Železná studnička v Bratislave dostane novú tvár. Pribudne promenáda s mólami, lávky i viac člnov na hladine jazierok

Železná studnička s novou promenádou pri rybníku
Železná studnička s novou promenádou pri rybníku / Zdroj: MIB

Obľúbenú Železnú studničku v Bratislave čaká budúci rok modernizácia. Rekreačno-oddychová zóna dostane nové lávky, chodníky, móla i premostenia cez jazierka. 

 

V uponáhľanom hlavnom meste sú oddychové zóny ľuďmi stále viac vyhľadávané. Želená studnička je jednou z tých mimoriadne obľúbených. Cez víkendy, sviatky či podvečer počas týždňa tam stretnete rodiny s deťmi, cyklistov, bežcov, športovcov cvičiacich jogu, jednoducho ľudí, ktorí potrebujú načerpať novú energiu. Uprostred hlavného mesta je tam život, ktorý očarí pri návšteve Bratislavy zaručene aj cudzincov. Aj v dnešné dni počas pandémie má Železná studnička svoje nezastupiteľné miesto a mnoho ľudí žijúcich v bytoch v nej nachádza uprostred prírody neoceniteľný relax.

 

V tomto lesnom parku na konci Mlynskej doliny nájdete aj detské ihriská, športoviská alebo prírodné ohniská, kde môžete s rodinou a priateľmi opekať a grilovať. Najnovšie sa  budeme môcť tešiť na jej ďalšie vylepšenie. Jedna z najfrekventovanejších častí Železnej studničky od križovatky na Kačín sa má modernizovať. Mesto tu plánuje vybudovať móla, bezbariérový prístup k jazierkam, na vode pribudnú člny a do mokrade povedie drevená lávka. Obnoviť plánujú priľahlé cesty aj chodníky.  

 

Modernizácia by mala prebehnúť počas roka 2021 a celkovo pôjde o riešenie územia, bez vodnej plochy, v rozlohe 31 000 m2.  

 

Železná studnička po modernizácii v roku 2021 / Zdroj: MIB

 

Architekti postavili koncepciu na „pozorovaní – status quo“

Koncom roka 2019 vyhlásilo hlavné mesto Bratislava, Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) a Generálny investor Bratislavy (GIB) architektonickú súťaž na návrh predĺženia promenády na Železnej studničke od bývalých Ferdinandových kúpeľov (rázcestie smer Kačín), okolo dvojice rybníkov, cez Drieňovské lúky končiac neďaleko Snežienky.  

 

Víťazné architektonické riešenie predstavili What architects s.r.o. v tímovej spolupráci s 3:0 LANDSCHAFT ARCHITEKTUR + PROKOS, s.r.o. 

 

Vďaka ich citlivému architektonickému návrhu sa návštevníci budú môcť tešiť na nové móla pozdĺž oboch jazier, možnosť pozorovať rastliny a živočíchy v mokraďových častiach jazier vďaka lávkam a premosteniam, ale napríklad aj možnosť člnkovania sa alebo zážitkového rybolovu či zážitkové a edukatívne trávenie času v priestoroch určených pre rodiny s deťmi, uvádza hlavné mesto na svojom webe.

 

Nezabudlo sa ani na bezbariérový prístupom k hladinám jazier. Zvodidlá a nový mobiliár, a zastávky MHD sú plánované z prírodných materiálov. Návrh verejného osvetlenie odkazuje na historický kontext územia.  

 

Víťazný návrh tiež veľmi jemne narába s existujúcou prírodou. „Rieši najmä úpravy jestvujúcej vegetácie, a jej kreatívnu údržbu, kde jednoduchými zásahmi, ako vyvetvovanie stromov, vytváranie pauzy v hustom poraste pre návštevníkov „odhaľujú“ zaujímavosti lokality, čo rozširuje možnosti pozorovania krajiny. Počíta sa s citlivou výsadbou nových drevín na Drieňovských lúkach,približuje mesto. 

 

V návrhu je zapracované aj obnovenie ciest pozdĺž celého riešeného územia, rovnako aj riešenie chodníkov pre chodcov a cyklochodníkov. Pre cyklistov sú naplánované nové cyklostojiská, ktoré doteraz v celom riešenom území chýbali.  

 

V rámci návrhu architekti riešia aj bezpečné prechádzanie obojživelníkov cez cestnú komunikáciu z lesa do jazier pomocou priepustov - žabochodov zapustených vo vozovke. 

 

Železná studnička v Bratislave po modernizácii - nové móla

Železná studnička - zastávky po rekonštrukcii / Zdroj: MIB

 

Železná stunička - návrh modernizácie s realizáciou v roku 2021

Železná studnička po modernizácii - navrhovaný prístup k vode / Zdroj: MIB

 

Železná studnička - návrh ohniska či priechodu ponad vodu

Zdieľať na facebooku