Zavádzanie príkrmov Baby Led Weaning metódou: Žiadna mixovaná strava, dieťa sa kŕmi samo a z jedenia má radosť

Prvé príkrmy Baby Led Weaning metódou
Prvé príkrmy Baby Led Weaning metódou / Foto: iStock

Zavedenie prvých príkrmov je veľkým míľnikom nielen pre dieťatko, ale aj pre rodičov. Mnoho rodičov má z podávania prvých príkrmov pochopiteľný strach. Obávajú sa, ako dieťa príjme potravu, či jej skonzumuje dostatok a či sa jedlom nebude dusiť. Taktiež sa obávajú čisto praktických vecí, a to napríklad, kedy budú pripravovať špeciálne jedlo pre dieťa, čo mu budú variť a ako ho budú kŕmiť. Pri BLW metóde sú tieto obavy zbytočné.

 

Metóda Baby Led Weaning (BLW) nie je žiadnou novinkou. Veľa rodičov ju používa, hoci o jej názve ani netušia. Najmä pri druhom alebo treťom dieťati v poradí, kedy neostáva na varenie každému zvlášť čas. Baby Led Weaning by v preklade mohlo znamenať „dieťaťom vedené odstavenie“, respektíve jedenie. Samotné zavádzanie príkrmov vedie k postupnému odstaveniu dieťaťa od materského alebo umelého mlieka. Tento proces by mal byť vedený dieťaťom, keď je pripravené a nie rodičom, a hlavne, mal by byť postupný. Preto sa príkrmy pridávajú k mlieku a nenahrádzajú ho.

 

Podľa výskumov má byť dieťa výlučne dojčené, prípadne na umelom mlieku, prvých 6 mesiacov života. Po uplynutí tejto doby je dieťa pripravené ochutnávať ozajstné potraviny, ktoré sa pridávajú k dojčeniu. Keďže materské mlieko obsahuje pre dieťa najlepšie vstrebateľné živiny, ostáva i naďalej najdôležitejšou súčasťou jeho potravy.

 

V minulosti sa zvykli podávať príkrmy v mixovanej forme deťom už v 4. mesiacoch. Tento trend bol zaznamenaný hlavne v období širokej propagácie detských príkrmov vo fľaškách a v propagovaní umelého mlieka ako dokonalej náhrady materského mlieka. Svetoví pediatri sa však zhodli, že to nie je nutné. Práve naopak, výlučne dojčenie do 6. mesiacov posilňuje detskú imunitu, odolnosť voči alergiám, a dáva dieťaťu dostatok času na vývoj tráviacej a nervovej sústavy. Podávanie príkrmov popri dojčení je odporúčané minimálne po dobu jedného roka, až po samoodstavenie, ktoré je vysoko individuálne. Pri kŕmení detí umelým mliekom odborníci odporúčajú po úspešnom zavedení príkrmov umelé mlieko vypustiť zo stravy a nechať dieťa prijímať živiny len z tuhej potravy.

 

Ideálny čas na zavedenie príkrmov

  • Dieťa dovŕšilo 6. mesiac výlučného dojčenia, alebo kŕmenia umelým mliekom.
  • Dieťa je schopné uchopiť predmety do rúk a vkladá si ich do úst.
  • Dieťa sa zaujíma o jedlo, naťahuje sa nielen zo zvedavosti, ale pokúša sa jedlo si vložiť do úst.
  • Dieťa je schopné sedieť samo alebo s podporou.

 

Prečo a ako začať s Baby Led Weaning metódou?

Zavádzanie potravy metódou BLW je o niečo jednoduchšie pre matky, ktoré dieťa dojčia na požiadanie. Dojčiace matky vedia, že sa nedá odmerať ani odvážiť, koľko mlieka dieťa prijme pri každom dojčení. Dojčiace ženy od začiatku nechávajú dieťatko rozhodnúť sa, kedy je hladné a koľko potrebuje vypiť materského mlieka. Pri BLW taktiež rozhoduje dieťa.

