť spoločný čas čítaním a vysvetľovaním toho, čo sa bude diať. Napríklad vydavateľstvo Svojtka má krásnu knihu Mamička má bábätko.

 

 

Prvé stretnutie súrodencov

Doktorka Laura Markhamová ponúka skvelý tip na prvú návštevu v pôrodnici. Staršie dieťatko pravdepodobne pocíti bolesť z toho, že mama je niekde inde s nejakým iným dieťaťom a ono sa má z toho tešiť. Pomôcť mu môže, ak s otcom pôjde vybrať pre novonarodené dieťa darček. Trik je v tom, že otec tiež kúpi darček pre staršieho súrodenca, ktorý mu akože prinieslo bábätko.  Dieťa sa v pôrodnici s novou hračkou pohrá, poteší sa, že s novým súrodencom prichádza zábava a hra. Hračky im potom môžete odložiť ako spomienkové predmety na prvé stretnutie.

Zdieľať na facebooku