Pozrite si seriál #martyisdead o odvrátenej strane internetu, v ktorej žijú mnohé dospievajúce deti

#martyisdead je príbeh bežného dospievajúceho chlapca, ktorý trávi veľa času na internete. Jeho život sa však skončí predčasne.
#martyisdead je príbeh bežného dospievajúceho chlapca, ktorý trávi veľa času na internete. Jeho život sa však skončí predčasne. / Zdroj: Bionaut

Český internetový seriál Marty Is Dead získal ako prvé české dielo vôbec medzinárodnú televíznu cenu Emmy. Ústrednou témou príbehu je internetová šikana a kybergrooming.

 

Kybergroomeri sú ľudia, ktorí pod zmenenou identitou a rôznymi zámienkami vylákajú od detí nahé fotky alebo videá a následne ich tým vydierajú. Často sa ich snažia dostať aj na osobné schôdzky. Podľa štatistík až 45% detí komunikuje na internete s cudzími ľuďmi.

 

Kto je chlapec Marty a čo sa mu stalo?

Hlavnou postavou je pätnásťročný Marty z bežnej českej rodiny, ktorý v úvodnej epizóde zomrie. Nikoho by ani nenapadlo, že by to mohlo byť niečo iné ako nehoda. Obzvlášť nie jeho rodičov, ktorí mali len jedno dieťa. Až po Martyho smrti však postupne zisťujú, že boli ako rodičia nevšímaví a zlyhali.

 

Po tragickej udalosti Martyho otec otvorí jeho profil na sociálnej sieti, aby tam zverejnil pre kamarátov oznam o jeho smrti. Po chvíli sa však neplánovane začíta do Martyho konverzácií. Prezerá si videá, ktoré sú v nich priložené a zistí mnoho vecí, z ktorých je šokovaný. Zrazu vidí Martyho život úplne inak a nič ohľadne chlapcovej smrti nie je viac také jednoznačné, ako sa na začiatku mohlo zdať. Rodičia pátrajú po vinníkovi, ktorý mohol Martyho smrť zapríčiniť.

 

 

Seriál pozostáva z 8 krátkych epizód, ktoré trvajú približne 14 minút. Prvú epizódu seriálu #martyisdead si môžete pozrieť tu.

 

#martyisdead / Foto: Bionaut

Čítajte viac o téme: Šikana, Kyberšikana
Zdieľať na facebooku