 

Materské mlieko chutí po potravinách, ktoré konzumuje matka. Preto je pre dojčené deti o niečo jednoduchšie prijať nové jedlá, keďže sú zvyknuté na rozmanitú chuť materského mlieka. Je nezmyselné, aby dieťa, ktoré sa doteraz kŕmilo materským mliekom, zrazu o možnosť samo jesť prišlo. Keďže účelom je, aby sa dieťa naučilo jesť samo, nie je dôvod ho o to pripraviť tým, že mu zrazu budeme podávať jedlo do úst lyžicou my, naším tempom. Jediné, o čom pri BLW rozhoduje rodič je, aké potraviny a ako často dieťaťu ponúkne. Dieťa sa však, rovnako ako pri dojčení, kŕmi samo. Rovnako samo určuje, kedy je najedené a ako rýchlo alebo pomaly potrebuje jesť. Tento aspekt je nesmierne dôležitý, pretože len ak necháme dieťa, aby sa naučilo vnímať pocity sýtosti a hladu, a aby nebolo nútené dojesť ešte posledné lyžice jedla, bude v budúcnosti schopné vnímať signály svojho vlastného tela. 

 

Matky, ktoré kŕmia dieťa umelým mliekom sú zvyknuté od začiatku rozhodovať o tom, kedy dajú dieťaťu jesť a koľko mililitrov musí dieťa vypiť, aby bolo dostatočne najedené. Zavedenie príkrmov je ideálnym obdobím dať dieťaťu znovu možnosť o jedle rozhodovať samo a získať nad ním kontrolu.  

 

BLW metóda je efektívna najmä vtedy, keď sa celá rodina stravuje zdravo. Polotovary a presladené veci asi dieťaťu neplánujeme ponúkať. Dieťa by malo jesť vtedy, keď aj ostatní členovia rodiny, prípadne aspoň matka a sedieť spolu za jedným stolom. Dieťaťu naservírujeme jedlo z nášho taniera alebo na jeho vlastný. Dôležité je, že sa naše jedlá priveľmi nelíšia. Vhodné je dosoliť si a dokoreniť si až vlastné jedlo na tanieri. Dieťaťu podávame jedlo vo forme kúskov, ktoré je schopné samo si vziať do ruky. Kúsky jedla sú v ideálnom prípade pásiky, akoby hranolky, presahujúce zatvorenú detskú dlaň, aby bolo dieťa schopné si z jedla odhryznúť. Dieťaťu nikdy neponúkame jedlo, keď leží na chrbátiku.

 

Pri klasickom zavádzaní príkrmov sa riadime sebou a nie dieťaťom

Pri takomto spôsobe zavádzania príkrmov, by sme mohli hovoriť o Parent Led Weaning. Snažíme sa dieťaťu zaviesť príkrmy, aby sme vyriešili svoje vlastné pohodlie a neistotu. Nesprávne dôvody pre skoré zavedenie príkrmov môžu byť, napríklad, aj tieto:

 

  • Chceme, aby dieťa lepšie v noci spalo, prespalo celú noc a nebudilo sa na kŕmenie.
    Dôvodom je nedovyvinutý spánkový režim u dieťaťa, ktoré ešte nie je schopné celú noc prespať. V druhom rade, potrebuje prísun tekutín, a teda hlavne materské mlieko, čiže ak sa dieťa pričasto budí kvôli hladu, je potrebné zvýšiť príjem materského alebo umelého mlieka, keďže nočný spánok dieťaťa trvá približne 11 hodín. A v neposlednom rade, dieťa sa budí hlavne preto, lebo potrebuje cítiť blízkosť matky a potrebuje byť matkou upokojené a znovu uspané.
     
