6-ročná Bella Devyatkina plynule hovorí 8 jazykmi! Jej mama tvrdí, že nie je výnimočná a dokázali by to aj vaše deti

 Ruska Bella Devyatkina - najmladšia polyglotka na svete bola s rodičmi v Bratislave na festivale jazykov LingvaFest 2018.
Ruska Bella Devyatkina - najmladšia polyglotka na svete bola s rodičmi v Bratislave na festivale jazykov LingvaFest 2018. / Foto: Instagram

Ruska Bella Devyatkin je neobyčajný zjav. Má iba 6 rokov a už plynulo hovorí 8 jazykmi. Ako je to možné? Ako dokázala škôlkarka to, čo nedokážu za celý život mnohí dospelí? Ako sa Belle podarilo naučiť v detstve toľko jazykov a treba na to špeciálny talent? O tom nám porozprávala jej mama, ktorá spolu s dcérou a manželom pricestovala na Slovensko na septembrový festival jazykov LingvaFest 2018.

 

Akými jazykmi dnes hovorí vaša dcéra?

Bella hovorí po rusky, anglicky, francúzsky, čínsky, arabsky, nemecky, španielsky a taliansky.

 

Hovorí sa, že multilingválne deti začínajú hovoriť neskôr. Nebol to teda váš prípad? Kedy začala hovoriť v materinskom jazyku?

Od jej druhého dňa života som na ňu rozprávala aj po rusky, aj po anglicky. Oba tieto jazyky sú pre ňu rodnými jazykmi, postupne sme pridávali ďalšie a nikdy nemala problém s rozprávaním.

 

Podľa čoho ste vyberali cudzie jazyky, ktorým by sa mala venovať?

Angličtinu preto, lebo ju ovládam a doučujem. Viem aj po francúzsky, preto sme pokračovali s týmto jazykom. Ostatné jazyky sme vybrali preto, lebo sú vo svete rozšírené. Iba taliančinu si vybrala ona sama.

 

Foto: Instagram

 

Robia niektoré jazyky Belle väčšie problémy?

Arabčina. To je jediný jazyk, v ktorom nevie čítať, lebo arabské znaky sú pre ňu príliš zložité.

 

Kto ju tieto jazyky učí? Vy ste polyglotka? Aké jazyky ovládate?

Okrem angličtiny ovládam francúzštinu a španielčinu, ale nie som polyglotka. Ruštinu a angličtinu som ju učila ja, na ostatné jazyky platíme učiteľov, rodených hovoriacich, ktorí sa s Bellou hrajú a zároveň sa učia. Osobnosť učiteľa je veľmi dôležitá, Bella musí mať učiteľa rada.

 

Myslíte, že má Bella nejaký špeciálny talent, alebo by sa to dokázali naučiť aj iné bežné deti v jej veku?

Bella nie je v ničom výnimočná. Ak si rodičia naštudujú správne metódy, zvládne to každé dieťa. Musí ho to však aj baviť.

 

Kedy sa začala učiť prvý cudzí jazyk/jazyky?

Keď mala 10 mesiacov, rozumela ruštine a angličtine. Keď som na ňu raz prehovorila po francúzsky, veľmi sa tešila, bolo to pre ňu niečo nové. Tak som sa začala doučovať francúzštinu, aby som ju naučila aj Bellu. Neskôr sme však začali najímať učiteľov.

 

Ako vyzerá vaša výučba?

Ja sedím za počítačom a pracujem, zatiaľ čo Bella je v izbe s učiteľom a počujem len smiech. Hrajú sa spolu alebo chodia von, a popritom sa Bella učí jazyk s rodeným hovoriacim. Spájame teda bežné aktivity ako korčuľovanie alebo tanec s učením jazyka.

 

Koľko času trávi denne štúdiom jazykov?

Denne má asi 2 až 3 takéto hodiny spojené s hrou. Každému jazyku venuje rovnaký čas, najviac však čínštine, lebo je náročnejšia.

 

Nepletú sa jej jazyky? Často sa prezentuje, že by si deti zo zmiešaných rodín mali fixovať jazyk na jedného rodiča. Bella nemala problém, ak ste ju viaceré jazyky učili vy?

Dávala som si pozor, aby som ja jazyky nemiešala a aby som hovorila vždy správne. Preto jazyky nemieša ani ona, radšej sa spýta, ako sa to povie.

 

Foto: LingvaFest 2018

 

Nebýva výučba pre ňu vyčerpávajúca? Nemala obdobia, že by odmietala hovoriť niektorým z jazykov?

Nikdy. Možno sa jej niekedy nepáčil učiteľ, ale inak miluje všetky jazyky.

 

Čo sú základné pravidlá, ktoré pomáhajú pri učení jazykov pri deťoch? Čo by mohlo pomôcť iným rodičom, ktorí by to radi skúsili?

Naštudovala som si Domanove metódy skorého čítania a učenia sa jazykov. Ešte než sa Bella narodila som vedela, že sa s ňou budem rozprávať dvomi jazykmi a všetko som si naštudovala. Dôležité tipy však sú: nemiešajte jazyky, udržujte všetky jazyky v rovnováhe a buďte pre dieťa vzorom, čo znamená, že aj vy sa neustále učíte, nerobíte chyby a máte širokú slovnú zásobu.

 

Máte vo svojom okolí deti, ktoré nasledujú Bellu? Je pre ne inšpiráciou?

Má niekoľko kamarátov, ktorí hovoria viacerými jazykmi a často sa učia spolu.

 

V čom sú podľa vás výhody, že dieťa ovláda viacero jazykov?

Viacjazyčnosť má dobrý vplyv na vývin mozgu dieťaťa. Deti sa aj ľahko učia a ide im napodobovanie prízvuku, takže majú dobrú výslovnosť. Všeobecne je skoré detstvo najlepším obdobím na učenie sa jazykov.

 

Bella sa stala vďaka svojim schopnostiam slávna. Cestujete po svete a objavuje sa aj v médiách. Ako sa s tým vyrovnáva?

Dlhé lety sú ťažké, ale necestujeme často, možno raz, dvakrát za 2 mesiace. Boli sme v Austrálii, USA aj v Kanade. Keď si Bella oddýchne, tak sa na šou, vystúpenia a rozhovory veľmi teší.

 

 

LingvaFest 2018 bol prvý ročník festivalu jazykov. Mohli ste ti na ňom vypočuť prednášky o učení sa jazykov, ísť na rýchlokurzy jazykov a naučiť sa základy, alebo získať informácie a materiály od vystavovateľov. Okrem Belly na LingvaFeste vystúpil aj reper Suvereno, jazyková mentorka a polygotka Lýdia Machová a slovenčinu zastúpil Daniel Hevier. Vzhľadom na vysokú účasť a celkový úspech dúfame, že podujatie sa bude konať pravidelne a najbližšie naň zavítate aj vy.

Čítajte viac o téme: Rozhovory, Bilingválne vzdelávanie
Zdieľať na facebooku