  • Máme pocit, že je dieťa príliš chudé.
    Chceme dieťaťu zaviesť tuhú stravu, aby začalo priberať na váhe, ale neuvedomujeme si, že dieťaťu zavádzame hlavne potraviny ako zelenina a ovocie, po ktorých markantne nepriberie. Nedostatočné priberanie na váhe môže byť spôsobené nedostatočným a časovaným dojčením. Tráviaci systém dieťaťa ešte nie je natoľko rozvinutý, aby vedelo z tuhej stravy prijať všetky živiny a väčšina potravy je nasledovne dieťaťom aj nespracovane vylúčená.
     
  • Máme pocit, že dieťa priberá veľmi rýchlo.
    Chceme dieťaťu zaviesť tuhý príkrm, pretože si myslíme, že po materskom mlieku nadmerne priberá. To však nie je pravda, dieťa nie je schopné sa materského mlieka prejedať ani materské mlieko nemôže byť silné alebo slabé. Priberanie na váhe je dané geneticky a každé dieťa priberá podľa toho, v ktorej fáze vývoja to potrebuje najviac. Vynechaním materského mlieka pripravíme dieťa o veľmi dôležité živiny.

 

Aké sú benefity BLW metódy?

  • Dieťa sa naučí žuť potravu. Schopnosť prežúvať je veľmi dôležitá. Zohráva úlohu pri správnom vývoji ústnej dutiny, reči a tiež zubov.
  • Dieťaťu sa zlepšia motorické funkcie. Vďaka tomu, že dieťa každý kúsok jedla vníma očami a zároveň si ho samo vkladá do úst, zdokonaľuje sa jeho manuálna zručnosť a koordinácia ruka oko. Dieťa vníma potravu viacerými zmyslami, očami, hmatom, čuchom, chuťou.
  • Dieťa pociťuje radosť z jedla. Keďže stoluje súčasne s ostatnými členmi rodiny, cíti sa jej súčasťou a môže slobodne kopírovať zvyklosti pre jedení a rozvíjať svoje schopnosti.
  • Dieťa si buduje sebadôveru. Keď je dieťa schopné samo sa najesť, cíti nesmiernú hrdosť a vieru vo vlastné schopnosti. Takisto vníma dôveru, ktorú mu rodič počas jedenia dáva práve tým, že ho nechá sa kŕmiť samo.
  • Dieťa sa neprejedá. BLW radikálne znižuje výskyt obezity a psychologického prejedania sa, alebo nedostatočného jedenia. Tým, že dieťa sa kŕmi samo, naučí sa vnímať signály sýtosti a hladu. Nedojedá poslednú lyžičku za babičku, ani nemusí otvárať ústa pre lietadielko letiace do tunela. Automaticky prestáva jesť, keď je sýte.
  • Dieťa konzumuje skutočné potraviny. Tým, že dieťa vidí skutočnú mrkvu, uhorku, kaleráb, dostáva strava pre neho iný význam, ako keď len poslušne otvára ústa a niekto mu hlboko do nich vkladá lyžičku s neurčitou hmotou, farbou a väčšinou tou istou zvláštnou chuťou.
  • Odpadajú starosti s prípravou špeciálneho jedla pre dieťa a mixovaním. Dieťa motivujeme, aby jedlo reálne potraviny, nemusíme ich preto nijak špeciálne mixovať, ani variť niečo extra.
  • Jednoduchšie stravovanie sa mimo domov. Kúsky jedla sa dajú hocikde nakrájať, taktiež jedenie v reštaurácii je o mnoho jednodušie. Z jedálnička sa vždy dá vybrať niečo vhodné aj pre dieťa, alebo to vie obsluha jednoducho pripraviť. Dieťa sa veľmi rýchlo naučí smerovať si jedlo do úst a tým pádom nerobiť okolo seba nadmerný neporiadok.
  • Dieťa je lepšie pripravené popasovať sa s dávivým reflexom. Deti majú veľmi silno vyvinutý dávivý reflex. Keď si dieťa vkladá potravinu samo do úst, prechádza jedlo najskôr prednou časťou ústnej dutiny a až potom klesá do zadnej. Ak by došlo k zabehnutiu, dieťa je schopné potravinu vykašlať. Je nutné zachovať pokoj, nepanikáriť a dôsledne sledovať dieťa, aby jedlo vykašľalo. Ak dieťaťu vkladáme do úst lyžicu, nie je schopné na potravinu reagovať prednou časťou ústnej dutiny, tým pádom ho skôr napne, keď sa odrazu jedlo zjaví v jeho hrdle. Obrovský rozdiel je v dávení a dusení sa. Samozrejme, pri hocijakom spôsobe kŕmenia dieťa nikdy nenechávame osamote.

 

Mýty spojené s BLW sú plné strachu a nevedomosti

Dieťa nemá zuby, nebude mať silu hrýzť kúsky. S týmto tvrdením pravdepodobne nebude súhlasiť žiadna dojčiaca mama, ktorú bezzubé dieťa uhryzlo. Kúsky jedla podávame v mäkkej forme, vhodnej pre dieťa. Zelenina je tepelne upravená do mäkka, čiže dieťa je schopné si z nej ďasnami odhryznúť. Potraviny volíme najmä bio a sezónne. V lete a v čase prerezávajúcich sa zubov nie je pre dieťa nič chutnejšie ako kúsky šalátovej uhorky, pásiky melóna, alebo jablka.

 

Dieťa sa bude kúskami dusiť. Dieťa si samo vkladá potraviny do úst a teda samo reguluje svoj dávivý reflex. Ten je u detí mimoriadne vyvinutý a práve pri BLW je zabehnutie menej časté ako pri klasickom kŕmení lyžičkou. V prípade zaskočenia jedla, je nutné nechať dieťa najskôr samo skúsiť vykašliať kúsok, až potom pristúpiť k ďalším opatreniam. Kurz prvej pomoci je veľmi dobrá voľba pre každého jedného rodiča.

 

Dieťa nebude vedieť jesť lyžičkou. Pri BLW nie je nutné nedať dieťaťu jedlo lyžičkou. Sú rôzne kaše, polievky, ktoré sa jedia lyžicou. Dieťaťu môžete pomôcť nabrať jedlo na lyžicu a nasmerovať mu jeho ruku s lyžicou do úst. Dieťa vedené BLW bude chcieť jesť samostatne, pretože ho jedenie baví a užíva si ho. Práve preto sa bude veľmi skoro dožadovať naučiť sa narábať lyžicou samostatne.

 

Hovorí sa, že BLW je vhodné pre všetky zdravé deti, nie však pre všetkých rodičov. Predsa len, ak necháme dieťa kŕmiť sa samo, musíme očakávať značný neporiadok, kým sa vytrénuje jeho koordinácia ruka - oko a pinzetový úchop. Ak si chceme uľahčiť upratovanie po stravovaní, môžeme pod detskú stoličku podložiť igelitový obrus, ktorý potom vždy dôkladne vytrasieme a umyjeme, alebo väčší kus papiera, ktorý následne vyhodíme. Dobre však vieme, že i kŕmenie lyžičkou sa vie obrátiť v poriadny výbuch v jedálni. A keďže, nikdy nie je nič len čierne a biele, môžeme oba spôsoby kombinovať, a zvoliť si, čo je najvhodnejšie pre nás a naše dieťa.

Dobrú chuť!

 

Zdroje:
Gill Rapleyová, Tracey Murkettová: Vím, co mi chutná. Dítětem vedené odstavení, 2008. Vydané Vermilion, Ebury Publishing.
A Random House Group Company. PŘELOŽILA KATEŘINA BODNÁROVÁ Baby-led Weaning. Helping Your Baby to Love Good Food, 2015
Čítajte viac o téme: Zdravé stravovanie
Zdieľať na facebooku